zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • palnik (opcjonalnie)

KROK 1: Pomidory kroimy w kostkę

Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Resztę kroimy w kostkę.

KROK 2: Łączymy pomidory, mozzarellę i oliwki

Czosnek kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski z pomidorami. Polewamy całość odrobiną oliwy. Liście bazylii siekamy grubo i dodajemy do pomidorów. Oliwki kroimy w plastry, a mozzarellę w drobną kostkę. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3: Przygotowujemy bakłażana

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Polewamy oliwą. Na patelni z odrobiną oliwy układamy bakłażana. Przysmażone plastry kroimy w kostkę i zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone bakłażany i posiekaną w kostkę szalotkę dodajemy do pomidorów i mieszamy.  

KROK 4: Przygotowujemy bruschettę

Ciabattę kroimy wzdłuż na trzy części. Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy odrobinę masła. Układamy kromki ciabatty i przesmażamy. Kromki możemy też opalić z jednej i drugiej strony palnikiem. Czosnek wcieramy w grzanki i układamy sałatkę. Na wierzchu kładziemy plaster szynki parmeńskiej.

KROK 5: Miksujemy sos

Do naczynia blendera wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód oraz wycięte z pomidorów gniazda nasienne. Całość dokładnie miksujemy. Dolewamy oliwę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sosem polewamy wierzch bruschetty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Agata Agata
    24 dni temu
    Pychota!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    28 dni temu
    Okrasa jestes boski:D:*

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram