Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy składniki
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju przez 3 minuty, odkładamy. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim grzyby przez 3 minuty.
Krok 2: Gotujemy brokuły i tortelloni
Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut, aż będą półtwarde. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając brokuły pod koniec gotowania.
Krok 3: Doprawiamy sos
Podsmażoną szynkę i cebulę dodajemy do grzybów. Dolewamy bulion oraz śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Redukujemy przez 3-5 minut. Tortelloni oraz brokuły odcedzamy i osączamy. Sos doprawiamy do smaku, mieszamy z tortelloni oraz brokułami i rozkładamy na talerzach. Podajemy posypane parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.
Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!
Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klasyczny sernik
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pyzy ziemniaczane
- Sos pieczarkowy
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Spaghetti z sosem z awokado
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
- Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
- Wieniec wielkanocny
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Komentarze (3)
131 dni temu
Czy można zamienić śmietanę na mleczko kokosowe?
odpowiedz
527 dni temu
Okropne
odpowiedz
2224 dni temu
Pyszne, moim zdaniem bez bulionu lepsze.
odpowiedz