
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra-dół)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY WARZYWA
Paprykę kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki i ząbkami czosnku. Warzywa skrapiamy oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Podpieczone warzywa łączymy w naczyniu blendera lub rozdrabniacza ze śmietaną, słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Po odcedzeniu przekładamy do garnka, w którym się gotował.
KROK 4: PODAJEMY MAKARON Z SOSEM
Makaron zalewamy sosem z pieczonych warzyw. Mieszamy. Przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną ostrą papryczką lub listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Guacamole
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1500 dni temu
Przepis przepyszny. Jednak kolejnym razem dodałem startego parmezanu i sos wszedł na inny level :) polecam
Odpowiedz