zobacz film Wegańska kapusta faszerowana

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sito o drobnych oczkach lub gazę
  • robot wielofunkcyjny lub wyciskarkę do owoców
  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: DRĄŻYMY KAPUSTĘ

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści – 1 liść odkładamy do późniejszego wykorzystania. Usuwamy z niej twardy głąb: w tym celu obkrawamy głąb dookoła, wyjmujemy go z główki, a następnie wycinamy resztki głąba za pomocą noża lub wyjmujemy je za pomocą łyżki.

WSKAZÓWKA! Głąba nie wyrzucamy – sprawdzi się jako składnik soku lub, gdy pokroimy go odpowiednio cienko, jako baza kapuścianego carpaccio.

Gdy głąb zostanie usunięty w całości, dalej drążymy kapustę za pomocą łyżki, by jej ścianki osiągnęły docelowo ok. 1,5 cm grubości. Wewnątrz główki kapusty powinno powstać spore zagłębienie na farsz. Kawałków kapusty, które pozostaną po drążeniu kapusty nie wyrzucamy – odkładamy je do późniejszego wykorzystania.

Krok 2: NACIERAMY KAPUSTĘ OLIWĄ

Wydrążoną kapustę nacieramy w środku i na zewnątrz ok. 2 łyżkami oliwy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Arkusz folii powinien być odpowiednio duży, by w jego brzegi owinąć kapustę przed pieczeniem.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki (razem z liśćmi) i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Smażymy ok. 2 minut.

Dodajemy wegańskie mięso, rozdrabniamy je za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki i smażymy całość ok. 4 minut, aż mięso się zarumieni. Dodajemy kapustę, która pozostała po drążeniu główki. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, wędzoną paprykę, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Ponownie mieszamy i przesmażamy ok. 5 minut. Dodajemy soczewicę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 4: FASZERUJEMY KAPUSTĘ

Wydrążoną kapustę obficie wypełniamy farszem. Farsz dociskamy, by jak najlepiej wypełnił warzywo. Otwór domykamy liściem kapusty. Główkę w całości owijamy folią aluminiową.

Krok 5: PIECZEMY I PODAJEMY KAPUSTĘ.

Kapustę pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia odsuwamy folię na boki, by kapusta zarumieniła się z wierzchu.

Upieczoną kapustę wyjmujemy z naczynia i folii, układając ją na talerzu otworem ku dołowi. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i siemieniem lnianym. Gdy lekko przestygnie, kroimy ją na trójkątne kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1215 dni temu
    OMG gościu po co tu zaglądasz. Żyj powietrzem. Upsss też trujące. To go nie zabieraj. AMEN.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1295 dni temu
    Ponoc kuchnia weganska jest bardzo zdrowa, a w przepisie czytamy, ze kapuste nalezy zawinac w folie aluminiowa i piec 1 godzine w temperaturze 180°C ???!!! O zgrozo, przeciez aluminium jest metalem ciezkim, a podczas pieczenia uaktywniaja sie jonki glinu, ktore przedostaja sie do potrawy, a po zjedzeniu do organizmu czlowieka. O pomidorach z puszki, ktore nafaszerowane sa trujacymi konserwantami juz nie wspomne...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!