Brokułowa zupa krem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Krótko podsmażamy je na oliwie, aż cebula delikatnie się zeszkli – uważamy, aby czosnek się nie przypalił.

KROK 2: GOTUJEMY BROKUŁ

Bulion warzywny przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, przez ok. 5 minut, w gorącym wywarze.

KROK 3: BLENDUJEMY ZUPĘ

Do ugotowanego brokułu dodajemy serek śmietankowy, podsmażoną cebulę i czosnek. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI

Kromkę chleba żytniego kroimy w kostkę i krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumieni.

KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ

Gorącą zupę przelewamy do miski i ozdabiamy grzankami, nasionami słonecznika i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • jane jane
    58 dni temu
    Przepis bardzo dobry. Nie wiem czym jest serek śmietankowy więc dałam serek topiony i doprawiłam sosem sojowym. Wyszło bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    184 dni temu
    Po 5 minutach gotowania brokuł wciąż jest twardy i nie da się go zblendować. W przepisie jest serek śmietankowy - czy chodzi o biały serek do smarowania czy topiony?? Przepis niewypał

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    184 dni temu
    Brokuł, tak jak wskazujemy w przepisie, zalecamy gotować do miękkości. Zdarza się, że dokładnie 5 minut może być zbyt krótkim czasem. Serek śmietankowy to puszysty serek twarogowy do smarowania.
  • Gość Gość
    120 dni temu
    proszę nie słuchać komentarza powyżej, popełniane błędów podczas gotowania jest jak najbardziej normalne. Każdy sie uczy, nasze życie to ciągła nauka. Pozdrawiam cieplutko życzę smacznej kawusi

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!