
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- robot wielofunkcyjny
- ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
- folię spożywczą
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY
Drożdże łączymy w misce z cukrem i odrobiną ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dolewamy resztę wody i ponownie mieszamy.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżowym rozczynem. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania dolewamy oliwę.
Na dno miski wysypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: ZAGNIATAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, zagniatamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę piekarnikową. Przykrywamy ściereczką i studzimy.
Gdy chleb zupełnie wystygnie, zawijamy go w folię spożywczą i odkładamy na ok. 15-30 minut, by nabrał miękkości pieczywa tostowego.
Krok 5: SKŁADAMY KANAPKI
Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu. Oprószamy skórką z cytryny i skrapiamy wyciśniętym z niej sokiem.
Kroimy 4 kromki chleba o grubości ok. 1 cm. Każdą kromkę smarujemy masłem orzechowym, a na dwóch układamy banany. Kanapki składamy, lekko dociskamy.
Krok 6: OPIEKAMY TOSTY
Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło. Kanapki opiekamy z obu stron na złoty kolor.
Tosty przekrawamy ukośnie na pół, układamy na talerzu i polewamy miodem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)