zobacz film Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Gotujemy zupę

Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażmy na złotobrązowy kolor. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do pieczarek razem z 3 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy połowę bulionu

KROK 2: Zagęszczamy zupę

Do reszty bulionu dodajemy mąkę i dobrze mieszamy – tak aby nie powstały grudki. Do gotującej się zupy wlewamy bulion z mąką. Intensywnie mieszamy i czekamy, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 3: Przygotowujemy chrupiące płatki czosnku

Patelnię dobrze rozgrzewamy. Wlewamy oliwę i czekamy, aż się dobrze nagrzeje. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Na oliwę kładziemy plasterki czosnku i smażymy na złoty kolor. Przekładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

KROK 4: Podajemy zupę

Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej śmietanę. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki siekamy. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i płatkami czosnku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1059 dni temu
    Niestety rozczarowałam się. Zupa nie jest ani trochę smaczna... :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1248 dni temu
    Maka najgorsze co może byc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1420 dni temu
    Pół szklanki mąki? Brzmi to obrzydliwie.

    odpowiedz

  • Baszita Baszita
    1637 dni temu
    Bardzo zawiodłam się na tej zupie. 1/2 szklanki mąki na 1 l wody już na początku zdawało mi się to za dużo. Po dodaniu mąki powstał super gęsty sos, który musiałam rozcieńczać wodą. Śmietany nawet nie śmiałam do tego dodawać. Jedząc ją miałam wrażenie, że jem mąkę rozpuszczoną w wodzie o smaku czosnkowym. Mój żołądek nie mógł tej zupy strawić. Wylądowała w WC.

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    1716 dni temu
    Czy jest w lidlu dostępna wegańska śmietana? Jogurt sojowy?

    odpowiedz

  • Nikola Nikola
    1716 dni temu
    jogurt sojowy na pewno
  • Gość Gość
    1715 dni temu
    Tak :)
  • Jo Jo
    1715 dni temu
    Swego czasu byla. Całkiem dobrze się rozprowadzała.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1713 dni temu
    Klaudio, tak, oba te produkty dostępne są w Lidlu w stałej ofercie.
  • Gość Gość
    1785 dni temu
    Czy pieczarki muszą byś brązowe czy mogą być zwykle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1783 dni temu
    Brązowe pieczarki mają nieco bardziej wyrazisty smak i aromat, ale oczywiście możesz użyć białych pieczarek-zupa z ich wykorzystaniem będzie równie smaczna :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!