zobacz film Kanapka z burratą a la caprese

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Pieczemy pomidorki

Pomidorki przekrawamy na pół i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 30 minut.

 

KROK 2: Smażymy grzanki

Chleb kroimy na kromki o grubości 1 cm. Każdą kromkę skrapiamy oliwą z obu stron. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy za złoty kolor z obu stron.

 

KROK 3: Przygotowujemy crostini

Grzanki nacieramy czosnkiem. Rozkładamy na nich burratę. Na to nakładamy pieczone pomidorki i listki bazylii. Crostini polewamy kremem balsamicznym i oprószamy pieprzem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1231 dni temu
    Oliwa nie z 1.tłoczenia ma się rozumieć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1230 dni temu
    Zachęcamy do użycia swojej ulubionej oliwy z oliwek :)
  • Gość Gość
    1834 dni temu
    kto tak kaleczy język włoski!!! jak nie umiecie pisac po włosku to nie piszcie, piszcie nazwy polskie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1858 dni temu
    Jestem bardzo ciekawa przepisu na krem balsamiczny.

    odpowiedz


Kanapka z burratą – nietuzinkowa przekąska rodem z Italii!

Zbliża się przyjęcie i wpada do Ciebie paczka znajomych, a Ty nadal zastanawiasz się, jaką przekąską uraczyć gości? Szukasz połączenia chrupiących grzanek z serem i ze starannie dobranymi świeżymi dodatkami? Idealnie się składa. Coś wspaniałego, wymarzonego dla nas na tę okazję, przywiozła z Włoch Kinga Paruzel! Grzanki z burratą, czyli legendarnym włoskim serem z Apulii (powstającym z mozzarelli i śmietany), pomidorkami koktajlowymi, arcywłoską bazylią i taką też oliwą z oliwek. To nie tylko przekąski idealne na każde spotkanie ze znajomymi, lecz również wymarzony pomysł na śniadanie czy kolację, którą zapragniesz uczynić „czymś więcej”.

Na pewno narobiliśmy Ci już ochoty na grzanki z burratą według pomysłu naszej mistrzyni kuchni. Dobra wiadomość jest taka, że bruschettę z burratą, bo i tak możemy nazywać te przekąski, przygotujesz już w jakieś pół godziny. To przepis łatwy, odpowiedni nawet dla zupełnie początkujących użytkowników kuchni. Czy chcesz zatem zerknąć, jak powstają grzanki z burratą Kuchni Lidla? Przyjrzyjmy się przepisowi!

Grzanki z burratą – przepis, który zawsze się udaje!

Od czego zacząć przygotowywanie naszej bruschetty? Dość nietypowo, bowiem od pomidorków. Apetyczne, soczyste pomidorki koktajlowe musisz piec w piekarniku przez pół godziny. Pamiętaj jednak, że przed włożeniem ich „do żaru” musisz przeciąć je na pół, skropić oliwą i posypać solą. Tylko w ten sposób osiągniesz pożądany efekt kulinarny!

Jaki jest punkt drugi przepisu na grzanki z burratą? Otóż przygotowanie grzanek właśnie! Prawdziwy chleb włoski (bo taki będzie najlepszy!) musisz pokroić na dość cienkie kromki (około centymetra grubości) i każdą z nich polać oliwą. Co ważne – z obu stron! Tak przygotowane pieczywo umieść na rozgrzanej patelni i zacznij podsmażać. Kiedy nasze grzanki z burratą będą gotowe? Wtedy, gdy zaczną cieszyć oczy piękną złotą barwą.

Teraz nadszedł czas na ostatni etap szykowania bagietki z burratą. Mowa o przygotowaniu crostini. Chwila, moment – co to takiego? Spokojnie. W ten sposób nazywamy prawdziwe włoskie kanapeczki. Czyli takie, jakimi zajmujemy się w tym przepisie! Podsmażone grzanki musisz natrzeć czosnkiem. A potem ułożyć na nich ser, pomidory i bazylię (w tej właśnie kolejności). Teraz już tylko odrobina kremu balsamicznego, szczypta pieprzu… grzanki z burratą są gotowe!

Kanapka z burratą – co jeszcze do niej pasuje?

Wypróbowałaś, wypróbowałeś już nasz przepis na grzanki z burratą? Zastanawiasz się, czy możesz dodatkowo udoskonalić przepis na burratę z pieczonymi pomidorkami? A może zamienić go w coś zupełnie nowego? Jak zawsze mamy kilka propozycji dla chętnych i ciekawych nowych smaków.

Po pierwsze możesz wzbogacić grzanki z burratą o akcenty mięsne. Najlepiej pasują do tejże kompozycji oryginalne włoskie przysmaki. Czyli co takiego? Stawiamy na szynkę parmeńską albo prosciutto crudo. Inny dobry wybór to też pastrami. Każdy z tych wyborów może nadać grzankom z burattą nowy charakter! Co jeszcze dobrze pasuje do tych kanapeczek na ciepło? Chociażby mielone orzechy – to wybór wymarzony dla wszystkich tych, którzy lubią chrupać!

Jeśli chcesz dodać nieco zieleni, pomyśl o rukoli. Albo pesto! To przecież również oryginalny włoski produkt. Ciekawym wyborem, pomysłem na przełamanie kulinarnej rutyny, może okazać się też wzbogacenie kompozycji awokado.

Gdyby naszła Cię ochotą na coś słodkiego, możesz nieco zmodyfikować nasz przepis i przygotować grzanki z burratą w wersji na słodko. Jeśli pozbędziesz się czosnku, pomidorków i octu balsamicznego, bazę kanapki będziesz mogła lub mógł zaszczycić obecnością miodu, syropu balsamicznego lub ulubionych owoców. Jak zatem widzisz – zróżnicowanie potencjalnych wariantów grzanek z burratą sprawia, że bez trudu znajdziesz opcję dostosowaną do Twoich osobistych upodobań! Bez względu na to, czy pociąga Cię burrata z pomidorami na ciepło, czy może szukasz zupełnie innych smaków!

Grzanki z burratą i inne ciekawe propozycji Kuchni Lidla

Gdy już zapoznasz się z naszym przepisem na burratę na ciepło z pieczonymi pomidorami (i pomyślisz o modyfikacji przepisów), zerknij na inne ciekawe pomysły Kuchni Lidla na pyszne kanapeczki, grzanki czy sery z dodatkami. Skupmy się na tych inspirowanych kuchnią śródziemnomorską. Należą do nich crostini z serem brie i miechunką. Podpiekana bagietka, ser pleśniowy brie, miechunka, cebula i przyprawy to gwarancja pyszności! Jeśli jednak nadal myślisz o burracie, poznaj przepis Karola Okrasy na burratę z pesto z rukoli z papryką, twardym serem grana padano, cebulą i pistacjami. No i oczywiście z chrupiącym pieczywem. Jeśli gustujesz w kuchni włoskiej, jesteśmy pewni, że polubisz też przepis na kanapkę z focaccii z mortadelą i domowym pesto. Domowej roboty pieczywo w towarzystwie mozzarelli i mortadeli, a do tego pyszne pesto – to przepis na pyszne śniadanie czy kolację inspirowaną smakami Italii! A może gustujesz raczej w kuchni wegańskiej? Jeśli tak, rzuć okiem na przepis wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli. To bardzo ciekawa alternatywa dla grzanek z burratą!

Poznaj przepis na burratę z pomidorami na ciepło oraz inne ciekawe przepisy z katalogu Kuchni Lidla!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!