
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Blaty migdałowe
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową, mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.
Ganasz migdałowy
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin). Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji). Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet, napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Włoski przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują włoskie ciasteczka cantuccini? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Włoskie ciasto w polskim stylu! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po włoskich smakach i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Komentarze (17)
2039 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) Za drugim razem wyjdzie pewnie (no, prawie ;) idealnie.
odpowiedz
2040 dni temu
Drogi Gościu, białka do blatów muszą być dobrze ubite, wtedy się nie rozleją i będą trzymać swoją formę. Po upieczeniu blatów wycina się idealny kształt koła- sprawdź na filmie. Wysokość tortu nadaje zaś przede wszystkim ganasz.
odpowiedz
2040 dni temu
Jakim cudem jest on taki wysoki? Po zmontowaniu z moich blatów był 2 razy niższy... Blaty w ogóle jak zakalce wyglądały. Co mogłem zrobić źle? Czy te blaty docina się później do kształtu koła? Po wyjęciu z piekarnika są nieforemne i rozpełźnięte.
odpowiedz
2089 dni temu
Ferdek, Paweł upiekł w sumie cztery blaty :) Wskazuje na to zdanie w przepisie: "Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty."
odpowiedz
2089 dni temu
Kurna panie...skad czeci placek sie wziol jak robil dwa??
odpowiedz
2090 dni temu
Magdaleno, 1 tabliczka czekolady to 100 g.
odpowiedz
2090 dni temu
Tabliczki czekolady ile gramowe?????-100 czy 150?
odpowiedz
2091 dni temu
Drogi Gościu, do blatów trzeba użyć 150 g migdałów.
odpowiedz
2091 dni temu
Witam, Można dodać mniej migdałów? np. 70 g
odpowiedz
2091 dni temu
Pycha pycha mniam od razu zrobiłam podwojna ilośc bo dla moich łasuchów taki maluch na raz to znacznie za mało 😀
odpowiedz
2093 dni temu
...I znowu Paweł tym torcikiem pobudził moje kubki smakowe do granic możliwości.....A za pasem urlopik i przydałoby się trochę zgubić zbędnych kilogramów...-ale co tam...torcik mały to i mało kalorii:)
odpowiedz
2094 dni temu
Karina, ganasz robimy z czekolady :)
odpowiedz
2094 dni temu
Czy do ganaszów czekoladowych można używać kuwertur?
odpowiedz
2097 dni temu
he tort wielkości dłoni - chyba dla jednej osoby.
odpowiedz
2099 dni temu
Rozpuszczone czekolada w śmietance kremówce w odpowiednich proporcjach da się ubić. Warunkiem jest chłodzenie masy przez minimum 12 h w lodówce.
odpowiedz
2099 dni temu
Do Ja_nina: 1) raczej się nie ubije. 2) blaty mogą być te same, a jeśli przeszkadza Ci ich bladość - dodaj gorzkiego kakao. Możesz zrobić też zwykły biszkopt, ale zamiast mąki dać zmielone migdały czy orzechy albo wymieszać zwykłą mąkę z mąką pełnoziarnistą - jeśli tolerujesz gluten. Ciasta na bazie zmielonych migdałów czy orzechów są REWELACYJNE w smaku!
odpowiedz
2099 dni temu
Czy jeśli tak roztopioną w śmietance czekoladę zostawię np na noc w lodówce do schlodzenia, to czy później ubije mi się jak "zwykła" kremówka? Z czego można zrobić bezmączne blaty do ganaszu "wytrawnego" z gorzkiej czekolady?
odpowiedz
zobacz wszystkie