
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Boczniaki czyścimy i w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Sałaty myjemy, osuszamy. Jabłka kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w małe paski.
Orzechy włoskie lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie odstawiamy na bok. Boczniaki smażymy porcjami każdorazowo na 1 łyżeczce masła po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy i odstawiamy.
Pozostałe masło roztapiamy na patelni, zdejmujemy z ognia. Mieszamy z octem, miodem, musztardą, solą, pieprzem i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany dressing mieszamy z miksem sałat i paskami jabłek, a następnie rozkładamy na 4 talerzach. Układamy grzyby i posypujemy orzechami włoskimi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1779 dni temu
Sałatka super, nie miałem orzechów włoskich ale z powodzeniem zastąpiły je nerkowce.
Odpowiedz
2150 dni temu
W sumie dobra, ale do jednorazowego wypróbowania. Boczniaki jednak wolę smażone w panierce.
Odpowiedz