Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Makaron gotujemy z brokułami
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krok 2: Podsmażamy szparagi
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Pomidory myjemy i kroimy na pół. Pozostałe pistacje kroimy na pół. Oba składniki dodajemy przed podaniem do sałaty, mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy pokruszonym kozim serem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.
Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!
Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.
Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekane roladki z tortilli
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Mazurek marchewkowy
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
- Sałatka z homara z arbuzem
- Makaron z musem jabłkowym
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Tiramisu z jabłkami
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Rolada pomarańczowa
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Kotleciki jagnięce
- Ciasto ryżowe
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
- Zwijane zrazy wołowe
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1497 dni temu
Czym można zastąpić szparagi? O tej porze roku niestety świeżych nie ma.
odpowiedz
1496 dni temu
migotkaolii, w roli zastępcy szparagów świetnie sprawdzi się groszek cukrowy :)
3075 dni temu
Pyszne
odpowiedz
3075 dni temu
Wyborne