
KROK 1: Pieczemy pomidorki
Pomidorki przekrawamy na pół i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 30 minut.
KROK 2: Smażymy grzanki
Chleb kroimy na kromki o grubości 1 cm. Każdą kromkę skrapiamy oliwą z obu stron. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy za złoty kolor z obu stron.
KROK 3: Przygotowujemy crostini
Grzanki nacieramy czosnkiem. Rozkładamy na nich burratę. Na to nakładamy pieczone pomidorki i listki bazylii. Crostini polewamy kremem balsamicznym i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – włoska burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.

Komentarze (2)
299 dni temu
kto tak kaleczy język włoski!!! jak nie umiecie pisac po włosku to nie piszcie, piszcie nazwy polskie.
odpowiedz
323 dni temu
Jestem bardzo ciekawa przepisu na krem balsamiczny.
odpowiedz
zobacz wszystkie