zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • wałek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Kroimy i pieczemy warzywa

Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.

Warzywa polewamy oliwą i miodem. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 220°C.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto na makaron

Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.

Mąkę usypujemy na blacie i robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Składniki mieszamy nożem i dolewamy odrobinę mleka z wodą. Ciasto wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę. Jeśli jest zbyt mało elastyczne, dolewamy więcej mleka z wodą.

Krok 3: Kroimy i gotujemy makaron

Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.

Ciasto kroimy na grube paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy na drobne niteczki, zaczynając od węższego boku.

Makaron delikatnie obtaczamy w mące i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.

Krok 4: Gotujemy zupę

Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

Zupę podajemy z porcją makaronu i listkami bazylii, a z wierzchu skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    32 dni temu
    Karol.....tak przyrządzona pomidorowa stanęła pośród wszystkich pomidorówek na najwyższym szczeblu w mojej kuchni, nareszcie wrócił smak dawnej pomidorowej. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    35 dni temu
    Wygląda obłędnie! Ciekawy przepis. Będę robić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    35 dni temu
    Daj znać, jak Ci smakowało :)
  • KASIA KASIA
    4 dni temu
    Troszkę z nią zwlekałam, obawiałam się że nie zmiksuje się na gładko, bo całe pomidory, warzywa... ale zupełnie niepotrzebnie! Jest FANTASTYCZNA!!! Przy okazji wegańska, niczym nie zabielana, cudownie aksamitna. Ja robiłam na domowym esencjonalnym bulionie warzywnym. Bardzo polecam i dziękuję Karolu za przepis! Ściskam!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3 dni temu
    Cieszymy się, że danie z przepisu Karola Ci zasmakowało! :)
  • Gość Gość
    136 dni temu
    Zrobiłam i jest przepyszna;) Polecam, świetny przepis;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    136 dni temu
    Bajka mniam

    odpowiedz

  • Fisiek Fisiek
    250 dni temu
    Dziś zrobiłem, spróbowałem i pycha 😁. Tylko makaron kupny bo czasu zbrakło 😀

    odpowiedz

  • Alex Alex
    346 dni temu
    Najdroższe to słowa o babci! )) Z taką pamięcią ta zupa musi być smaczna)!

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    372 dni temu
    A gdzie smietana??? Pomidorowa bez smietany ;-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    371 dni temu
    Śmietanę zawsze możesz dodać :)
  • Gość Gość
    363 dni temu
    jak zupa jest dobra to śmietany nie trzeba
  • Gość Gość
    374 dni temu
    Czy można użyć bulionu drobiowego zamiast warzywnego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    373 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    373 dni temu
    absolutnie NIE!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram