Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • sitko
  • grill elektryczny (lub patelnię i ciężki garnek do obciążenia)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Orzechy nerkowca przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc lub zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI

Kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS AIOLI

Orzechy nerkowca odcedzamy na sitku i łączymy w naczyniu blendera z pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity krem.

KROK 3: SKŁADAMY KANAPKI

Bułki przekrawamy na pół i obficie smarujemy sosem aioli. Na dolną część bułki wykładamy szpinak lub rukolę i przesmażone boczniaki. Składniki przykrywamy górną częścią bułki. Lekko dociskamy.

Bułki przekładamy do grilla elektrycznego i zapiekamy ok. 4-5 minut.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, rozgrzewamy patelnię (grillową lub zwykłą) i wykładamy na nią bułki. Z góry dociskamy je ciężkim garnkiem i pieczemy z obciążeniem 2-3 minuty. Bułki odwracamy na drugą stronę, ponownie dociskamy i pieczemy kolejne 2-3 minuty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    134 dni temu
    dziś zrobiłemam WEGAŃSKIE PANINI Z BOCZNIAKAMI I SOSEM AIOLI Super !!! Na prawdę polecam !!!!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!