Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240°C
Krok 1: GOTUJEMY AMARANTUS
Amarantus wsypujemy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ziarna spęczniały. Następnie studzimy całość bez przykrycia.
Krok 2: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 200 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Orzechy włoskie grubo siekamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Z dwóch rodzajów mąki, amarantusa, soli, zaczynu drożdżowego, jogurtu i orzechów zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby trochę letniej wody. Ciasto wyrabiamy przez ok. 3 minuty, aż stanie się gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.
Krok 4: FORMUJEMY BOCHENEK CHLEBA
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Krok 5: PIECZEMY CHLEB
Wierzch bochenka nacinamy za pomocą ostrego noża. Pod blachą w piekarniku umieszczamy miskę z wrzącą wodą i pieczemy chleb przez 10 minut w temperaturze 240°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy kolejne 45-50 minut, następnie obracamy chleb i pieczemy jeszcze 10 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy bochenek na kratce do studzenia ciast.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!
Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kluski z makiem
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Omlet z amarantusem i owocami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Piernik z marchwi
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Chleb z pastą z serka koziego
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Rwany chlebek ziołowy
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Kapuśniak gryczany
- Sałatka z owocami morza
- Śmietanowiec z galaretką
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Chutney z ananasa
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Ciasto na makaron
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Konfitowana kaczka
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Pita z serem graviera
- Sałatka z pitają
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1762 dni temu
A co ze wspomnianym bulionem?
odpowiedz
1760 dni temu
Bulion zbłądził na listę składników z jakiegoś innego przepisu i zdecydowanie nie powinno go tu być :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.