zobacz film Panini na dwa sposoby

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill kontaktowy lub patelnię grillową
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ciężki garnek do obciążenia panini

PANINI Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MASCARPONE Z GORGONZOLĄ

Krok 1: GRILLUJEMY WARZYWA

Końcówki cukinii i bakłażana odcinamy. Z warzyw odkrawamy wzdłuż po 2 długie plastry. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą i oprószamy z obu stron bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy z obu stron, aż warzywa się zarumienią i powstaną na nich charakterystyczne prążki. Warzywa powinny być chrupkie.

Krok 2: SKŁADAMY PANINI

Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serem mascarpone z gorgonzolą. Na warstwie sera układamy grillowane warzywa.

Wierzch bułki skrapiamy od środka oliwą i przykrywamy nim warzywa. Lekko dociskamy.

Krok 3: GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI

Kanapkę przekładamy na rozgrzaną, skropioną oliwą patelnię grillową. Dociskamy garnkiem i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni (powinny pojawić się na nim charakterystyczne prążki).

Kanapkę odwracamy i grillujemy kolejne 3 minuty.

Grillowane panini przekrawamy na pół i układamy na talerzu.

PANINI Z MORTADELĄ I MASCARPONE

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z SERA MASCARPONE

Ser mascarpone łączymy w misce z serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Mieszamy.

Krok 2: SKŁADAMY PANINI

Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serową pastą. Na serku układamy liście szpinaku i plastry mortadeli. Wierzch bułki skrapiamy od wewnątrz oliwą z oliwek. Składamy panini.

Krok 3: GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI

Kanapkę nacieramy z wierzchu oliwą z oliwek, przekładamy na grill. Dociskamy i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni i powstaną na nim charakterystyczne prążki.

Gotowe panini przekrawamy na pół i układamy na talerzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!