Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- foremki o średnicy 8 cm
- folię spożywczą
- wałek
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały posiekane w kostkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.
Zobacz podobne
przepisy
Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Tort migdałowy "Mandorla"
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łatwa saltimbocca z kurczaka
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Deser cassata alla siciliana
- Kokosowa panna cotta
- Naleśniki z boczkiem
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Ciasto bostońskie
- Cookie dough
- Pudding czekoladowy w słoiku
Komentarze (14)
1551 dni temu
Lepiej od razu dodać jajko-szkoda czasu,nerwów i produktów.Ciastka rozpłynęły się w piekarniku.
odpowiedz
1551 dni temu
Coś się nie zgadza w tym przepisie.Dlaczego ciasteczka roztapiają się podczas pieczenia?Nie jestem początkującym cukiernikiem.
odpowiedz
1551 dni temu
Ciasteczka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Zapomniałam,że w ubiegłym roku też się tak stało i uratowałam resztę ciasta,dodając jajko.
odpowiedz
2221 dni temu
moim zdaniem proporcje masła i mąki są niewłaściwe, ciasto nie dało się rozwałkować i konsystencją nie przypominało tradycyjnego kruchego ciasta -generalnie klapa
odpowiedz
2220 dni temu
Proporcje są właściwe. jeśli ciasto nie chciało się kleić - dodajemy do niego odrobinę zimnej wody. Jeśli jest za mokre - dosypujemy odrobinę mąki. Ważne, by składniki zagniatać bardzo krótko.
1840 dni temu
a czy to normalne ze ciasto przy pieczenie smiesznie a zarazem odrarzajaco pulsuje?
1839 dni temu
Ciasto kruche czasem "bąbluje" podczas pieczenia. By tego uniknąć, należy je dokładnie wyrównać podczas wałkowania. Możesz też delikatnie ponakłuwać ciasteczka z wierzchu za pomocą widelca przed pieczeniem.
1551 dni temu
U mnie nie było problemu z wałkowaniem ciasta i wykrawaniem,tylko piękne ciastka rozpłynęły się na blasze w czasie pieczenia.Resztę ciasta ratowałam dodając jajko i tym razem się udało i wyszły przepyszne.
2363 dni temu
tak bez jajka? Czy do zagniecenia ciasta nie jest za mało składników 'mokrych'? Tylko masło
odpowiedz
2363 dni temu
Tak, bez jajka :) Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić - możemy dodać odrobinę zimnej wody. :)
3169 dni temu
Ciasteczka wręcz przepyszne, moja rodzina i przyjaciele się zajadają, polecam! ;)
odpowiedz
3185 dni temu
lato czas robić przepisy!
odpowiedz
3204 dni temu
Makowcu, czereśnie możesz wykorzystać zamiast winogron w tym przepisie: http://kuchnialidla.pl/product/szarlotka-z-winogronem. Natomiast, jeśli chcesz mieć świeże czereśnie w cieście - http://kuchnialidla.pl/product/tort-owocowy-z-bita-smietana
odpowiedz
3204 dni temu
W którym przepisie pana Pawła można wykorzystać czereśnie?
odpowiedz
zobacz wszystkie