zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę lub blaszkę do pieczenia buraka
  • formę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy buraka

Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.          

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.

Krok 3: Pieczemy tartę

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    137 dni temu
    a ja użyłam jogurtu greckiego zamiast śmietany i wyszło bosko! nawet mój mąż który nie jest amatorem "zdrowego jedzenia" nie mógł się nachwalić :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    142 dni temu
    Pyszna! Ale czy dałoby się wymienić tłustą śmietankę na coś chudszego? Może mleko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    140 dni temu
    Niestety, aby nadzienie się ścięło, używamy śmietany. Na mleku nie wyjdzie.
  • Gość Gość
    151 dni temu
    1 buraka piec 45 min? Co za marnotrawstwo prądu/gazu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    148 dni temu
    taborecie, wystarczyłoby obejrzeć filmik ;)
  • Aga Aga
    147 dni temu
    O!
  • Kinga Kinga
    486 dni temu
    zamiast syropu użyłam miodu, zamiast koziego dałam fetę i więcej buraków niż w przepisie - tarta wyszła przepyszna!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Brzmi smacznie!
  • Agata Agata
    551 dni temu
    Czy zamiast syropu z agawy można użyć miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    550 dni temu
    Oczywiście! :)
  • Gość Gość
    571 dni temu
    Czy można włożyć ugotowanego pokrojonego buraka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    570 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz użyć również ugotowanych buraków :)
  • Gość Gość
    776 dni temu
    Ciasto francuskie się podpieka - inaczej wychodzi nieprzyjemny w smaku i wyglądzie zakalec...

    odpowiedz

  • GośćBozkaB GośćBozkaB
    755 dni temu
    Miałam tę samą myśl. Ale nie wiem, jak podpiec, żeby nie pofalowało. Gdy raz dałam surowa fasolę jako obciążnik, zmarnowałam tylko fasolę, bo zrobiła się żółta i po ugotowaniu nie była smaczna. A wyrzucić fasolę - to już zbyt drogi pomysł.
  • Gość Ola Gość Ola
    571 dni temu
    Można kupić specjalne kulki do obciążania np. tart, jeden wydatek a użyteczność wielokrotna :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram