
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Kroimy i pieczemy warzywa
Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.
Warzywa polewamy oliwą i miodem. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 220°C.
Krok 2: Wyrabiamy ciasto na makaron
Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.
Mąkę usypujemy na blacie i robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Składniki mieszamy nożem i dolewamy odrobinę mleka z wodą. Ciasto wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę. Jeśli jest zbyt mało elastyczne, dolewamy więcej mleka z wodą.
Krok 3: Kroimy i gotujemy makaron
Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.
Ciasto kroimy na grube paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy na drobne niteczki, zaczynając od węższego boku.
Makaron delikatnie obtaczamy w mące i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Krok 4: Gotujemy zupę
Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zupę podajemy z porcją makaronu i listkami bazylii, a z wierzchu skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
Wypróbuj przepis Darii na nowoczesną zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem. To naprawdę pyszne połączenie!

Zupa pomidorowa z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Komentarze (8)
12 dni temu
Dziś zrobiłem, spróbowałem i pycha 😁. Tylko makaron kupny bo czasu zbrakło 😀
odpowiedz
108 dni temu
Najdroższe to słowa o babci! )) Z taką pamięcią ta zupa musi być smaczna)!
odpowiedz
134 dni temu
A gdzie smietana??? Pomidorowa bez smietany ;-(
odpowiedz
134 dni temu
Śmietanę zawsze możesz dodać :)
125 dni temu
jak zupa jest dobra to śmietany nie trzeba
136 dni temu
Czy można użyć bulionu drobiowego zamiast warzywnego?
odpowiedz
136 dni temu
Oczywiście :)
135 dni temu
absolutnie NIE!
zobacz wszystkie