Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • blender lub rozdrabniacz
  • sitko
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra-dół)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PIECZEMY WARZYWA

Paprykę kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki i ząbkami czosnku. Warzywa skrapiamy oliwą.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Podpieczone warzywa łączymy w naczyniu blendera lub rozdrabniacza ze śmietaną, słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Miksujemy na gładki, jednolity sos.

KROK 3: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Po odcedzeniu przekładamy do garnka, w którym się gotował.

KROK 4: PODAJEMY MAKARON Z SOSEM

Makaron zalewamy sosem z pieczonych warzyw. Mieszamy. Przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną ostrą papryczką lub listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Miszcz Miszcz
    9 dni temu
    Przepis przepyszny. Jednak kolejnym razem dodałem startego parmezanu i sos wszedł na inny level :) polecam

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!