Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- blender
- tarkę o drobych oczkach
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzanu do temperatury 200°C
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy woda zostanie wchłonięta, odsączamy go na sitku i przekładamy do naczynia blendera.
Ciecierzycę odsączamy na sitku. Dodajemy czosnek. Cebulę i buraka kroimy na kilka mniejszych kawałków. Całość dodajemy do naczynia blendera razem z płatkami owsianymi.
Blendujemy do uzyskania niezbyt gładkiej masy.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy razem z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
KROK 3: FORMUJEMY KLOPSY
Masę mieszamy i formujemy z niej niewielkie kulki. Kulki obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
KROK 4: PIECZEMY KLOPSY
Kratkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!
Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!
Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!
Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Biszkopt - przepis podstawowy
- 3 sposoby na omlet
- Guacamole
- Zupa solanka
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Zupa z zielonych warzyw
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Zupa krem z topinamburu
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Ciasto na pizzę
- Kluski kładzione
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Klasyczna jajecznica
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pizza z tortilli
- Śmietanowiec z galaretką
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Chutney z ananasa
- Pita z serem graviera
- Ciasto na makaron
- Konfitowana kaczka
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Kapuśniak gryczany
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocna babka ponczowa
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
719 dni temu
Jeśli chciałabym podać je z makaronem to nie będzie to wszystko za suche bez żadnego sosu, bo jeśli tak to jaki sos by pasował?
odpowiedz
717 dni temu
Faktycznie sos się przyda, jeśli chcesz podać te klopsy z makaronem. My polecamy dodać klopsy do tego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganski-makaron-z-sosem-z-pieczonej-papryki. Najlepiej, gdybyś najpierw przygotowała klopsy i sprawdziła, do jakiego sosu najbardziej będzie według Ciebie pasował delikatny smak buraka, który jest w nich wyczuwalny.
1325 dni temu
Ciekawy pomysł, Dziękuję! Sądzę, że lepiej użyć do miksowania malaksera niż blendera ;-) W pokazie nie wykorzystała Pani bulki tartej. Ja dodałam do masy i też wyszło ;-)
odpowiedz