Marmolada z fig i wanilii
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Figi myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny.

Patelnię przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.

Po tym czasie całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia ponownie przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Malgorzata Guzinska Malgorzata Guzinska
    2587 dni temu
    A może do dżemu pomarańczowego dodać imbiru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2587 dni temu
    Jak najbardziej! Będzie pasował :)
  • Syl Syl
    3315 dni temu
    po co tyle cukru? przecież to bomba zabójcza jest

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3315 dni temu
    Syl, jeśli to dla Ciebie za dużo, zawsze możesz dać mniej cukru. Pamiętaj jednak, że cukier jest tutaj również konserwantem :)
  • Gość Gość
    3315 dni temu
    tak i potem powstają choroby cukrzyca, szaleje insulina trzustka, jestescie odpowiedzialni za rozpowszechnianie takiego trybu zycia a cukier wanilinowy powstaje z krowiego kału.. brawo Lidl
  • Arkusik Arkusik
    2949 dni temu
    Jest w tym jakaś racja, moja córka robiła podobną marmoladę dając na 15 fig 1 kg cukry i wyszła jej super marmolada. Jest słodka, ale nie jest aż tak słodka jak by się wydawało. Robiła ją ze świeżych fig w Grecji. Więc coś, w tym przepisie jest na rzeczy. Przepis miała od starszej mieszkanki Turcji.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3680 dni temu
    JU, ilość cukru nie wpływa na pasteryzację :)

    odpowiedz

  • JU JU
    3681 dni temu
    Jeśli dodam mniejszą ilość cukru, czy to będzie miało negatywny wpływ na proces pasteryzacji?

    odpowiedz

  • falko20 falko20
    3975 dni temu
    przepyszne do mięs polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4031 dni temu
    Z podanych proporcji wychodzi około dwóch niezbyt dużych słoiczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4033 dni temu
    Na ile słoiczkow to starczy Czy nalezy je pozniej pasteryzowac

    odpowiedz

  • 555 555
    4053 dni temu
    pyszna, lepsza niż jadłam w Egipcie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4056 dni temu
    to do którego lidla chodzisz ? w Wołomińskim lidlu są zawsze:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4056 dni temu
    Jeszcze fig w lidlu nie widziałam. ?.ale w Chorwacji zrywane prosto z drzewa smakują wyśmienicie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!