
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Makaron gotujemy z brokułami
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krok 2: Podsmażamy szparagi
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Pomidory myjemy i kroimy na pół. Pozostałe pistacje kroimy na pół. Oba składniki dodajemy przed podaniem do sałaty, mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszonym kozim serem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1844 dni temu
Czym można zastąpić szparagi? O tej porze roku niestety świeżych nie ma.
Odpowiedz
1843 dni temu
migotkaolii, w roli zastępcy szparagów świetnie sprawdzi się groszek cukrowy :)
3422 dni temu
Pyszne
Odpowiedz
3422 dni temu
Wyborne