Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill z pokrywą
- blachę do pieczenia
- folię spożywczą
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
- folię spożywczą
- wałek
- szczypce do przewracania potraw na grillu
- praskę do czosnku
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W dużej misce mieszamy drożdże z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut, by zaczęły pracować.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto na spód wyrabiamy w robocie wielofunkcyjnym z końcówką haka lub ręcznie ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji.
Krok 4: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Blachę smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części, z których formujemy w dłoniach kulki. Każdą kulkę delikatnie smarujemy oliwą i układamy na blasze, zachowując odstępy.
Kulki ciasta przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, by wyrosły. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5: PIECZEMY SPODY PIZZY I WYKŁADAMY DODATKI
Kulki wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy kolejno na blacie delikatnie oprószonym mąką tak, by uzyskać okrągłe placki. Placki wykładamy kolejno na ruszt rozgrzanego grilla, bezpośrednio nad ogień.
Podpieczone placki odwracamy po minucie za pomocą szczypiec i wykładamy na nie porcję wegańskiej śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak i karczochy. Całość oprószamy solą i pieprzem, a następnie pokrojonym w paseczki wegańskim serem.
Krok 6: GRILLUJEMY I PODAJEMY PIZZĘ
Zamykamy pokrywę grilla i pieczemy pizzę ok. 5 minut, aż ciasto się wypiecze, a ser rozpuści. Przed podaniem dekorujemy pizzę świeżą bazylią i orzechami.
WSKAZÓWKA! Pizzę możemy przygotować w piekarniku – wtedy na rozwałkowany placek ciasta wykładamy od razu wszystkie składniki i pieczemy ok. 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!
Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)