
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Dokładnie zagniatamy i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na cienki placek. Przekładamy na blachę posmarowaną oliwą.
Krok 2: Pieczemy tartę
Cebule i figi kroimy w plasterki. Ser trzemy na tarce. Na placku układamy składniki: cebule, figi i szynkę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy pestkami granatu, układamy rukolę i skrapiamy olejem z pestek winogron.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1293 dni temu
Tarta super! Ciasto chrupiące od spodu dzięki pieczeniu na naoliwionej blaszce, za drugim razem dodałam ciut więcej wody ale to kwestia mąki. Dodatki super pasują. Ogólnie prostota i elegancja!
odpowiedz
1808 dni temu
Nie rozumiem pozostałych komentarzy - ciasto z tych proporcji wychodzi idealne, robiliśmy tartę wielokrotnie i zawsze się udawała. Bez problemu łączy się w całość i pozostaje przyjemnie wilgotne. W razie braku fig na rynku polecam gruszkę - świetny zamiennik :)
odpowiedz
2402 dni temu
Absolutnie NIE polecam tego przepisu - ciasto zrobione w tych proporcjach to nieporozumienie, nie łączy się, jest suche i bardzo twarde. Temperatura pieczenia zbyt wysoka - zmarnowane składniki.
odpowiedz
2480 dni temu
Proporcje ciasta są kompletnie nietrafione, wychodzi suche, niemożliwe do połączenia w jednolitą masę. Trzeba dodać zdecydowanie więcej mokrych składników!
odpowiedz