Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Figi myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny.
Patelnię przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.
Po tym czasie całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.
Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2647 dni temu
A może do dżemu pomarańczowego dodać imbiru?
odpowiedz
2646 dni temu
Jak najbardziej! Będzie pasował :)
3374 dni temu
po co tyle cukru? przecież to bomba zabójcza jest
odpowiedz
3374 dni temu
Syl, jeśli to dla Ciebie za dużo, zawsze możesz dać mniej cukru. Pamiętaj jednak, że cukier jest tutaj również konserwantem :)
3374 dni temu
tak i potem powstają choroby cukrzyca, szaleje insulina trzustka, jestescie odpowiedzialni za rozpowszechnianie takiego trybu zycia a cukier wanilinowy powstaje z krowiego kału.. brawo Lidl
3008 dni temu
Jest w tym jakaś racja, moja córka robiła podobną marmoladę dając na 15 fig 1 kg cukry i wyszła jej super marmolada. Jest słodka, ale nie jest aż tak słodka jak by się wydawało. Robiła ją ze świeżych fig w Grecji. Więc coś, w tym przepisie jest na rzeczy. Przepis miała od starszej mieszkanki Turcji.
3740 dni temu
JU, ilość cukru nie wpływa na pasteryzację :)
odpowiedz
3740 dni temu
Jeśli dodam mniejszą ilość cukru, czy to będzie miało negatywny wpływ na proces pasteryzacji?
odpowiedz
4034 dni temu
przepyszne do mięs polecam
odpowiedz
4090 dni temu
Z podanych proporcji wychodzi około dwóch niezbyt dużych słoiczków.
odpowiedz
4093 dni temu
Na ile słoiczkow to starczy Czy nalezy je pozniej pasteryzowac
odpowiedz
4113 dni temu
pyszna, lepsza niż jadłam w Egipcie!
odpowiedz
4115 dni temu
to do którego lidla chodzisz ? w Wołomińskim lidlu są zawsze:)
odpowiedz
4116 dni temu
Jeszcze fig w lidlu nie widziałam. ?.ale w Chorwacji zrywane prosto z drzewa smakują wyśmienicie
odpowiedz
zobacz wszystkie