
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy składniki dania
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Oliwki i suszone pomidory osączamy, oliwki kroimy na pół, pomidory kroimy w paski. Świeże pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy wraz z makaronem do garnka i dodajemy ½ łyżeczki soli. Dolewamy gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2: Gotujemy makaron z warzywami
Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy bez przykrycia, często mieszając. Jeśli to konieczne – dolewamy trochę gorącej wody.
Krok 3: Podajemy danie
Bazylię myjemy, listki obrywamy i siekamy. Ser obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Makaron rozkładamy na talerzu, skrapiamy odrobiną oliwy i podajemy natychmiast posypany bazylią i serem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Spaghetti carbonara
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1682 dni temu
Może być, ale nic specjalnego. Nie rozumiem potrzeby gotowania oliwek i suszonych pomidorów.
Odpowiedz
2552 dni temu
dziś zrobiłam na obiad:) Bardzo dobre, szybkie danie. Ale: następnym razem nie dodam tej 0,5 łyżeczki soli, wpisanej w 1 punkcie. Oliwki i pomidory i bulion są wystarczająco słone, a jak coś to na samym końcu można już doprawić. Zanim wlałam bulion, deliaktnie podduszałam wszytskie składniki, aby cebula delikatnie zmiękła i dopiero jak pomidory zaczęły delikatnie puszczać sok, wtedy dodałam bulion. Użyłam makaronu szpinakowego z waszego tygodnia włoskiego i świetnie pasuje:) Na sam koniec, gdy już wyłączyłam, dodałam jeszcze jeden ząbek czosnku i tak się wyrównało to danie, że wszystkie smaki są zrównoważone:)
Odpowiedz
2655 dni temu
Nie przepadam za oliwkami, ale w połączeniu z makaronem warto by spróbować w sumie, why not ;)
Odpowiedz