Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C (termoobieg)
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- wałek
- pędzelek
- 4 kokilki do crème brûlée o średnicy ok. 7-10 cm
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem, solą i zmielonymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w dużą kostkę. Mieszamy.
Dodajemy żółtka jaj. Ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się kleić pomimo wyrabiania, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ponownie zagniatamy całość.
Krok 2: SCHŁADZAMY CIASTO
Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Krok 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do zamrażarki.
Mocno schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, co jakiś czas podsypując pod placek nieco mąki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica kokilek (ok. 10-12 cm).
Wykrojonym ciastem wypełniamy schłodzone w zamrażarce kokilki. Ciasto dociskamy do brzegów kokilek, a jego środek nakłuwamy na całej powierzchni za pomocą widelca. Nadmiar ciasta odkrawamy.
Kokilki wypełnione ciastem przekładamy do zamrażarki na ok. 10-15 minut.
Krok 4: PODPIEKAMY SPODY MINITART
Schłodzone spody minitart pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C na jasnozłoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5: NADZIEWAMY MINITARTY
Figi myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w cząstki. Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w cienkie półplasterki.
Wystudzone spody minitart wyjmujemy z kokilek. Kokilki wykładamy arkuszami pogniecionego w dłoniach papieru do pieczenia. Spody ponownie umieszczamy w kokilkach z papierem i wypełniamy musem z fig.
Na warstwie musu układamy pokrojone śliwki, figi pokrojone w cząstki i pokruszone w dłoniach orzechy włoskie. Na wierzchu układamy kawałki sera pleśniowego.
Krok 6: PIECZEMY MINITARTY
Minitarty z nadzieniem pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165‑170°C.
Krok 7: PODAJEMY MINITARTY
Wciąż ciepłe minitarty dekorujemy z wierzchu świeżymi figami pokrojonymi w cząstki i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)