
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- foremki o średnicy 8 cm
- folię spożywczą
- wałek
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały posiekane w kostkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
2125 dni temu
Lepiej od razu dodać jajko-szkoda czasu,nerwów i produktów.Ciastka rozpłynęły się w piekarniku.
Odpowiedz
2125 dni temu
Coś się nie zgadza w tym przepisie.Dlaczego ciasteczka roztapiają się podczas pieczenia?Nie jestem początkującym cukiernikiem.
Odpowiedz
2125 dni temu
Ciasteczka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Zapomniałam,że w ubiegłym roku też się tak stało i uratowałam resztę ciasta,dodając jajko.
Odpowiedz
2795 dni temu
moim zdaniem proporcje masła i mąki są niewłaściwe, ciasto nie dało się rozwałkować i konsystencją nie przypominało tradycyjnego kruchego ciasta -generalnie klapa
Odpowiedz
2793 dni temu
Proporcje są właściwe. jeśli ciasto nie chciało się kleić - dodajemy do niego odrobinę zimnej wody. Jeśli jest za mokre - dosypujemy odrobinę mąki. Ważne, by składniki zagniatać bardzo krótko.
2414 dni temu
a czy to normalne ze ciasto przy pieczenie smiesznie a zarazem odrarzajaco pulsuje?
2413 dni temu
Ciasto kruche czasem "bąbluje" podczas pieczenia. By tego uniknąć, należy je dokładnie wyrównać podczas wałkowania. Możesz też delikatnie ponakłuwać ciasteczka z wierzchu za pomocą widelca przed pieczeniem.
2125 dni temu
U mnie nie było problemu z wałkowaniem ciasta i wykrawaniem,tylko piękne ciastka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Resztę ciasta ratowałam dodając jajko i tym razem się udało i wyszły przepyszne.
2937 dni temu
tak bez jajka? Czy do zagniecenia ciasta nie jest za mało składników 'mokrych'? Tylko masło
Odpowiedz
2937 dni temu
Tak, bez jajka :) Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić - możemy dodać odrobinę zimnej wody. :)
3743 dni temu
Ciasteczka wręcz przepyszne, moja rodzina i przyjaciele się zajadają, polecam! ;)
Odpowiedz
3759 dni temu
lato czas robić przepisy!
Odpowiedz
3778 dni temu
Makowcu, czereśnie możesz wykorzystać zamiast winogron w tym przepisie: https://kuchnialidla.pl/szarlotka-z-winogronem. Natomiast, jeśli chcesz mieć świeże czereśnie w cieście - https://kuchnialidla.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana
Odpowiedz
3778 dni temu
W którym przepisie pana Pawła można wykorzystać czereśnie?
Odpowiedz
zobacz wszystkie