
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać domowe wegańskie kiełbaski.
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na bułki do hot dogów
W misce mieszamy drożdże, cukier i ¼ szklanki ciepłego napoju sojowego. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodajemy resztę napoju sojowego i olej. Dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 2: Przygotowujemy prażoną cebulkę
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju. Do woreczka strunowego wsypujemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mąkę. Zamykamy woreczek i dobrze mieszamy. Cebulę wrzucamy na oliwę. Prażymy na wolnym ogniu, aż będzie złota. Następnie wyciągamy ją łyżką cedzakową i dobrze odsączamy na ręczniku papierowym.
KROK 3: Pieczemy bułki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdej z nich nadajemy podłużny kształt, przypominający bułkę do hot dogów. Bułeczki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je napojem sojowym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Wegańską śmietanę łączymy z musztardą Dijon i doprawiamy pieprzem.
KROK 5: Składamy hot dogi
Wegańskie kiełbaski kładziemy na suchą patelnię i grillujemy. Ogórki kroimy w talarki. Bułki przekrawamy wzdłuż, aby utworzyła się kieszonka. Do środka wkładamy kiełbaskę, nakładamy sos, układamy ogórka, kapustę i posypujemy obficie prażoną cebulką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1671 dni temu
fajny przepis z tą bułką
Odpowiedz