Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- robot wielofunkcyjny
- rękaw cukierniczy
- okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Migdały zblenduj na mączkę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową (część zostawiamy do oprószenia blachy), mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego.
KROK 2: PIECZEMY BLATY CIASTA
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin).
KROK 4: PRZEKŁĄDAMY BLATY MOGDAŁOWE GANASZEM
Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji).
KROK 5: DEKORUJEMY WIERZCH TORTU
Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet, napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
728 dni temu
Czy na ostatni blat mogę polożyć masę cukrową ?? Potrzebuuję zielony kolor wierzchu.
odpowiedz
728 dni temu
Jak najbardziej, nie ma przeciwwskazań, aby pokryć ganasz masą cukrową :)
748 dni temu
CZy ten ganasz sie ubija po wystudzeniu ??
odpowiedz
745 dni temu
Nie, ganasz po wystudzeniu gęstnieje i nie ma potrzeby, aby go ubijać.
3417 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) Za drugim razem wyjdzie pewnie (no, prawie ;) idealnie.
odpowiedz
3417 dni temu
Drogi Gościu, białka do blatów muszą być dobrze ubite, wtedy się nie rozleją i będą trzymać swoją formę. Po upieczeniu blatów wycina się idealny kształt koła- sprawdź na filmie. Wysokość tortu nadaje zaś przede wszystkim ganasz.
odpowiedz
3417 dni temu
Jakim cudem jest on taki wysoki? Po zmontowaniu z moich blatów był 2 razy niższy... Blaty w ogóle jak zakalce wyglądały. Co mogłem zrobić źle? Czy te blaty docina się później do kształtu koła? Po wyjęciu z piekarnika są nieforemne i rozpełźnięte.
odpowiedz
3466 dni temu
Ferdek, Paweł upiekł w sumie cztery blaty :) Wskazuje na to zdanie w przepisie: "Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty."
odpowiedz
3467 dni temu
Kurna panie...skad czeci placek sie wziol jak robil dwa??
odpowiedz
3468 dni temu
Magdaleno, 1 tabliczka czekolady to 100 g.
odpowiedz
3468 dni temu
Tabliczki czekolady ile gramowe?????-100 czy 150?
odpowiedz
3468 dni temu
Drogi Gościu, do blatów trzeba użyć 150 g migdałów.
odpowiedz
3468 dni temu
Witam, Można dodać mniej migdałów? np. 70 g
odpowiedz
3469 dni temu
Pycha pycha mniam od razu zrobiłam podwojna ilośc bo dla moich łasuchów taki maluch na raz to znacznie za mało 😀
odpowiedz
3471 dni temu
...I znowu Paweł tym torcikiem pobudził moje kubki smakowe do granic możliwości.....A za pasem urlopik i przydałoby się trochę zgubić zbędnych kilogramów...-ale co tam...torcik mały to i mało kalorii:)
odpowiedz
3472 dni temu
Karina, ganasz robimy z czekolady :)
odpowiedz
3472 dni temu
Czy do ganaszów czekoladowych można używać kuwertur?
odpowiedz
3475 dni temu
he tort wielkości dłoni - chyba dla jednej osoby.
odpowiedz
3477 dni temu
Rozpuszczone czekolada w śmietance kremówce w odpowiednich proporcjach da się ubić. Warunkiem jest chłodzenie masy przez minimum 12 h w lodówce.
odpowiedz
3477 dni temu
Do Ja_nina: 1) raczej się nie ubije. 2) blaty mogą być te same, a jeśli przeszkadza Ci ich bladość - dodaj gorzkiego kakao. Możesz zrobić też zwykły biszkopt, ale zamiast mąki dać zmielone migdały czy orzechy albo wymieszać zwykłą mąkę z mąką pełnoziarnistą - jeśli tolerujesz gluten. Ciasta na bazie zmielonych migdałów czy orzechów są REWELACYJNE w smaku!
odpowiedz
3477 dni temu
Czy jeśli tak roztopioną w śmietance czekoladę zostawię np na noc w lodówce do schlodzenia, to czy później ubije mi się jak "zwykła" kremówka? Z czego można zrobić bezmączne blaty do ganaszu "wytrawnego" z gorzkiej czekolady?
odpowiedz
zobacz wszystkie