zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • patelnię grillową

Krok 1: Przygotowujemy syrop gruszkowy

Gruszkę obieramy. Kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Do garnka wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier, dodajemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu – gdy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną gruszkę. Gdy osiągnie konsystencję syropu, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka.

Krok 2: Ubijamy majonez

Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Rukolę miksujemy dokładnie z dodatkiem oleju. Do miski wbijamy jedno żółtko, dodajemy łyżeczkę musztardy i odrobinę octu winnego. Ubijamy, najlepiej trzepaczką. Cały czas ubijając, dodajemy zmiksowaną rukolę i dolewamy olej aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Krok 3: Marynujemy kurczaka

Pierś kurczaka kroimy na plastry, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Polewamy olejem, dodajemy posiekany rozmaryn i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy mięso jest usmażone, na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera lazur. Bagietkę smarujemy majonezem z rukoli, kładziemy kawałki kurczaka i na koniec syrop gruszkowy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram