Gulasz z batatów

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • tarkę o małych oczkach

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ,CZOSNEK, IMBIR I CHILI

Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę.

KROK 2: DODAJEMY BATATY I CIECIERZYCĘ

Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 3: GOTUJEMY GULASZ

Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę.

KROK 4: ZALEWAMY GULASZ BULIONEM

Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego.

KROK 5: DODAJEMY PIETRUSZKĘ I AWOKADO

Gulasz podajemy obficie posypany posiekaną pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Magda Magda
    1675 dni temu
    Czym mogłabym zastąpić batata?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1675 dni temu
    Magdo, batat jest głównym składnikiem tego dania i trudno będzie znaleźć dla niego naprawdę godne zastępstwo :) Spróbuj jednak użyć marchewki-wprowadzi do gulaszu słodki akcent, którego zabraknie, gdy zrezygnujesz z batata.
  • Gość Gość
    1494 dni temu
    ziemniakiem, batat to słodki ziemniak, lecz wtedy gulasz straci sens, kluczem jest pyszny batat
  • Gość Gość
    1120 dni temu
    dynia
  • Gość Gość
    1749 dni temu
    Przepyszny! Nawet "mięsożercy" tak stwierdzili, więc pełen sukces. ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1761 dni temu
    Zrobiłam, pyszne !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1767 dni temu
    W spisie produktów brakuje awokado i limonki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Rzeczywiście, dziękujemy za czujność. Przepis został uzupełniony :)
  • Tula Tula
    2001 dni temu
    Bardzo dobry :-) robie już drugi raz ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2075 dni temu
    Robiłam pierwszy raz i napewno nie ostatni. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2075 dni temu
    Bardzo lubimy takie komentarze!
  • Gość Gość
    2116 dni temu
    Przepyszne, łatwe i szybkie!!! Świetnie smakuje z brązowym ryżem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2116 dni temu
    Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas więcej trafionych przepisów!
  • Gość Gość
    2121 dni temu
    Zrobiony, zjedzony. PYCHA!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2120 dni temu
    ❤️

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!