
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- sitko
- grill elektryczny (lub patelnię i ciężki garnek do obciążenia)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Orzechy nerkowca przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc lub zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI
Kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS AIOLI
Orzechy nerkowca odcedzamy na sitku i łączymy w naczyniu blendera z pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity krem.
KROK 3: SKŁADAMY KANAPKI
Bułki przekrawamy na pół i obficie smarujemy sosem aioli. Na dolną część bułki wykładamy szpinak lub rukolę i przesmażone boczniaki. Składniki przykrywamy górną częścią bułki. Lekko dociskamy.
Bułki przekładamy do grilla elektrycznego i zapiekamy ok. 4-5 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, rozgrzewamy patelnię (grillową lub zwykłą) i wykładamy na nią bułki. Z góry dociskamy je ciężkim garnkiem i pieczemy z obciążeniem 2-3 minuty. Bułki odwracamy na drugą stronę, ponownie dociskamy i pieczemy kolejne 2-3 minuty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
678 dni temu
dziś zrobiłemam WEGAŃSKIE PANINI Z BOCZNIAKAMI I SOSEM AIOLI Super !!! Na prawdę polecam !!!!
Odpowiedz