Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- sitko
- grill elektryczny (lub patelnię i ciężki garnek do obciążenia)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Orzechy nerkowca przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc lub zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI
Kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS AIOLI
Orzechy nerkowca odcedzamy na sitku i łączymy w naczyniu blendera z pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity krem.
KROK 3: SKŁADAMY KANAPKI
Bułki przekrawamy na pół i obficie smarujemy sosem aioli. Na dolną część bułki wykładamy szpinak lub rukolę i przesmażone boczniaki. Składniki przykrywamy górną częścią bułki. Lekko dociskamy.
Bułki przekładamy do grilla elektrycznego i zapiekamy ok. 4-5 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, rozgrzewamy patelnię (grillową lub zwykłą) i wykładamy na nią bułki. Z góry dociskamy je ciężkim garnkiem i pieczemy z obciążeniem 2-3 minuty. Bułki odwracamy na drugą stronę, ponownie dociskamy i pieczemy kolejne 2-3 minuty.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!
Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.
Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.
Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pyszne ciasto gryczane
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Domowy keczup
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Caponata – przepis
- Kompot agrestowy
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Szarpane boczniaki à la pulled pork
- Pizza hawajska
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Panini z grillowanymi warzywami
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Ciasto Fale Dunaju
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Piwno-arbuzowy koktajl
- Bułka z pastą z orzechów
- Sernik chałwowy
- Omlet z amarantusem i owocami
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Masło truskawkowe
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Lody warzywno-owocowe
- Obiad jednoblaszkowy
- Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
347 dni temu
dziś zrobiłemam WEGAŃSKIE PANINI Z BOCZNIAKAMI I SOSEM AIOLI Super !!! Na prawdę polecam !!!!
odpowiedz