Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Dokładnie zagniatamy i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na cienki placek. Przekładamy na blachę posmarowaną oliwą.
Krok 2: Pieczemy tartę
Cebule i figi kroimy w plasterki. Ser trzemy na tarce. Na placku układamy składniki: cebule, figi i szynkę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy pestkami granatu, układamy rukolę i skrapiamy olejem z pestek winogron.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!
Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy krem z groszku
- Tarta Cytrynowa
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Wegetariański ramen
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Wianki z orzechami i polewą
- Tarta z kiszoną kapustą
- Zupa krem z buraka
- Faszerowana papryka z serem halloumi
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Wykwintne roladki rybne
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Krewetki w cieście
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Brownie z chałwą
- Pesto z papryki
- Potrawka z kurczaka z fasolą
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Cytryny z miodem i rumem
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Słoneczna tarta brzoskwiniowa
- Ekspresowy shake i smoothie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1116 dni temu
Tarta super! Ciasto chrupiące od spodu dzięki pieczeniu na naoliwionej blaszce, za drugim razem dodałam ciut więcej wody ale to kwestia mąki. Dodatki super pasują. Ogólnie prostota i elegancja!
odpowiedz
1631 dni temu
Nie rozumiem pozostałych komentarzy - ciasto z tych proporcji wychodzi idealne, robiliśmy tartę wielokrotnie i zawsze się udawała. Bez problemu łączy się w całość i pozostaje przyjemnie wilgotne. W razie braku fig na rynku polecam gruszkę - świetny zamiennik :)
odpowiedz
2225 dni temu
Absolutnie NIE polecam tego przepisu - ciasto zrobione w tych proporcjach to nieporozumienie, nie łączy się, jest suche i bardzo twarde. Temperatura pieczenia zbyt wysoka - zmarnowane składniki.
odpowiedz
2303 dni temu
Proporcje ciasta są kompletnie nietrafione, wychodzi suche, niemożliwe do połączenia w jednolitą masę. Trzeba dodać zdecydowanie więcej mokrych składników!
odpowiedz