zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 200°C

 

Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać domowe wegańskie kiełbaski.

 

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na bułki do hot dogów

W misce mieszamy drożdże, cukier i ¼ szklanki ciepłego napoju sojowego. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodajemy resztę napoju sojowego i olej. Dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

KROK 2: Przygotowujemy prażoną cebulkę

Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju. Do woreczka strunowego wsypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mąkę. Zamykamy woreczek i dobrze mieszamy. Cebulę wrzucamy na oliwę. Prażymy na wolnym ogniu, aż będzie złota. Następnie wyciągamy ją łyżką cedzakową i dobrze odsączamy na ręczniku papierowym.

KROK 3: Pieczemy bułki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdej z nich nadajemy podłużny kształt, przypominający bułkę do hot dogów. Bułeczki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.

Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je napojem sojowym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 4: Przygotowujemy sos

Wegańską śmietanę łączymy z musztardą Dijon i doprawiamy pieprzem.

KROK 5: Składamy hot dogi

Wegańskie kiełbaski kładziemy na suchą patelnię i grillujemy. Ogórki kroimy w talarki. Bułki przekrawamy wzdłuż, aby utworzyła się kieszonka. Do środka wkładamy kiełbaskę, nakładamy sos, układamy ogórka, kapustę i posypujemy obficie prażoną cebulką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram