Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Makaron gotujemy z brokułami

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Krok 2: Podsmażamy szparagi

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.

Pomidory myjemy i kroimy na pół. Pozostałe pistacje kroimy na pół. Oba składniki dodajemy przed podaniem do sałaty, mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszonym kozim serem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    843 dni temu
    Pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    843 dni temu
    Wyborne

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram