zobacz film Tarta z burakiem

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę lub blaszkę do pieczenia buraka
  • formę do tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy buraka

Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.          

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.

Krok 3: Pieczemy tartę

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • A A
    91 dni temu
    Ile gramów ciasta francuskiego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    91 dni temu
    Do przygotowania tarty potrzebne jest 275 gramów ciasta francuskiego.
  • Gość Gość
    162 dni temu
    Czy mozna dodać do tarty jakieś mięso? Jak tak, to jakie będzie najlepsze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    161 dni temu
    Obiecujemy, że tarta jest pyszna taka, jaka jest :) Jednak jeśli koniecznie chcesz dodać do niej mięso, możesz spróbować pokrojonego i podsmażonego na suchej patelni boczku lub jeśli wolisz neutralne smaki, także podsmażonej piersi kurczaka.
  • Gość Gość
    161 dni temu
    Wiem, że jest przepyszna, ponieważ już korzystałam z tego przepisu i się nie zawiodłam! :) Chciałam ją trochę urozmaicić, stąd moje pytanie z jakim mięsem te przepyszne smaki połączyć. Dzięki za odpowiedź! :)
  • Ewa Ewa
    262 dni temu
    Czy ser kozi w roladce się nada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    261 dni temu
    Po takiej zmianie tarta będzie smakować inaczej, ale jeśli chcesz spróbować takiej zmiany, proponujemy użyć rolady koziej pleśniowej.
  • Aga Aga
    773 dni temu
    Jakie w przepisie są wymiary formy na tarte ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    773 dni temu
    Aga, forma wykorzystana przez Darię ma 24 cm średnicy.
  • Gość Gość
    1616 dni temu
    a ja użyłam jogurtu greckiego zamiast śmietany i wyszło bosko! nawet mój mąż który nie jest amatorem "zdrowego jedzenia" nie mógł się nachwalić :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1621 dni temu
    Pyszna! Ale czy dałoby się wymienić tłustą śmietankę na coś chudszego? Może mleko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Niestety, aby nadzienie się ścięło, używamy śmietany. Na mleku nie wyjdzie.
  • Gość Gość
    1630 dni temu
    1 buraka piec 45 min? Co za marnotrawstwo prądu/gazu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    taborecie, wystarczyłoby obejrzeć filmik ;)
  • Aga Aga
    1626 dni temu
    O!
  • Kinga Kinga
    1965 dni temu
    zamiast syropu użyłam miodu, zamiast koziego dałam fetę i więcej buraków niż w przepisie - tarta wyszła przepyszna!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1965 dni temu
    Brzmi smacznie!
  • Agata Agata
    2030 dni temu
    Czy zamiast syropu z agawy można użyć miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2030 dni temu
    Oczywiście! :)
  • Gość Gość
    2050 dni temu
    Czy można włożyć ugotowanego pokrojonego buraka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2050 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz użyć również ugotowanych buraków :)
  • Gość Gość
    2255 dni temu
    Ciasto francuskie się podpieka - inaczej wychodzi nieprzyjemny w smaku i wyglądzie zakalec...

    odpowiedz

  • GośćBozkaB GośćBozkaB
    2235 dni temu
    Miałam tę samą myśl. Ale nie wiem, jak podpiec, żeby nie pofalowało. Gdy raz dałam surowa fasolę jako obciążnik, zmarnowałam tylko fasolę, bo zrobiła się żółta i po ugotowaniu nie była smaczna. A wyrzucić fasolę - to już zbyt drogi pomysł.
  • Gość Ola Gość Ola
    2050 dni temu
    Można kupić specjalne kulki do obciążania np. tart, jeden wydatek a użyteczność wielokrotna :)
  • Gość v2 Gość v2
    1319 dni temu
    GOŚĆBOZKAB fasolę możesz wystudzić, zsypać do słoika i użyć następnym razem do obciążenia kolejnego ciasta. Nic nie trzeba wyrzucać ale do gotowania i jedzenia już się nie nadaje. PS uwielbiam autokorektę telefonu 😃

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!