Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • foremki o średnicy 8 cm
  • folię spożywczą
  • wałek

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały posiekane w kostkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    1798 dni temu
    Lepiej od razu dodać jajko-szkoda czasu,nerwów i produktów.Ciastka rozpłynęły się w piekarniku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1798 dni temu
    Coś się nie zgadza w tym przepisie.Dlaczego ciasteczka roztapiają się podczas pieczenia?Nie jestem początkującym cukiernikiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1798 dni temu
    Ciasteczka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Zapomniałam,że w ubiegłym roku też się tak stało i uratowałam resztę ciasta,dodając jajko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2468 dni temu
    moim zdaniem proporcje masła i mąki są niewłaściwe, ciasto nie dało się rozwałkować i konsystencją nie przypominało tradycyjnego kruchego ciasta -generalnie klapa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2467 dni temu
    Proporcje są właściwe. jeśli ciasto nie chciało się kleić - dodajemy do niego odrobinę zimnej wody. Jeśli jest za mokre - dosypujemy odrobinę mąki. Ważne, by składniki zagniatać bardzo krótko.
  • Gość Gość
    2087 dni temu
    a czy to normalne ze ciasto przy pieczenie smiesznie a zarazem odrarzajaco pulsuje?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2087 dni temu
    Ciasto kruche czasem "bąbluje" podczas pieczenia. By tego uniknąć, należy je dokładnie wyrównać podczas wałkowania. Możesz też delikatnie ponakłuwać ciasteczka z wierzchu za pomocą widelca przed pieczeniem.
  • Gość Gość
    1798 dni temu
    U mnie nie było problemu z wałkowaniem ciasta i wykrawaniem,tylko piękne ciastka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Resztę ciasta ratowałam dodając jajko i tym razem się udało i wyszły przepyszne.
  • Anita Anita
    2611 dni temu
    tak bez jajka? Czy do zagniecenia ciasta nie jest za mało składników 'mokrych'? Tylko masło

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2611 dni temu
    Tak, bez jajka :) Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić - możemy dodać odrobinę zimnej wody. :)
  • Różyczka Różyczka
    3417 dni temu
    Ciasteczka wręcz przepyszne, moja rodzina i przyjaciele się zajadają, polecam! ;)

    odpowiedz

  • szymon billewicz szymon billewicz
    3432 dni temu
    lato czas robić przepisy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3452 dni temu
    Makowcu, czereśnie możesz wykorzystać zamiast winogron w tym przepisie: https://kuchnialidla.pl/szarlotka-z-winogronem. Natomiast, jeśli chcesz mieć świeże czereśnie w cieście - https://kuchnialidla.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    3452 dni temu
    W którym przepisie pana Pawła można wykorzystać czereśnie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!