Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- patelnię grillową
Krok 1: Przygotowujemy syrop gruszkowy
Gruszkę obieramy. Kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Do garnka wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier, dodajemy gałązkę rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu – gdy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną gruszkę. Gdy osiągnie konsystencję syropu, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka.
Krok 2: Ubijamy majonez
Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku. Rukolę miksujemy dokładnie z dodatkiem oleju. Do miski wbijamy jedno żółtko, dodajemy łyżeczkę musztardy i odrobinę octu winnego. Ubijamy, najlepiej trzepaczką. Cały czas ubijając, dodajemy zmiksowaną rukolę i dolewamy olej aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Krok 3: Marynujemy kurczaka
Pierś kurczaka kroimy na plastry, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Polewamy olejem, dodajemy posiekany rozmaryn i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy mięso jest usmażone, na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera lazur. Bagietkę smarujemy majonezem z rukoli, kładziemy kawałki kurczaka i na koniec syrop gruszkowy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Jajka na miękko
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)