
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- foremki o średnicy 8 cm
- folię spożywczą
- wałek
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały posiekane w kostkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Golonka pieczona po bawarsku
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Gulasz węgierski
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Francuskie makaroniki
- Domowa pasta jajeczna
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
2067 dni temu
Lepiej od razu dodać jajko-szkoda czasu,nerwów i produktów.Ciastka rozpłynęły się w piekarniku.
odpowiedz
2067 dni temu
Coś się nie zgadza w tym przepisie.Dlaczego ciasteczka roztapiają się podczas pieczenia?Nie jestem początkującym cukiernikiem.
odpowiedz
2067 dni temu
Ciasteczka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Zapomniałam,że w ubiegłym roku też się tak stało i uratowałam resztę ciasta,dodając jajko.
odpowiedz
2737 dni temu
moim zdaniem proporcje masła i mąki są niewłaściwe, ciasto nie dało się rozwałkować i konsystencją nie przypominało tradycyjnego kruchego ciasta -generalnie klapa
odpowiedz
2735 dni temu
Proporcje są właściwe. jeśli ciasto nie chciało się kleić - dodajemy do niego odrobinę zimnej wody. Jeśli jest za mokre - dosypujemy odrobinę mąki. Ważne, by składniki zagniatać bardzo krótko.
2356 dni temu
a czy to normalne ze ciasto przy pieczenie smiesznie a zarazem odrarzajaco pulsuje?
2355 dni temu
Ciasto kruche czasem "bąbluje" podczas pieczenia. By tego uniknąć, należy je dokładnie wyrównać podczas wałkowania. Możesz też delikatnie ponakłuwać ciasteczka z wierzchu za pomocą widelca przed pieczeniem.
2067 dni temu
U mnie nie było problemu z wałkowaniem ciasta i wykrawaniem,tylko piękne ciastka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Resztę ciasta ratowałam dodając jajko i tym razem się udało i wyszły przepyszne.
2879 dni temu
tak bez jajka? Czy do zagniecenia ciasta nie jest za mało składników 'mokrych'? Tylko masło
odpowiedz
2879 dni temu
Tak, bez jajka :) Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić - możemy dodać odrobinę zimnej wody. :)
3685 dni temu
Ciasteczka wręcz przepyszne, moja rodzina i przyjaciele się zajadają, polecam! ;)
odpowiedz
3701 dni temu
lato czas robić przepisy!
odpowiedz
3720 dni temu
Makowcu, czereśnie możesz wykorzystać zamiast winogron w tym przepisie: https://kuchnialidla.pl/szarlotka-z-winogronem. Natomiast, jeśli chcesz mieć świeże czereśnie w cieście - https://kuchnialidla.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana
odpowiedz
3720 dni temu
W którym przepisie pana Pawła można wykorzystać czereśnie?
odpowiedz
zobacz wszystkie