Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy zupę
Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażmy na złotobrązowy kolor. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do pieczarek razem z 3 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy połowę bulionu
KROK 2: Zagęszczamy zupę
Do reszty bulionu dodajemy mąkę i dobrze mieszamy – tak aby nie powstały grudki. Do gotującej się zupy wlewamy bulion z mąką. Intensywnie mieszamy i czekamy, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: Przygotowujemy chrupiące płatki czosnku
Patelnię dobrze rozgrzewamy. Wlewamy oliwę i czekamy, aż się dobrze nagrzeje. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Na oliwę kładziemy plasterki czosnku i smażymy na złoty kolor. Przekładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
KROK 4: Podajemy zupę
Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej śmietanę. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki siekamy. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i płatkami czosnku.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!
Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.
Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1059 dni temu
Niestety rozczarowałam się. Zupa nie jest ani trochę smaczna... :/
odpowiedz
1248 dni temu
Maka najgorsze co może byc
odpowiedz
1420 dni temu
Pół szklanki mąki? Brzmi to obrzydliwie.
odpowiedz
1637 dni temu
Bardzo zawiodłam się na tej zupie. 1/2 szklanki mąki na 1 l wody już na początku zdawało mi się to za dużo. Po dodaniu mąki powstał super gęsty sos, który musiałam rozcieńczać wodą. Śmietany nawet nie śmiałam do tego dodawać. Jedząc ją miałam wrażenie, że jem mąkę rozpuszczoną w wodzie o smaku czosnkowym. Mój żołądek nie mógł tej zupy strawić. Wylądowała w WC.
odpowiedz
1716 dni temu
Czy jest w lidlu dostępna wegańska śmietana? Jogurt sojowy?
odpowiedz
1716 dni temu
jogurt sojowy na pewno
1715 dni temu
Tak :)
1715 dni temu
Swego czasu byla. Całkiem dobrze się rozprowadzała.
1713 dni temu
Klaudio, tak, oba te produkty dostępne są w Lidlu w stałej ofercie.
1785 dni temu
Czy pieczarki muszą byś brązowe czy mogą być zwykle?
odpowiedz
1783 dni temu
Brązowe pieczarki mają nieco bardziej wyrazisty smak i aromat, ale oczywiście możesz użyć białych pieczarek-zupa z ich wykorzystaniem będzie równie smaczna :)
zobacz wszystkie