
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Makaron gotujemy z brokułami
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krok 2: Podsmażamy szparagi
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Pomidory myjemy i kroimy na pół. Pozostałe pistacje kroimy na pół. Oba składniki dodajemy przed podaniem do sałaty, mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszonym kozim serem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Chlebek bananowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Kartacze z mięsem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1736 dni temu
Czym można zastąpić szparagi? O tej porze roku niestety świeżych nie ma.
odpowiedz
1735 dni temu
migotkaolii, w roli zastępcy szparagów świetnie sprawdzi się groszek cukrowy :)
3314 dni temu
Pyszne
odpowiedz
3314 dni temu
Wyborne