Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy pomidory
Pomidory oczyszczamy, myjemy i – w zależności od wielkości – pozostawiamy w całości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy. Blachę do pieczenia smarujemy 1 łyżką oliwy, rozkładamy na niej przygotowane składniki. Całość posypujemy solą i pieprzem, dodajemy gałązki ziół i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomarańczę obieramy, by pozostał sam miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Ser kozi osączamy i kruszymy. Kapary osączamy i grubo siekamy. Mieszamy z serem i pomarańczą.
Krok 3: Łączymy składniki dania
Makaron odcedzamy. Z upieczonych warzyw usuwamy gałązki ziół. Czosnek wyłuskujemy ze skórki, grubo siekamy i dodajemy do mieszanki na bazie sera koziego. Pomidory, cebulę i powstały sok mieszamy z makaronem i rozkładamy na talerzach. Ma wierzch dodajemy kozi ser z dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)