
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy składniki
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju przez 3 minuty, odkładamy. Resztę oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim grzyby przez 3 minuty.
Krok 2: Gotujemy brokuły i tortelloni
Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut, aż będą półtwarde. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając brokuły pod koniec gotowania.
Krok 3: Doprawiamy sos
Podsmażoną szynkę i cebulę dodajemy do grzybów. Dolewamy bulion oraz śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Redukujemy przez 3-5 minut. Tortelloni oraz brokuły odcedzamy i osączamy. Sos doprawiamy do smaku, mieszamy z tortelloni oraz brokułami i rozkładamy na talerzach. Podajemy posypane parmezanem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
670 dni temu
Czy można zamienić śmietanę na mleczko kokosowe?
Odpowiedz
1066 dni temu
Okropne
Odpowiedz
2762 dni temu
Pyszne, moim zdaniem bez bulionu lepsze.
Odpowiedz