zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender lub robot kuchenny z funkcją blendera
  • trzepaczkę do jajek
  • woreczek strunowy
  • łopatkę silikonową
  • ręczniki papierowe
  • obieraczkę do warzyw
  • praskę do czosnku

Nuggetsy w panierce

KROK 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Fasolę dokładnie odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy różyczki brokułu, cebulę, słodką i wędzoną paprykę, musztardę, płatki owsiane i pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI

Napój sojowy przelewamy do miski. Dodajemy mąkę tortową i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką do jajek. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, uzupełniamy ciasto napojem sojowym tak, aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana.

Panierka klasyczna: Bułkę tartą przesypujemy na płaski talerz.

Panierka kukurydziana: Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka strunowego. Zamykamy woreczek i ściskamy w dłoniach płatki tak, aby jak najlepiej się pokruszyły. Przesypujemy płatki na talerz.

Panierka orzechowa: Do kielicha blendera wsypujemy orzechy pekan, orzechy włoskie, pestki dyni i świeżą miętę. Blendujemy na drobno i przekładamy na talerz.

KROK 3: FORMUJEMY I PANIERUJEMY NUGGETSY

Za pomocą łopatki silikonowej nabieramy uzyskaną masę, z której następnie formujemy niewielkie kawałki nuggetsów. Kotleciki zanurzamy w masie z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w wybranej panierce.

KROK 4: SMAŻYMY NUGGETSY

Nuggetsy smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy do odsączenia na papierowe ręczniki. 

Tęczowy wegański coleslaw

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki za pomocą obieraczki do warzyw. Jabłko dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy na jednym, głębokim talerzu.

KROK 2: DOPRAWIAMY SAŁATKĘ

W mniejszej miseczce mieszamy jogurt roślinny i wegański majonez. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny. Częścią soku z pozostałej połówki cytryny skrapiamy warzywa. Majonez z jogurtem przekładamy na talerz z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawiny.

Wegański sos serowy do nuggetsów (z warzyw)

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK I BATAT

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy w garnku z dodatkiem oliwy przez ok. 2-3 minuty.

Marchewkę kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i czosnku. Batat obieramy, kroimy w ćwiartki i dajemy na patelnię. Całość mieszamy i smażymy ok. 3-5 minut.

KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy suszone pomidory, kurkumę, słodką i wędzoną paprykę, orzechy nerkowca. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

KROK 3: BLENDUJEMY WARZYWA

Warzywa przekładamy do kielicha blendera i blendujemy, aż uzyskamy gładki, jednolity sos. Doprawiamy sokiem z cytryny i przekładamy do miseczki. Podajemy na zimno lub ciepło.

KROK 4: PODAJEMY NUGGETSY

Nuggetsy wykładamy na talerz i podajemy z sałatką coleslaw oraz sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Tendron Tendron
    36 dni temu
    Czy można użyć czerwonej fasoli zamiast białej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    36 dni temu
    Tendron, farsz nuggetsów będzie miał wówczas nieco inny kolor, ale czerwona fasola również sprawdzi się w tym daniu. Pamiętaj o jej bardzo dokładnym odsączeniu przed zmiksowaniem z resztą składników.
  • Gość Gość
    79 dni temu
    Faktycznie do bani przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    88 dni temu
    przepis do bani, odradzam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    87 dni temu
    Co konkretnie poszło nie tak? Chętnie pomożemy, jeśli podczas gotowania coś sprawiło Ci trudność lub wyszło nie tak, jak się spodziewałeś :)
  • Gość Gość
    86 dni temu
    Nuggetsy się rozwalają i nie da się ich obtoczyć w masie i panierce. Z resztą widać w to 3:18, kiedy nagle rozwalający się kotlecik zamienia się w ścisłą masę, a z rąk Kingi magicznie znika brud. Przepis na miarę kultowego "łysego grzyba"
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    86 dni temu
    Bywa, że z masami na wszelkie kotleciki czy nuggetsy trzeba popracować zanim osiągniemy idealną konsystencję: musi być ona miękka, by po usmażeniu wnętrze nuggetsa rozpływało się w ustach i by kotlecik nie był twardy, ale jednocześnie na tyle zwarta, by można było uformować nuggetsa w dłoniach. W tym przepisie wykorzystujemy na przykład fasolę z puszki, więc kluczowe jest jej naprawdę dokładne odsączenie z płynu. Poza mokrymi składnikami do przygotowania masy wykorzystujemy jednak również suche składniki, tj. płatki owsiane, więc warto wykorzystać je, by jeszcze przed panierowaniem odrobinę zagęścić masę, dodając stopniowo niewielkie porcje płatków i ponownie miksując całość. Polecamy tę metodę przy kolejnej próbie.
  • Gość Gość
    94 dni temu
    Dzień dobry, tej fasoli ma być 400 g już po odsączeniu ? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    93 dni temu
    Dzień dobry. W przepisie wykorzystujemy 1 puszkę (400 g) fasoli, którą odsączamy przed dodaniem do pozostałych składników.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram