
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- malakser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż powstanie sos.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ
Bagietkę kroimy pod skosem w kawałki o grubości ok. 1,5 cm, krótko podsmażamy je na suchej patelni, aby były chrupiące, i smarujemy cienką warstwą pesto.
KROK 3: SMAŻYMY FIGI
Figi kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę miodu i przez chwilę podsmażamy owoce, aż miód się skarmelizuje i figi nabiorą złotego koloru.
KROK 4: PODSMAŻAMY PISTACJE
Pistacje dość drobno siekamy. Na tę samą patelnię dodajemy drugą łyżkę miodu oraz masło i podsmażamy przez ok. 30 sekund.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Ser kroimy w plastry i układamy go na bagietce posmarowanej pesto. Następnie na każdym kawałku pieczywa układamy smażone figi. Gotowe crostini skrapiamy gorącymi pistacjami z miodem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Ryba z piekarnika
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
132 dni temu
Do tego pesto można dać trochę soku z cytryny, natkę pietruszki- bez tego będzie gorzkawe
Odpowiedz