Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać domowe wegańskie kiełbaski.
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na bułki do hot dogów
W misce mieszamy drożdże, cukier i ¼ szklanki ciepłego napoju sojowego. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodajemy resztę napoju sojowego i olej. Dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 2: Przygotowujemy prażoną cebulkę
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju. Do woreczka strunowego wsypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mąkę. Zamykamy woreczek i dobrze mieszamy. Cebulę wrzucamy na oliwę. Prażymy na wolnym ogniu, aż będzie złota. Następnie wyciągamy ją łyżką cedzakową i dobrze odsączamy na ręczniku papierowym.
KROK 3: Pieczemy bułki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdej z nich nadajemy podłużny kształt, przypominający bułkę do hot dogów. Bułeczki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je napojem sojowym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Wegańską śmietanę łączymy z musztardą Dijon i doprawiamy pieprzem.
KROK 5: Składamy hot dogi
Wegańskie kiełbaski kładziemy na suchą patelnię i grillujemy. Ogórki kroimy w talarki. Bułki przekrawamy wzdłuż, aby utworzyła się kieszonka. Do środka wkładamy kiełbaskę, nakładamy sos, układamy ogórka, kapustę i posypujemy obficie prażoną cebulką.
Zobacz podobne
przepisy
Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!
Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!
Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!
Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
Delikatne bułki, soczyste kiełbaski i pachnąca, smażona cebula. Słynny fast food w domowej, niezwykle pysznej odsłonie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hot dogi z grilla
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Kompot agrestowy
- Ciasto z brzoskwiniami
- Crostini z burratą à la caprese
- Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Hot dogi z frankfurterkami
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Pieczona feta z warzywami
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Mundialówki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1344 dni temu
fajny przepis z tą bułką
odpowiedz