Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240°C
Krok 1: GOTUJEMY AMARANTUS
Amarantus wsypujemy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ziarna spęczniały. Następnie studzimy całość bez przykrycia.
Krok 2: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 200 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Orzechy włoskie grubo siekamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Z dwóch rodzajów mąki, amarantusa, soli, zaczynu drożdżowego, jogurtu i orzechów zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby trochę letniej wody. Ciasto wyrabiamy przez ok. 3 minuty, aż stanie się gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.
Krok 4: FORMUJEMY BOCHENEK CHLEBA
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Krok 5: PIECZEMY CHLEB
Wierzch bochenka nacinamy za pomocą ostrego noża. Pod blachą w piekarniku umieszczamy miskę z wrzącą wodą i pieczemy chleb przez 10 minut w temperaturze 240°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy kolejne 45-50 minut, następnie obracamy chleb i pieczemy jeszcze 10 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy bochenek na kratce do studzenia ciast.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2100 dni temu
A co ze wspomnianym bulionem?
Odpowiedz
2098 dni temu
Bulion zbłądził na listę składników z jakiegoś innego przepisu i zdecydowanie nie powinno go tu być :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.