Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Dusimy warzywa
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy około 20 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy podduszone warzywa i przecier pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest sucha – dolewamy trochę wody. Doprawiamy odrobiną cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu.
KROK 2: Przygotowujemy ciasto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy curry, sól i pieprz. Dolewamy wodę gazowaną i całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: Przygotowujemy wegańską rybę
Tofu dobrze odsączamy za pomocą ręczników papierowych, kroimy w kawałki i oprószamy solą. Każdy plaster tofu zawijamy w płat nori. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zawinięte tofu zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
KROK 4: Przygotowujemy wegańską rybę po grecku
Wegańską rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość przykrywamy warzywami. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Pizza 4 sery
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Limes z mango i limonki
- Mrożona herbata z melonem i miętą
- Sernik limonkowy
- Sernik limonkowo-miętowy
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Kotleciki z tofu
- Ciasto salceson z jabłkami
- EKSPRESOWY BIGOS
- Muffiny z nasionami konopi
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Obiad jednoblaszkowy
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Tarta jabłkowo-waniliowa
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Omlet cesarski
- Wegański tatar
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Kawa po portugalsku
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
324 dni temu
Kocham ten przepis, od kiedy go poznałam pozostał u mnie w każde święta! Rodzina też pod wrażeniem 🤩❤️
odpowiedz
324 dni temu
Klaudio, miło nam to słyszeć! :)
1396 dni temu
Rewelacja! Wypróbowałam przepis dzisiaj i żałuję, że dopiero dzisiaj! Smak cudowny, danie na pewno zagości u mnie częściej niz w okresie świątecznym :) Czekam na Wasze kolejne inspiracje
odpowiedz
1407 dni temu
Danie jest po prostu przepyszne :) Moi rodzice, którzy na święta zrobili sobie swoją rybę po grecku, po posmakowaniu przygotowanej przez nas tej wersji, stwierdzili, że jest dużo smaczniejsza :) Nigdy nie byłam fanką tego dania, więc nie miałam problemu z rezygnacji z niego przechodząc na weganizm, natomiast mój mąż uwielbiał rybę po grecku i koniecznie chciał spróbować ten przepis. Dobrze, że dałam się namówić, bo zdecydowanie przypadło mi to danie do gustu :) My jeszcze dodatkowo okładamy tofu kilkoma namoczonymi listkami wakame przed zawinięciem :) daje dodatkowy smaczek :) Polecam!
odpowiedz
1406 dni temu
Lady Chashmish dla tak zadowolonych głosów warto było przygotować ten nietuzinkowy przepis! Bardzo nam miło, że towarzyszył Wam w Święta :)
1418 dni temu
dzień dobry czy mozna prosić o podawania wartości odżywczych -szczególnie dla wegan istotna informacjęile danie ma np. białka :)
odpowiedz
1417 dni temu
Niestety nie podajemy wartości odżywczych naszych dań.
1418 dni temu
Dzień dobry. Jak myślicie ile dni takie danie wytrzyma w lodówce? Nie chciałabym zostawiać tego na ostatnią wigilijna chwilę. Najchętniej zrobiłabym to 2/3 dni przed wigilia. Myślicie, że wytrzyma?
odpowiedz
1418 dni temu
w zeszłym roku robiłem tofu z tego przepisu i przygotowane było 1 dzien przed wigilią, a dobre było jeszcze przez następne 3-4 dni także spokojnie wytrzyma
1418 dni temu
Potwierdzamy: wegańska ryba po grecku przygotowana 2-3 dni przed Wigilią spokojnie wytrzyma do kolacji. To dobre rozwiązanie: smak nori lepiej przeniknie wówczas do tofu.
1424 dni temu
Tofu po grecku to chyba lepiej niz ryba, ktorej nie ma, maslo maslane.
odpowiedz
1429 dni temu
Czy w Lidlu kupię płaty nori?
odpowiedz
1426 dni temu
Arkusze nori są dostępne w Lidlu akcyjnie, więc zdecydowanie warto wypatrywać ich w asortymencie w trakcie trwania Tygodnia Azjatyckiego :)
1599 dni temu
sugeruję pokroić tofu na cienkie plastry, przy zbyt grubych jednak smak tofu nie przesiąka tak płatami Nori, poza tym ciekawe i smaczne danie :)
odpowiedz
1629 dni temu
TOFU TO NIE RYBA!!! Nie ma wegańskich ryb, mięs ani nic takiego. Najbardziej wegańska jest ziemia, żywcie się nią.
odpowiedz
1717 dni temu
Nigdy nie jadałam ryby po grecku, ale tofu po grecku w płatach nori a'la ryba po grecku jest przepyszne :) Bardzo smaczne danie, a co ważne - bardzo sycące :) a co do nazwy, to nie ma co się przyczepiać, bo tradycyjna ryba po grecku nie jest... grecka tylko polska ;) Polecam szczerze :)
odpowiedz
1783 dni temu
Ale mi przykro jak czytam te wszystkie komentarze.... A ja Kinga dziękuję bardzo za przepis! Już znałam, ale w tym roku zrobię z Twojego!😘
odpowiedz
1784 dni temu
Jestem weganinem,to jem rośliny, a nie szukam odpowiednika smaku mięsa w roślinach. To hipokryzja:D
odpowiedz
1782 dni temu
Nie każdy, kto rezygnuje z jedzenia mięsa, nie lubi jego smaku. Większość osób robi z to z powodów etycznych, a nie smakowych.
1789 dni temu
Drodzy Goście, wyjaśniamy jak działa nazewnictwo dań wegańskich :) Stanowisko Poradni Językowej PWN w tej sprawie jest jasne: nie ma nic złego w takich nazwach typu "wegańska ryba", "wegański sernik", "wegański smalec" i nie są one niczym niezwykłym. Wędlina była określeniem na mięsa TYLKO wędzone, kabanosy były kiełbaskami z mięsa kabana czyli wieprza. W nazwach dań wegańskich określamy formę dania i jego skład. Także wegański smalec, wegańska ryba z punktu widzenia języka nie jest niczym rażącym.
odpowiedz
1789 dni temu
Ale kogoś tutaj piecze coś w dole... Ryba po grecku jest tutaj użyta jako idea. Jakbyście chcieli wegańską rybę?
odpowiedz
1789 dni temu
Nie ma wegańskich ryb
1789 dni temu
Gdzie tu ryba?
odpowiedz
1790 dni temu
To w końcu ryba, czy tofu?
odpowiedz
1790 dni temu
Trochę tofu, trochę ryba :)
1789 dni temu
Jaka trochę ryba, przecież w przepisie nie ma ani grama ryby
1789 dni temu
Albo jest ryba, albo jej nima. Nie można być trochę w ciąży.
zobacz wszystkie