zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach 
  • blender
  • tarkę o drobych oczkach
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzanu do temperatury 200°C

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: BLENDUJEMY SKŁADNIKI

Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy woda zostanie wchłonięta, odsączamy go na sitku i przekładamy do naczynia blendera.

Ciecierzycę odsączamy na sitku. Dodajemy czosnek. Cebulę i buraka kroimy na kilka mniejszych kawałków. Całość dodajemy do naczynia blendera razem z płatkami owsianymi.

Blendujemy do uzyskania niezbyt gładkiej masy.


KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy razem z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.


KROK 3: FORMUJEMY KLOPSY

Masę mieszamy i formujemy z niej niewielkie kulki. Kulki obtaczamy dokładnie w bułce tartej.

 

KROK 4: PIECZEMY KLOPSY

Kratkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    114 dni temu
    Ciekawy pomysł, Dziękuję! Sądzę, że lepiej użyć do miksowania malaksera niż blendera ;-) W pokazie nie wykorzystała Pani bulki tartej. Ja dodałam do masy i też wyszło ;-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram