Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozgrzany grill z pokrywą
  • blachę do pieczenia
  • folię spożywczą
  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
  • folię spożywczą
  • wałek
  • szczypce do przewracania potraw na grillu
  • praskę do czosnku

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W dużej misce mieszamy drożdże z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut, by zaczęły pracować.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto na spód wyrabiamy w robocie wielofunkcyjnym z końcówką haka lub ręcznie ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji.

Krok 4: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Blachę smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części, z których formujemy w dłoniach kulki. Każdą kulkę delikatnie smarujemy oliwą i układamy na blasze, zachowując odstępy.

 Kulki ciasta przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, by wyrosły. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 5: PIECZEMY SPODY PIZZY I WYKŁADAMY DODATKI

Kulki wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy kolejno na blacie delikatnie oprószonym mąką tak, by uzyskać okrągłe placki. Placki wykładamy kolejno na ruszt rozgrzanego grilla, bezpośrednio nad ogień.

Podpieczone placki odwracamy po minucie za pomocą szczypiec i wykładamy na nie porcję wegańskiej śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak i karczochy. Całość oprószamy solą i pieprzem, a następnie pokrojonym w paseczki wegańskim serem.

Krok 6: GRILLUJEMY I PODAJEMY PIZZĘ 

Zamykamy pokrywę grilla i pieczemy pizzę ok. 5 minut, aż ciasto się wypiecze, a ser rozpuści. Przed podaniem dekorujemy pizzę świeżą bazylią i orzechami.

WSKAZÓWKA! Pizzę możemy przygotować w piekarniku – wtedy na rozwałkowany placek ciasta wykładamy od razu wszystkie składniki i pieczemy ok. 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!