Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender lub rozdrabniacz
- sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra-dół)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PIECZEMY WARZYWA
Paprykę kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki i ząbkami czosnku. Warzywa skrapiamy oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Podpieczone warzywa łączymy w naczyniu blendera lub rozdrabniacza ze śmietaną, słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Po odcedzeniu przekładamy do garnka, w którym się gotował.
KROK 4: PODAJEMY MAKARON Z SOSEM
Makaron zalewamy sosem z pieczonych warzyw. Mieszamy. Przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną ostrą papryczką lub listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!
Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka orzechowo-migdałowa
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Domowa ice tea z nektarynek
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Sos do pizzy
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Cukier waniliowy
- Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Risotto – klasyczny przepis
- Kruche zajączki maślane
- Placek orzechowy z jabłkami
- Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
- Schab na dwa sposoby
- Hot dogi z grilla
- Kanapka ciabattella
- Jogurtowy sernik na zimno
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Deser z tapioką
- Wegański obiad z jednego naczynia
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Kisiel z czerwonych owoców
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1170 dni temu
Przepis przepyszny. Jednak kolejnym razem dodałem startego parmezanu i sos wszedł na inny level :) polecam
odpowiedz