
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Papryczki chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Doprawiamy solą, chili i sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie i krótko smażymy, a następnie doprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy. Oba składniki mieszamy z brokułami, układamy na talerzach. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy nią makaron.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Brokułowa zupa krem
Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.

Komentarze (17)
967 dni temu
Bardzo słabe, wręcz niedobre danie. Brokuły zdecydowanie trzeba by wcześniej lekko ugotować a i to by niewiele pomogło, bo smak jest żaden. Poza tym, 400g makaronu to ogromna ilość, jeśli ktoś bardzo chce spróbować to już lepiej z połowy ilości.
odpowiedz
966 dni temu
Podane składniki przewidują ilość porcji dla 4 osób. Jeśli przygotowujemy to danie tylko dla siebie lub mniejszej ilości osób, makaronu powinniśmy dać mniej.
1079 dni temu
Beznadzieja. Brokuły, jakie nie byłyby małe, po pół godzinie smażenia nadal są twarde. Całość nie ma smaku, a raczej ma smak dość nieprzyjemny. Ledwie w siebie wmusiłam, a to i tak po doprawieniu śmietaną dla wzmocnienia...
odpowiedz
2395 dni temu
Bardzo smakowało mężowi:) Dodałam zalegające w lodówce salami. Dziękuje za przepis:)))
odpowiedz
2736 dni temu
Czy do tego dania będzie pasował kurczak?
odpowiedz
2530 dni temu
nie
2886 dni temu
Te brokuły na patelkę po ugotowaniu czy prosto z paczki jeśli mam mrożone?
odpowiedz
2886 dni temu
Najlepiej wedle wskazań na opakowaniu :)
2870 dni temu
Można bez gotowania ale koniecznie rozmrożone. Jeśli wolisz miękkie to można wrzucić do wrzątku na 5 minut.
2890 dni temu
Bardzo mi smakowało ;) Pychotka <3
odpowiedz
2933 dni temu
Myślę, że nie jest suche - wszak jest olej...
odpowiedz
2937 dni temu
pięknie wygląda :) ale czy to nie jest suche?
odpowiedz
2937 dni temu
Jeśli po przygotowaniu stwierdzisz, że danie jest zbyt suche, dodaj więcej oliwy :)
2941 dni temu
Pyszna sprawa :) Troszkę zmodyfikowałam przepis, ale sam w sobie jest rewelacyjny ! Zamiast papryczek chili dodałam pieprz cayenne i dosłownie 2-3 mniejsze pomidorki suszone (w zalewie) :) Można też posypać parmezanem, jak ktoś nie przepada za fetą :)
odpowiedz
2940 dni temu
Pola, świetny pomysł! :) Dziękujemy, że podzieliłaś się z nami swoją wersją dania :)
3025 dni temu
Natalia, nie.
odpowiedz
3025 dni temu
czy brokuły trzeba wcześniej podgotować?
odpowiedz
zobacz wszystkie