zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Gotujemy zupę

Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażmy na złotobrązowy kolor. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do pieczarek razem z 3 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy połowę bulionu

KROK 2: Zagęszczamy zupę

Do reszty bulionu dodajemy mąkę i dobrze mieszamy – tak aby nie powstały grudki. Do gotującej się zupy wlewamy bulion z mąką. Intensywnie mieszamy i czekamy, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 3: Przygotowujemy chrupiące płatki czosnku

Patelnię dobrze rozgrzewamy. Wlewamy oliwę i czekamy, aż się dobrze nagrzeje. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Na oliwę kładziemy plasterki czosnku i smażymy na złoty kolor. Przekładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

KROK 4: Podajemy zupę

Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej śmietanę. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki siekamy. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i płatkami czosnku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    Czy pieczarki muszą byś brązowe czy mogą być zwykle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Brązowe pieczarki mają nieco bardziej wyrazisty smak i aromat, ale oczywiście możesz użyć białych pieczarek-zupa z ich wykorzystaniem będzie równie smaczna :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram