Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- robot wielofunkcyjny
- ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
- folię spożywczą
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY
Drożdże łączymy w misce z cukrem i odrobiną ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dolewamy resztę wody i ponownie mieszamy.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżowym rozczynem. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. W trakcie wyrabiania dolewamy oliwę.
Na dno miski wysypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: ZAGNIATAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, zagniatamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 4: PIECZEMY CHLEB
Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę piekarnikową. Przykrywamy ściereczką i studzimy.
Gdy chleb zupełnie wystygnie, zawijamy go w folię spożywczą i odkładamy na ok. 15-30 minut, by nabrał miękkości pieczywa tostowego.
Krok 5: SKŁADAMY KANAPKI
Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu. Oprószamy skórką z cytryny i skrapiamy wyciśniętym z niej sokiem.
Kroimy 4 kromki chleba o grubości ok. 1 cm. Każdą kromkę smarujemy masłem orzechowym, a na dwóch układamy banany. Kanapki składamy, lekko dociskamy.
Krok 6: OPIEKAMY TOSTY
Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło. Kanapki opiekamy z obu stron na złoty kolor.
Tosty przekrawamy ukośnie na pół, układamy na talerzu i polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!
Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.
Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci najmłodszych – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)