Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sito o drobnych oczkach lub gazę
- robot wielofunkcyjny lub wyciskarkę do owoców
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: DRĄŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści – 1 liść odkładamy do późniejszego wykorzystania. Usuwamy z niej twardy głąb: w tym celu obkrawamy głąb dookoła, wyjmujemy go z główki, a następnie wycinamy resztki głąba za pomocą noża lub wyjmujemy je za pomocą łyżki.
WSKAZÓWKA! Głąba nie wyrzucamy – sprawdzi się jako składnik soku lub, gdy pokroimy go odpowiednio cienko, jako baza kapuścianego carpaccio.
Gdy głąb zostanie usunięty w całości, dalej drążymy kapustę za pomocą łyżki, by jej ścianki osiągnęły docelowo ok. 1,5 cm grubości. Wewnątrz główki kapusty powinno powstać spore zagłębienie na farsz. Kawałków kapusty, które pozostaną po drążeniu kapusty nie wyrzucamy – odkładamy je do późniejszego wykorzystania.
Krok 2: NACIERAMY KAPUSTĘ OLIWĄ
Wydrążoną kapustę nacieramy w środku i na zewnątrz ok. 2 łyżkami oliwy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Arkusz folii powinien być odpowiednio duży, by w jego brzegi owinąć kapustę przed pieczeniem.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki (razem z liśćmi) i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Smażymy ok. 2 minut.
Dodajemy wegańskie mięso, rozdrabniamy je za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki i smażymy całość ok. 4 minut, aż mięso się zarumieni. Dodajemy kapustę, która pozostała po drążeniu główki. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, wędzoną paprykę, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Ponownie mieszamy i przesmażamy ok. 5 minut. Dodajemy soczewicę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 4: FASZERUJEMY KAPUSTĘ
Wydrążoną kapustę obficie wypełniamy farszem. Farsz dociskamy, by jak najlepiej wypełnił warzywo. Otwór domykamy liściem kapusty. Główkę w całości owijamy folią aluminiową.
Krok 5: PIECZEMY I PODAJEMY KAPUSTĘ.
Kapustę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia odsuwamy folię na boki, by kapusta zarumieniła się z wierzchu.
Upieczoną kapustę wyjmujemy z naczynia i folii, układając ją na talerzu otworem ku dołowi. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i siemieniem lnianym. Gdy lekko przestygnie, kroimy ją na trójkątne kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!
Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Podudzia indyka z marchewką
- Kurczak pieczony w całości
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Angielski przysmak owocowy
- Knedle z białym serem
- Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Flaki po włosku
- Ciasto marchewkowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Jajka w chmurkach
- Sałatka warstwowa z szynką
- Pieczona szynka z sosem cebulowym
- Ciasteczka żurawinowe
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Crostini z mango i awokado
- Domowe lody szparagowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1195 dni temu
OMG gościu po co tu zaglądasz. Żyj powietrzem. Upsss też trujące. To go nie zabieraj. AMEN.
odpowiedz
1275 dni temu
Ponoc kuchnia weganska jest bardzo zdrowa, a w przepisie czytamy, ze kapuste nalezy zawinac w folie aluminiowa i piec 1 godzine w temperaturze 180°C ???!!! O zgrozo, przeciez aluminium jest metalem ciezkim, a podczas pieczenia uaktywniaja sie jonki glinu, ktore przedostaja sie do potrawy, a po zjedzeniu do organizmu czlowieka. O pomidorach z puszki, ktore nafaszerowane sa trujacymi konserwantami juz nie wspomne...
odpowiedz