Przetwory - Marmolady - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jak zrobić marmoladę?
Wydawać by się mogło, że marmolada to jeden z tych przetworów, który powstaje dzięki tajemnej wiedzy najstarszych członków rodziny. Tymczasem każdą marmoladę owocową, nieważne czy będzie ona z jabłek, z aronii czy też z jeszcze innych owoców, w prosty i szybki sposób przygotujecie, kierując się wskazówkami Kuchni Lidla. Do zdecydowanie najłatwiejszych w przygotowaniu przetworów tego typu należy marmolada cytrynowa z imbirem. Aby dowiedzieć się, jak ją zrobić, wystarczy udać się do Kuchni Lidla. Będziecie mile zaskoczeni, że do jej przyrządzenia wystarczą zaledwie trzy składniki i nie więcej niż godzina czasu. Oczywiście, to tylko jedna z propozycji przygotowania marmolady, której bazą może być równie dobrze np. truskawka. Przy okazji warto wiedzieć, że oryginalną marmoladę, wywodzącą się z Portugalii, przygotowuje się z pigwy. Przepis na jej pyszną alternatywę znajdziecie w Kuchni Lidla, która poleca m.in. marmoladę z fig i wanilii, idealną jako dodatek do naleśników, omletów, a nawet mięs. Jeśli szukacie jednak bardziej orzeźwiających smaków, to z pewnością przypadnie wam do gustu pomysł Kuchni Lidla na marmoladę pomarańczową. Taka marmolada, tuż obok wieloowocowej, doskonale nadaje się do ciast czy innych deserów, więc jeśli zastanawiacie się, jakiej marmolady możecie użyć do ciast pieczonych w piekarniku, to ta z pewnością zda egzamin. Istotny jest bowiem nie smak, a zwarta konsystencja, której marmoladzie mogą pozazdrościć inne przetwory owocowe. To właśnie jedna z jej cech rozpoznawalnych i to, czym najbardziej różni się marmolada od dżemu pomimo wielu podobieństw w procesie produkcji.