
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Figi myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny.
Patelnię przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.
Po tym czasie całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Guacamole
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (14)
2959 dni temu
A może do dżemu pomarańczowego dodać imbiru?
Odpowiedz
2958 dni temu
Jak najbardziej! Będzie pasował :)
3686 dni temu
po co tyle cukru? przecież to bomba zabójcza jest
Odpowiedz
3686 dni temu
Syl, jeśli to dla Ciebie za dużo, zawsze możesz dać mniej cukru. Pamiętaj jednak, że cukier jest tutaj również konserwantem :)
3686 dni temu
tak i potem powstają choroby cukrzyca, szaleje insulina trzustka, jestescie odpowiedzialni za rozpowszechnianie takiego trybu zycia a cukier wanilinowy powstaje z krowiego kału.. brawo Lidl
3320 dni temu
Jest w tym jakaś racja, moja córka robiła podobną marmoladę dając na 15 fig 1 kg cukry i wyszła jej super marmolada. Jest słodka, ale nie jest aż tak słodka jak by się wydawało. Robiła ją ze świeżych fig w Grecji. Więc coś, w tym przepisie jest na rzeczy. Przepis miała od starszej mieszkanki Turcji.
4052 dni temu
JU, ilość cukru nie wpływa na pasteryzację :)
Odpowiedz
4052 dni temu
Jeśli dodam mniejszą ilość cukru, czy to będzie miało negatywny wpływ na proces pasteryzacji?
Odpowiedz
4346 dni temu
przepyszne do mięs polecam
Odpowiedz
4402 dni temu
Z podanych proporcji wychodzi około dwóch niezbyt dużych słoiczków.
Odpowiedz
4405 dni temu
Na ile słoiczkow to starczy Czy nalezy je pozniej pasteryzowac
Odpowiedz
4425 dni temu
pyszna, lepsza niż jadłam w Egipcie!
Odpowiedz
4427 dni temu
to do którego lidla chodzisz ? w Wołomińskim lidlu są zawsze:)
Odpowiedz
4428 dni temu
Jeszcze fig w lidlu nie widziałam. ?.ale w Chorwacji zrywane prosto z drzewa smakują wyśmienicie
Odpowiedz
zobacz wszystkie