Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • foremki o średnicy 8 cm

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1 dzień temu
    moim zdaniem proporcje masła i mąki są niewłaściwe, ciasto nie dało się rozwałkować i konsystencją nie przypominało tradycyjnego kruchego ciasta -generalnie klapa

    odpowiedz

  • Anita Anita
    143 dni temu
    tak bez jajka? Czy do zagniecenia ciasta nie jest za mało składników 'mokrych'? Tylko masło

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    Tak, bez jajka :) Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić - możemy dodać odrobinę zimnej wody. :)
  • Różyczka Różyczka
    949 dni temu
    Ciasteczka wręcz przepyszne, moja rodzina i przyjaciele się zajadają, polecam! ;)

    odpowiedz

  • szymon billewicz szymon billewicz
    965 dni temu
    lato czas robić przepisy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    984 dni temu
    Makowcu, czereśnie możesz wykorzystać zamiast winogron w tym przepisie: http://kuchnialidla.pl/product/szarlotka-z-winogronem. Natomiast, jeśli chcesz mieć świeże czereśnie w cieście - http://kuchnialidla.pl/product/tort-owocowy-z-bita-smietana

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    984 dni temu
    W którym przepisie pana Pawła można wykorzystać czereśnie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram