Marmolada z fig i wanilii

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Figi myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny.

Patelnię przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by smaki się „przegryzły”.

Po tym czasie całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia ponownie przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Powidła śliwkowe z czekoladą

Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.

Powidła śliwkowe z czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 32 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Dżem bananowo-bazyliowy

Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Dżem bananowo-bazyliowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitury borówkowe z czerwonym winem

Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (14)

Avatar
  • Malgorzata Guzinska Malgorzata Guzinska
    2847 dni temu
    A może do dżemu pomarańczowego dodać imbiru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2847 dni temu
    Jak najbardziej! Będzie pasował :)
  • Syl Syl
    3575 dni temu
    po co tyle cukru? przecież to bomba zabójcza jest

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3574 dni temu
    Syl, jeśli to dla Ciebie za dużo, zawsze możesz dać mniej cukru. Pamiętaj jednak, że cukier jest tutaj również konserwantem :)
  • Gość Gość
    3574 dni temu
    tak i potem powstają choroby cukrzyca, szaleje insulina trzustka, jestescie odpowiedzialni za rozpowszechnianie takiego trybu zycia a cukier wanilinowy powstaje z krowiego kału.. brawo Lidl
  • Arkusik Arkusik
    3208 dni temu
    Jest w tym jakaś racja, moja córka robiła podobną marmoladę dając na 15 fig 1 kg cukry i wyszła jej super marmolada. Jest słodka, ale nie jest aż tak słodka jak by się wydawało. Robiła ją ze świeżych fig w Grecji. Więc coś, w tym przepisie jest na rzeczy. Przepis miała od starszej mieszkanki Turcji.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3940 dni temu
    JU, ilość cukru nie wpływa na pasteryzację :)

    odpowiedz

  • JU JU
    3940 dni temu
    Jeśli dodam mniejszą ilość cukru, czy to będzie miało negatywny wpływ na proces pasteryzacji?

    odpowiedz

  • falko20 falko20
    4234 dni temu
    przepyszne do mięs polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4291 dni temu
    Z podanych proporcji wychodzi około dwóch niezbyt dużych słoiczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4293 dni temu
    Na ile słoiczkow to starczy Czy nalezy je pozniej pasteryzowac

    odpowiedz

  • 555 555
    4313 dni temu
    pyszna, lepsza niż jadłam w Egipcie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4315 dni temu
    to do którego lidla chodzisz ? w Wołomińskim lidlu są zawsze:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4316 dni temu
    Jeszcze fig w lidlu nie widziałam. ?.ale w Chorwacji zrywane prosto z drzewa smakują wyśmienicie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!