zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C (termoobieg)
  • folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • wałek
  • pędzelek
  • 4 kokilki do crème brûlée o średnicy ok. 7-10 cm

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem, solą i zmielonymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w dużą kostkę. Mieszamy.

Dodajemy żółtka jaj. Ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się kleić pomimo wyrabiania, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ponownie zagniatamy całość.

Krok 2: SCHŁADZAMY CIASTO

Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

Krok 3: WAŁKUJEMY CIASTO

Kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do zamrażarki.

Mocno schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, co jakiś czas podsypując pod placek nieco mąki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica kokilek (ok. 10-12 cm).

Wykrojonym ciastem wypełniamy schłodzone w zamrażarce kokilki. Ciasto dociskamy do brzegów kokilek, a jego środek nakłuwamy na całej powierzchni za pomocą widelca. Nadmiar ciasta odkrawamy.

Kokilki wypełnione ciastem przekładamy do zamrażarki na ok. 10-15 minut.

Krok 4: PODPIEKAMY SPODY MINITART

Schłodzone spody minitart pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C na jasnozłoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 5: NADZIEWAMY MINITARTY

Figi myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w cząstki. Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w cienkie półplasterki.

Wystudzone spody minitart wyjmujemy z kokilek. Kokilki wykładamy arkuszami pogniecionego w dłoniach papieru do pieczenia. Spody ponownie umieszczamy w kokilkach z papierem i wypełniamy musem z fig.

Na warstwie musu układamy pokrojone śliwki, figi pokrojone w cząstki i pokruszone w dłoniach orzechy włoskie. Na wierzchu układamy kawałki sera pleśniowego.

Krok 6: PIECZEMY MINITARTY

Minitarty z nadzieniem pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165‑170°C.

Krok 7: PODAJEMY MINITARTY

Wciąż ciepłe minitarty dekorujemy z wierzchu świeżymi figami pokrojonymi w cząstki i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram