zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.

Do warzyw ścieramy gałkę muszkatołową, dodajemy kminek. Mieszamy i smażymy ok. 15 minut. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, smażymy chwilę do połączenia się smaków.

Krok 2: GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE

Przesmażone warzywa zalewamy wywarem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 3: ZABIELAMY ZUPĘ

Po tym czasie dolewamy słodką śmietanę. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy łyżkę zupy i hartujemy, mieszając. Zahartowaną śmietanę przelewamy do garnka i mieszamy, aż połączy się z zupą.

Krok 4: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Sok z kiszonej kapusty dolewamy partiami i próbujemy zupy. Jeśli chcemy uzyskać kwaśniejszy smak, ponownie dolewamy sok.

Dodajemy posiekany koperek (razem z łodygami) i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Haskak Haskak
    96 dni temu
    Najlepsza koperkowa jaką jadłam w życiu <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    102 dni temu
    Pyszna. Ciekawy smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    106 dni temu
    Koperek kojarzy mi się z lekkością, zupą lekkostrawną , natomiast ta nią nie jest...Podsmażane warzywa, tłustość...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    476 dni temu
    Panie Karolu pokaż jak zrobić dobra zupę szczawiową

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram