Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy seler z cebulą
Marchew i cebule obieramy, selera oczyszczamy i w razie potrzeby usuwamy włókna. Marchew i selera kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i pomidorami, pomidory lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2: Dodajemy pomidory do sosu
Bolognese gotujemy na w pół przykryte na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu przy tym mieszając. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Oliwki kroimy w grube krążki. Oba składniki dodajemy pod koniec gotowania sosu, krótko w nim podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Krok 3: Podajemy z makaronem
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bazylię osuszamy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z sosem i podajemy z odcedzonym makaronem i startym serem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!
Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.
Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.
Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2171 dni temu
Witam, przecież klasyczny parmezan nie jest serem wegetariańskim (w składzie posiada podpuszczkę zwierzęcą). Czy Lidl ma w swojej sprzedaży wegetariański parmezan? :) Pozdrawiam
odpowiedz
2169 dni temu
Parmezan jest wegetariański. Wegetarianie nie wykluczają ze swojej diety produktów odzwierzęcych, takich jak jajka czy nabiał. Parmezan nie jest natomiast wegański.
1854 dni temu
niestety odpowiedź Lidla świadczy o braku wiedzy... podpuszczka jest uzyskiwana z żołądków najczęściej jagniąt i cielaczków, a wegetariani nie jedza produktów które wymagają mordowania zwierząt [odpisałam tutaj bo Lidl nie zezwala na komentarz swoich wypowiedzi (a szkoda bo zawsze warto się douczyć)
1853 dni temu
Gwarantujemy, że wiemy, co skąd pochodzi :) Nasza odpowiedź była konsultowana ze specjalistami ds. żywienia. Definicje mówią jasno - w skład diety wegetariańskiej wchodzi szeroko pojęty nabiał. Oczywiście istnieje duże grono osób, które wykluczają dodatkowo konkretne produkty np. sery podpuszczkowe, jaja. Jednak dla klasyfikacji przepisów musimy się trzymać ogólnie przyjętych norm.
1853 dni temu
W takim razie proszę podać mi konkretne nazwy serów podpuszczkowych, które mają podpuszczkę roślinną lub syntetyczną i które mogę zakupić w Waszym sklepie - chętnie będę je kupować. Pozdrawiam
1853 dni temu
Niestety, to pytanie prosimy skierować do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl, które posiada najszerszą wiedzę z zakresu produktów. My natomiast chętnie pomożemy w kwestiach kulinarnych, dotyczących przepisów :) Link do formularza kontaktowego zamieszczamy poniżej: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport?_ga=2.259983690.1706670731.1574065650-2080846832.1540556482