zobacz film Tort migdałowy "mandorla" - bezglutenowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Blaty migdałowe

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową, mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.

Ganasz migdałowy

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin). Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji). Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet, napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    1168 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :) Za drugim razem wyjdzie pewnie (no, prawie ;) idealnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1168 dni temu
    Drogi Gościu, białka do blatów muszą być dobrze ubite, wtedy się nie rozleją i będą trzymać swoją formę. Po upieczeniu blatów wycina się idealny kształt koła- sprawdź na filmie. Wysokość tortu nadaje zaś przede wszystkim ganasz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1168 dni temu
    Jakim cudem jest on taki wysoki? Po zmontowaniu z moich blatów był 2 razy niższy... Blaty w ogóle jak zakalce wyglądały. Co mogłem zrobić źle? Czy te blaty docina się później do kształtu koła? Po wyjęciu z piekarnika są nieforemne i rozpełźnięte.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1217 dni temu
    Ferdek, Paweł upiekł w sumie cztery blaty :) Wskazuje na to zdanie w przepisie: "Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty."

    odpowiedz

  • Ferdek Ferdek
    1218 dni temu
    Kurna panie...skad czeci placek sie wziol jak robil dwa??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1218 dni temu
    Magdaleno, 1 tabliczka czekolady to 100 g.

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1219 dni temu
    Tabliczki czekolady ile gramowe?????-100 czy 150?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1219 dni temu
    Drogi Gościu, do blatów trzeba użyć 150 g migdałów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1219 dni temu
    Witam, Można dodać mniej migdałów? np. 70 g

    odpowiedz

  • Martka Martka
    1220 dni temu
    Pycha pycha mniam od razu zrobiłam podwojna ilośc bo dla moich łasuchów taki maluch na raz to znacznie za mało 😀

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1221 dni temu
    ...I znowu Paweł tym torcikiem pobudził moje kubki smakowe do granic możliwości.....A za pasem urlopik i przydałoby się trochę zgubić zbędnych kilogramów...-ale co tam...torcik mały to i mało kalorii:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1222 dni temu
    Karina, ganasz robimy z czekolady :)

    odpowiedz

  • Karina Karina
    1223 dni temu
    Czy do ganaszów czekoladowych można używać kuwertur?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1226 dni temu
    he tort wielkości dłoni - chyba dla jednej osoby.

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    1227 dni temu
    Rozpuszczone czekolada w śmietance kremówce w odpowiednich proporcjach da się ubić. Warunkiem jest chłodzenie masy przez minimum 12 h w lodówce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1227 dni temu
    Do Ja_nina: 1) raczej się nie ubije. 2) blaty mogą być te same, a jeśli przeszkadza Ci ich bladość - dodaj gorzkiego kakao. Możesz zrobić też zwykły biszkopt, ale zamiast mąki dać zmielone migdały czy orzechy albo wymieszać zwykłą mąkę z mąką pełnoziarnistą - jeśli tolerujesz gluten. Ciasta na bazie zmielonych migdałów czy orzechów są REWELACYJNE w smaku!

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1227 dni temu
    Czy jeśli tak roztopioną w śmietance czekoladę zostawię np na noc w lodówce do schlodzenia, to czy później ubije mi się jak "zwykła" kremówka? Z czego można zrobić bezmączne blaty do ganaszu "wytrawnego" z gorzkiej czekolady?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram