Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • wałek
  • moździerz
  • okrągłą foremkę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Smażymy warzywa na farsz

Marchew ścieramy na tarce, kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, daktyle w talarki. W garnku rozgrzewamy olej. Prażymy przez chwilę przyprawy. Dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dorzucamy marchewkę z pieczarkami – smażymy 2 minuty.

Krok 2: Dodajemy kapustę

Dodajemy kapustę z daktylami i zalewamy całość przegotowaną wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw. Gotujemy tak długo, aż kapusta całkowicie zmięknie, a woda odparuje (jeśli odparuje wcześniej – uzupełniamy). Farsz studzimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z białkiem jajka.

Krok 3: Wyrabiamy ciasto

W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką i wykładamy na dno foremki posmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 minut.

Krok 4: Łączymy spód tarty z farszem

Na upieczony spód wykładamy farsz. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

Dekorujemy roztartymi ziarenkami różowego pieprzu i listkami tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram