zobacz film Zupa pomidorowa z domowym makaronem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • wałek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Kroimy i pieczemy warzywa

Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.

Warzywa polewamy oliwą i miodem. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 220°C.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto na makaron

Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.

Mąkę usypujemy na blacie i robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Składniki mieszamy nożem i dolewamy odrobinę mleka z wodą. Ciasto wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę. Jeśli jest zbyt mało elastyczne, dolewamy więcej mleka z wodą.

Krok 3: Kroimy i gotujemy makaron

Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.

Ciasto kroimy na grube paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy na drobne niteczki, zaczynając od węższego boku.

Makaron delikatnie obtaczamy w mące i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.

Krok 4: Gotujemy zupę

Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

Zupę podajemy z porcją makaronu i listkami bazylii, a z wierzchu skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    363 dni temu
    czy można dodać 12kg mąki?

    odpowiedz

  • humanhu878 humanhu878
    363 dni temu
    nie
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    361 dni temu
    Zdecydowanie odradzamy tak drastyczną zmianę w przepisie, chociaż oczywiście przygotowanie makaronu z 12 kg mąki jest możliwe, jeśli proporcjonalnie zwiększysz ilość pozostałych składników :)
  • Gość Gość
    404 dni temu
    Wyszła super!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    439 dni temu
    ja też polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    517 dni temu
    polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    666 dni temu
    Czym można zastąpić mleko? Jakim mlekiem roślinnym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    665 dni temu
    Możesz całkowicie wyeliminować mleko z przepisu na makaron i w trakcie wyrabiania ciasta dodać odpowiednio więcej wody, kontrolując jego konsystencję.
  • Gość Gość
    767 dni temu
    yolo

    odpowiedz

  • dawid nakątny dawid nakątny
    972 dni temu
    najlepiej wychodzi bez pomidorów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1050 dni temu
    Piekarnik ma być z termoobiegiem czy tylko góra dół? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1050 dni temu
    Tylko góra-dół :)
  • tomasz9244 tomasz9244
    1386 dni temu
    Przepyszna zupa, prawdziwa pomidorowa, łatwa w przygotowaniu. Makaron też taki zawsze robię, bo jest najlepszy. Taki robiła moja babcia i mama.

    odpowiedz

  • Mateusz Mateusz
    1447 dni temu
    pierwszy raz w życiu zrobiłem pomidorową właśnie według tego przepisu i szok...na stałe ląduje w moim menu, no mistrzostwo :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1446 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    1538 dni temu
    Karol.....tak przyrządzona pomidorowa stanęła pośród wszystkich pomidorówek na najwyższym szczeblu w mojej kuchni, nareszcie wrócił smak dawnej pomidorowej. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1541 dni temu
    Wygląda obłędnie! Ciekawy przepis. Będę robić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1541 dni temu
    Daj znać, jak Ci smakowało :)
  • KASIA KASIA
    1510 dni temu
    Troszkę z nią zwlekałam, obawiałam się że nie zmiksuje się na gładko, bo całe pomidory, warzywa... ale zupełnie niepotrzebnie! Jest FANTASTYCZNA!!! Przy okazji wegańska, niczym nie zabielana, cudownie aksamitna. Ja robiłam na domowym esencjonalnym bulionie warzywnym. Bardzo polecam i dziękuję Karolu za przepis! Ściskam!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1509 dni temu
    Cieszymy się, że danie z przepisu Karola Ci zasmakowało! :)
  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Zrobiłam i jest przepyszna;) Polecam, świetny przepis;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Bajka mniam

    odpowiedz

  • Fisiek Fisiek
    1756 dni temu
    Dziś zrobiłem, spróbowałem i pycha 😁. Tylko makaron kupny bo czasu zbrakło 😀

    odpowiedz

  • Alex Alex
    1852 dni temu
    Najdroższe to słowa o babci! )) Z taką pamięcią ta zupa musi być smaczna)!

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    1878 dni temu
    A gdzie smietana??? Pomidorowa bez smietany ;-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1877 dni temu
    Śmietanę zawsze możesz dodać :)
  • Gość Gość
    1869 dni temu
    jak zupa jest dobra to śmietany nie trzeba
  • Gość Gość
    1880 dni temu
    Czy można użyć bulionu drobiowego zamiast warzywnego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1879 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    1879 dni temu
    absolutnie NIE!

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!