zobacz film Bruschetta z oliwkami i mozzarellą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • palnik (opcjonalnie)

KROK 1: Pomidory kroimy w kostkę

Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Resztę kroimy w kostkę.

KROK 2: Łączymy pomidory, mozzarellę i oliwki

Czosnek kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski z pomidorami. Polewamy całość odrobiną oliwy. Liście bazylii siekamy grubo i dodajemy do pomidorów. Oliwki kroimy w plastry, a mozzarellę w drobną kostkę. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3: Przygotowujemy bakłażana

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Polewamy oliwą. Na patelni z odrobiną oliwy układamy bakłażana. Przysmażone plastry kroimy w kostkę i zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone bakłażany i posiekaną w kostkę szalotkę dodajemy do pomidorów i mieszamy.  

KROK 4: Przygotowujemy bruschettę

Ciabattę kroimy wzdłuż na trzy części. Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy odrobinę masła. Układamy kromki ciabatty i przesmażamy. Kromki możemy też opalić z jednej i drugiej strony palnikiem. Czosnek wcieramy w grzanki i układamy sałatkę. Na wierzchu kładziemy plaster szynki parmeńskiej.

KROK 5: Miksujemy sos

Do naczynia blendera wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód oraz wycięte z pomidorów gniazda nasienne. Całość dokładnie miksujemy. Dolewamy oliwę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sosem polewamy wierzch bruschetty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Agata Agata
    2461 dni temu
    Pychota!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2464 dni temu
    Okrasa jestes boski:D:*

    odpowiedz


Bruschetta — włoski przysmak

Bruschetta to włoska przystawka, która utożsamiana jest z prostotą. Przepis na bruschettę to esencja włoskiej kuchni pełnej świeżych smaków i aromatów. Przez wiele osób bruschetta uważana jest za symbol włoskiej tradycji kulinarnej na równi z pizzą. Skąd wziął się przepis, z którego powstaje bruschetta? Korzenie tej potrawy sięgają starożytnych czasów i mają związek z prostym, swojskim jedzeniem chłopów.

Historia bruschetty zaczęła się w regionie Lacjum (koło Rzymu). Za jej autorów można uznać chłopców, którzy po dniu pełnym ciężkiej pracy, spożywali posiłki oparte na podstawowych składnikach dostępnych na wsi. Chleb, oliwa z oliwek, czosnek i sól stanowiły podstawę ich diety. To właśnie z tego prostego połączenia narodziła się koncepcja chleba z ogniska nacieranego czosnkiem, która dziś znany jest jako bruschetta. Jak wyglądał pierwotny przepis na bruschettę? Chłopi przygotowywali grillowane w ognisku grzanki, które następnie nacierali czosnkiem, nadając im charakterystyczny smak.

Wraz z upływem czasu i rozwojem kultury włoskiej, bruschetta podlegała transformacjom, przybierając najróżniejsze formy. Proste połączenie chleba, czosnku i oliwy było wzbogacane o kolejne dodatki uzależnione od regionu, w którym była przygotowywana. Klasyczna wersja z toskańskich winnic zawierała dla przykładu sos do bruschetty składający się z pomidorów, bazylii i sera długo dojrzewającego. W Kampanii ta potrawa podawana jest z mozzarellą i pomidorami, a w innych rejonach dodaje się różnorodne składniki, takie jak cebula, papryka czy tytułowy bakłażan i oliwki.

Niezależnie od regionalnych modyfikacji, bruschetta stała się ważnym elementem włoskiego stylu życia i kulinariów. Popularność tego dania wykracza poza granice Włoch, zdobywając uznanie na całym świecie. Kucharze zarówno we Włoszech, jak i poza jej granicami, tworzą nowe wersje, wprowadzając do tradycyjnego przepisu nowe składniki. Popularna stała się bruschetta z pomidorami i szynką parmeńską, a także wersja z dodatkiem bazyliowego pesto, inspirowana smakiem sałatki Caprese.

Bruschetta – przepis Kuchni Lidla

Jak zrobić pyszną bruschettę? Jeśli szukasz pomysłu na to, jak się robi bruschettę, która zachwyca swoim wielowymiarowym smakiem, to powinieneś koniecznie wypróbować tę, z tytułowego przepisu autorstwa Karola Okrasy. Domowa bruschetta przygotowana według tego przepisu z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym kubkom smakowym. Wersja Karola to nie jedyna smaczna odsłona tego tradycyjnego dania!

W różnych regionach Włoch bruschetta przybiera odmienne formy. Wspomnieliśmy już wcześniej, jak bruschettę robi się w Toskanii i Kampanii, a na uwagę zasługuje także  jej wenecki styl przyrządzania. Otóż w Wenecji przepis na bruschetty wzbogacany jest o fasolę oraz cebulę. Ta potrawa jest obiektem różnych eksperymentów kulinarnych, zwłaszcza poza granicami Włoch. Dodatki takie jak awokado, figi czy kozi ser to jedynie wierzchołek góry lodowej, gdyż na bruschettę może trafić dosłownie wszystko — nawet miód, ricotta czy brzoskwinie!

Jak zrobić bruschettę?

Najlepsza bruschetta to ta przygotowana własnoręcznie z ulubionych składników, jednakże jej przygotowanie wymaga pewnych umiejętności i dbałości o szczegóły. Aby zrealizować najprostszy przepis na bruschettę z pomidorami, należy skupić się na składnikach, gdyż to one są sercem całej potrawy!

Do włoskich grzanek wybieraj świeży chleb o gęstej strukturze, najlepiej włoską ciabattę lub bagietkę. Świetnie sprawdza się tu także nasz polski chleb na zakwasie (włosi także mają swoją wersję zakwasu nazywanego lievito madre). Wybrany chleb należy dobrze zgrillować tak, by uzyskać chrupiącą skórkę, a wnętrze pozostało wilgotne i delikatne. Zadbaj o to, aby używane produkty były oryginalne i wysokiej jakości. Chodzi tu zarówno o oliwę, jak i oliwki, mozzarellę czy inne produkty. Dostaniesz je w trakcie trwania tygodnia włoskiego w Lidl, z produktami Italiamo. Do bruschetty z pomidorami i serem wybieraj dojrzałe pomidory, które dodadzą jej soczystości i świeżości, a całość ozdób świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy rozmaryn, które wzbogacą smak całego dania.

Z czym podawać bruschettę? Bruschettę warto traktować jako bazę do kulinarnych eksperymentów. Dodaj do niej szynkę prosciutto di parma, ser feta czy daktyle, aby uzyskać niesamowite połączenie smaków i aromatów. Kluczem jest świeżość i jakość składników oraz umiejętne ich zestawienie. Jeśli nie wiesz, czy dane składniki do siebie pasują, skorzystaj z klasycznych połączeń takich jak bruschetta z mozzarellą, pomidorami i oliwkami.

Bruschetta, choć pozornie prosta, skrywa w sobie nieskończone możliwości kulinarnego eksperymentowania. Próbuj przyrządzać ją na różne sposoby, dostosowując wybrany przepis do własnych upodobań i gustu. To danie idealne — jego nie da się zepsuć. Nie bój się i przygotuj swoją własną wersję bruschetty na imprezę, śniadanie czy szybką kolację.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!