zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1:  Dusimy warzywa

Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy około 20 minut. 

Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy podduszone warzywa i przecier pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest sucha – dolewamy trochę wody. Doprawiamy odrobiną cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu.

KROK 2: Przygotowujemy ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy curry, sól i pieprz. Dolewamy wodę gazowaną i całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: Przygotowujemy wegańską rybę

Tofu dobrze odsączamy za pomocą ręczników papierowych, kroimy w kawałki i oprószamy solą. Każdy plaster tofu zawijamy w płat nori. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zawinięte tofu zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

KROK 4: Przygotowujemy wegańską rybę po grecku

Wegańską rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość przykrywamy warzywami. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Kasia Kasia
    119 dni temu
    sugeruję pokroić tofu na cienkie plastry, przy zbyt grubych jednak smak tofu nie przesiąka tak płatami Nori, poza tym ciekawe i smaczne danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    150 dni temu
    TOFU TO NIE RYBA!!! Nie ma wegańskich ryb, mięs ani nic takiego. Najbardziej wegańska jest ziemia, żywcie się nią.

    odpowiedz

  • Lady Chashmish Lady Chashmish
    238 dni temu
    Nigdy nie jadałam ryby po grecku, ale tofu po grecku w płatach nori a'la ryba po grecku jest przepyszne :) Bardzo smaczne danie, a co ważne - bardzo sycące :) a co do nazwy, to nie ma co się przyczepiać, bo tradycyjna ryba po grecku nie jest... grecka tylko polska ;) Polecam szczerze :)

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    304 dni temu
    Ale mi przykro jak czytam te wszystkie komentarze.... A ja Kinga dziękuję bardzo za przepis! Już znałam, ale w tym roku zrobię z Twojego!😘

    odpowiedz

  • Gość Gość
    305 dni temu
    Jestem weganinem,to jem rośliny, a nie szukam odpowiednika smaku mięsa w roślinach. To hipokryzja:D

    odpowiedz

  • Agata Agata
    303 dni temu
    Nie każdy, kto rezygnuje z jedzenia mięsa, nie lubi jego smaku. Większość osób robi z to z powodów etycznych, a nie smakowych.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    309 dni temu
    Drodzy Goście, wyjaśniamy jak działa nazewnictwo dań wegańskich :) Stanowisko Poradni Językowej PWN w tej sprawie jest jasne: nie ma nic złego w takich nazwach typu "wegańska ryba", "wegański sernik", "wegański smalec" i nie są one niczym niezwykłym. Wędlina była określeniem na mięsa TYLKO wędzone, kabanosy były kiełbaskami z mięsa kabana czyli wieprza. W nazwach dań wegańskich określamy formę dania i jego skład. Także wegański smalec, wegańska ryba z punktu widzenia języka nie jest niczym rażącym.

    odpowiedz

  • Gotfryd Gotfryd
    310 dni temu
    Ale kogoś tutaj piecze coś w dole... Ryba po grecku jest tutaj użyta jako idea. Jakbyście chcieli wegańską rybę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    310 dni temu
    Nie ma wegańskich ryb
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Gdzie tu ryba?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    311 dni temu
    To w końcu ryba, czy tofu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    310 dni temu
    Trochę tofu, trochę ryba :)
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Jaka trochę ryba, przecież w przepisie nie ma ani grama ryby
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Albo jest ryba, albo jej nima. Nie można być trochę w ciąży.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram