zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • wałek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Kroimy i pieczemy warzywa

Ćwiartki pomidorów w skórce łączymy w naczyniu żaroodpornym z marchewką pokrojoną w plastry, czosnkiem pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą częścią pora i cebulą pokrojoną na cząstki.

Warzywa polewamy oliwą i miodem. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 220°C.

Krok 2: Wyrabiamy ciasto na makaron

Mleko łączymy z wodą w garnku i delikatnie podgrzewamy.

Mąkę usypujemy na blacie i robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Składniki mieszamy nożem i dolewamy odrobinę mleka z wodą. Ciasto wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę. Jeśli jest zbyt mało elastyczne, dolewamy więcej mleka z wodą.

Krok 3: Kroimy i gotujemy makaron

Porcję wyrobionego ciasta rozwałkowujemy cienko na blacie oprószonym mąką. Placek podsypujemy mąką z obu stron i przykrywamy ściereczką, by lekko się przesuszył.

Ciasto kroimy na grube paski, które następnie układamy jeden na drugim i siekamy na drobne niteczki, zaczynając od węższego boku.

Makaron delikatnie obtaczamy w mące i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą.

Krok 4: Gotujemy zupę

Upieczone warzywa (razem z wydzielonym sokiem) łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego, bazylią i solą. Zagotowujemy i blendujemy składniki na gładką, lekko kremową zupę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

Zupę podajemy z porcją makaronu i listkami bazylii, a z wierzchu skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Alex Alex
    35 dni temu
    Najdroższe to słowa o babci! )) Z taką pamięcią ta zupa musi być smaczna)!

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    61 dni temu
    A gdzie smietana??? Pomidorowa bez smietany ;-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Śmietanę zawsze możesz dodać :)
  • Gość Gość
    52 dni temu
    jak zupa jest dobra to śmietany nie trzeba
  • Gość Gość
    63 dni temu
    Czy można użyć bulionu drobiowego zamiast warzywnego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    62 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    62 dni temu
    absolutnie NIE!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram