Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy składniki dania
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Oliwki i suszone pomidory osączamy, oliwki kroimy na pół, pomidory kroimy w paski. Świeże pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy wraz z makaronem do garnka i dodajemy ½ łyżeczki soli. Dolewamy gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2: Gotujemy makaron z warzywami
Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy bez przykrycia, często mieszając. Jeśli to konieczne – dolewamy trochę gorącej wody.
Krok 3: Podajemy danie
Bazylię myjemy, listki obrywamy i siekamy. Ser obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Makaron rozkładamy na talerzu, skrapiamy odrobiną oliwy i podajemy natychmiast posypany bazylią i serem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.
Spaghetti bolognese
Pyszne spaghetti według przepisu prawdziwego Włocha - Stefano Terrazzino!
Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!
Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1370 dni temu
Może być, ale nic specjalnego. Nie rozumiem potrzeby gotowania oliwek i suszonych pomidorów.
odpowiedz
2240 dni temu
dziś zrobiłam na obiad:) Bardzo dobre, szybkie danie. Ale: następnym razem nie dodam tej 0,5 łyżeczki soli, wpisanej w 1 punkcie. Oliwki i pomidory i bulion są wystarczająco słone, a jak coś to na samym końcu można już doprawić. Zanim wlałam bulion, deliaktnie podduszałam wszytskie składniki, aby cebula delikatnie zmiękła i dopiero jak pomidory zaczęły delikatnie puszczać sok, wtedy dodałam bulion. Użyłam makaronu szpinakowego z waszego tygodnia włoskiego i świetnie pasuje:) Na sam koniec, gdy już wyłączyłam, dodałam jeszcze jeden ząbek czosnku i tak się wyrównało to danie, że wszystkie smaki są zrównoważone:)
odpowiedz
2342 dni temu
Nie przepadam za oliwkami, ale w połączeniu z makaronem warto by spróbować w sumie, why not ;)
odpowiedz