
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy.
Krok 2: Podsmażamy krewetki
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Krewetki podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez ok. 5 minut. Doprawiamy skórką otartą z limonki, solą, pieprzem, obiema paprykami. Lekko studzimy.
Krok 3: Dodajemy aromatyczne składniki
Łączymy z pozostałą oliwą, sokiem wyciśniętym z limonki. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka i dodajemy do krewetek. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem, paprykami. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków.
Sałatę myjemy, rwiemy na małe kawałki i przed podaniem dodajemy do sałatki. Ponownie doprawiamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Domek z piernika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)