zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • keksówkę
  • robot wielofunkcyjny
  • ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
  • folię spożywczą
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY

Drożdże łączymy w misce z cukrem i odrobiną ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dolewamy resztę wody i ponownie mieszamy.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżowym rozczynem. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania dolewamy oliwę.

Na dno miski wysypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: ZAGNIATAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, zagniatamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 4: PIECZEMY CHLEB

Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę piekarnikową. Przykrywamy ściereczką i studzimy.

Gdy chleb zupełnie wystygnie, zawijamy go w folię spożywczą i odkładamy na ok. 15-30 minut, by nabrał miękkości pieczywa tostowego.

Krok 5: SKŁADAMY KANAPKI

Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu. Oprószamy skórką z cytryny i skrapiamy wyciśniętym z niej sokiem.

Kroimy 4 kromki chleba o grubości ok. 1 cm. Każdą kromkę smarujemy masłem orzechowym, a na dwóch układamy banany. Kanapki składamy, lekko dociskamy.

Krok 6: OPIEKAMY TOSTY

Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło. Kanapki opiekamy z obu stron na złoty kolor.

Tosty przekrawamy ukośnie na pół, układamy na talerzu i polewamy miodem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram