
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Kroimy i pieczemy warzywa
Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.
Warzywa polewamy oliwą i miodem. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 220°C.
Krok 2: Wyrabiamy ciasto na makaron
Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.
Mąkę usypujemy na blacie i robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Składniki mieszamy nożem i dolewamy odrobinę mleka z wodą. Ciasto wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę. Jeśli jest zbyt mało elastyczne, dolewamy więcej mleka z wodą.
Krok 3: Kroimy i gotujemy makaron
Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.
Ciasto kroimy na grube paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy na drobne niteczki, zaczynając od węższego boku.
Makaron delikatnie obtaczamy w mące i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Krok 4: Gotujemy zupę
Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zupę podajemy z porcją makaronu i listkami bazylii, a z wierzchu skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Zupa pomidorowa z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Komentarze (30)
363 dni temu
czy można dodać 12kg mąki?
odpowiedz
363 dni temu
nie
361 dni temu
Zdecydowanie odradzamy tak drastyczną zmianę w przepisie, chociaż oczywiście przygotowanie makaronu z 12 kg mąki jest możliwe, jeśli proporcjonalnie zwiększysz ilość pozostałych składników :)
404 dni temu
Wyszła super!
odpowiedz
439 dni temu
ja też polecam
odpowiedz
517 dni temu
polecam
odpowiedz
666 dni temu
Czym można zastąpić mleko? Jakim mlekiem roślinnym?
odpowiedz
665 dni temu
Możesz całkowicie wyeliminować mleko z przepisu na makaron i w trakcie wyrabiania ciasta dodać odpowiednio więcej wody, kontrolując jego konsystencję.
767 dni temu
yolo
odpowiedz
972 dni temu
najlepiej wychodzi bez pomidorów
odpowiedz
1050 dni temu
Piekarnik ma być z termoobiegiem czy tylko góra dół? :)
odpowiedz
1050 dni temu
Tylko góra-dół :)
1386 dni temu
Przepyszna zupa, prawdziwa pomidorowa, łatwa w przygotowaniu. Makaron też taki zawsze robię, bo jest najlepszy. Taki robiła moja babcia i mama.
odpowiedz
1447 dni temu
pierwszy raz w życiu zrobiłem pomidorową właśnie według tego przepisu i szok...na stałe ląduje w moim menu, no mistrzostwo :D
odpowiedz
1446 dni temu
❤️
1538 dni temu
Karol.....tak przyrządzona pomidorowa stanęła pośród wszystkich pomidorówek na najwyższym szczeblu w mojej kuchni, nareszcie wrócił smak dawnej pomidorowej. pozdrawiam
odpowiedz
1541 dni temu
Wygląda obłędnie! Ciekawy przepis. Będę robić :)
odpowiedz
1541 dni temu
Daj znać, jak Ci smakowało :)
1510 dni temu
Troszkę z nią zwlekałam, obawiałam się że nie zmiksuje się na gładko, bo całe pomidory, warzywa... ale zupełnie niepotrzebnie! Jest FANTASTYCZNA!!! Przy okazji wegańska, niczym nie zabielana, cudownie aksamitna. Ja robiłam na domowym esencjonalnym bulionie warzywnym. Bardzo polecam i dziękuję Karolu za przepis! Ściskam!
1509 dni temu
Cieszymy się, że danie z przepisu Karola Ci zasmakowało! :)
1642 dni temu
Zrobiłam i jest przepyszna;) Polecam, świetny przepis;)
odpowiedz
1642 dni temu
Bajka mniam
odpowiedz
1756 dni temu
Dziś zrobiłem, spróbowałem i pycha 😁. Tylko makaron kupny bo czasu zbrakło 😀
odpowiedz
1852 dni temu
Najdroższe to słowa o babci! )) Z taką pamięcią ta zupa musi być smaczna)!
odpowiedz
1878 dni temu
A gdzie smietana??? Pomidorowa bez smietany ;-(
odpowiedz
1877 dni temu
Śmietanę zawsze możesz dodać :)
1869 dni temu
jak zupa jest dobra to śmietany nie trzeba
1880 dni temu
Czy można użyć bulionu drobiowego zamiast warzywnego?
odpowiedz
1879 dni temu
Oczywiście :)
1879 dni temu
absolutnie NIE!
zobacz wszystkie