Tarta z kiszoną kapustą

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • wałek
  • moździerz
  • okrągłą foremkę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej

  • Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.

Krok 1: Smażymy warzywa na farsz

Marchew ścieramy na tarce, kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, daktyle w talarki. W garnku rozgrzewamy olej. Prażymy przez chwilę przyprawy. Dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dorzucamy marchewkę z pieczarkami – smażymy 2 minuty.

Krok 2: Dodajemy kapustę

Dodajemy kapustę z daktylami i zalewamy całość przegotowaną wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw. Gotujemy tak długo, aż kapusta całkowicie zmięknie, a woda odparuje (jeśli odparuje wcześniej – uzupełniamy). Farsz studzimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z białkiem jajka.

Krok 3: Wyrabiamy ciasto

W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką i wykładamy na dno foremki posmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 minut.

Krok 4: Łączymy spód tarty z farszem

Na upieczony spód wykładamy farsz. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

Dekorujemy roztartymi ziarenkami różowego pieprzu i listkami tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gosia Gosia
    299 dni temu
    Nie da się tego jeść,masakra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    741 dni temu
    Zrobiłam na 400g masła i nie polecam. Spód wyszedł bardzo tłusty i ciężki. Praktycznie nie nadawał się do zjedzenia, a szkoda, bo farsz z kapusty b. dobry.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1905 dni temu
    Dwie kostki masła do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1903 dni temu
    Na 600 g mąki :)
  • Gość Gość
    1675 dni temu
    Faktycznie przepis mi bardzo pasuje ale to masło??
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1675 dni temu
    Daria zaproponowała w tym przepisie bardzo prosty (złożony z kilku składników) i bardzo maślany spód tarty. Kruche ciasto z zasady jest ciastem tłustym-duża ilość masła pozwala uzyskać pożądaną strukturę. Przy 600 g mąki to zdecydowanie odpowiednia ilość tego składnika.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!