zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę lub blaszkę do pieczenia buraka
  • formę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy buraka

Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.          

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.

Krok 3: Pieczemy tartę

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    148 dni temu
    Ciasto francuskie się podpieka - inaczej wychodzi nieprzyjemny w smaku i wyglądzie zakalec...

    odpowiedz

  • GośćBozkaB GośćBozkaB
    128 dni temu
    Miałam tę samą myśl. Ale nie wiem, jak podpiec, żeby nie pofalowało. Gdy raz dałam surowa fasolę jako obciążnik, zmarnowałam tylko fasolę, bo zrobiła się żółta i po ugotowaniu nie była smaczna. A wyrzucić fasolę - to już zbyt drogi pomysł.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram