Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Krótko podsmażamy je na oliwie, aż cebula delikatnie się zeszkli – uważamy, aby czosnek się nie przypalił.
KROK 2: GOTUJEMY BROKUŁ
Bulion warzywny przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, przez ok. 5 minut, w gorącym wywarze.
KROK 3: BLENDUJEMY ZUPĘ
Do ugotowanego brokułu dodajemy serek śmietankowy, podsmażoną cebulę i czosnek. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromkę chleba żytniego kroimy w kostkę i krótko podsmażamy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumieni.
KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ
Gorącą zupę przelewamy do miski i ozdabiamy grzankami, nasionami słonecznika i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.
Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
- Chłodnik z pomidorów i papryki
- Zupa piwna z bekonem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Chleb gryczany z miodem
- Zupa krem z kukurydzy
- Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Sos kurkowy
- Domowy egg drop sandwich
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Ciastka z grzybami
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
- Bento - przepis na japońskie śniadanie
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Owocowe sushi
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
282 dni temu
Przepis bardzo dobry. Nie wiem czym jest serek śmietankowy więc dałam serek topiony i doprawiłam sosem sojowym. Wyszło bardzo dobre.
odpowiedz
408 dni temu
Po 5 minutach gotowania brokuł wciąż jest twardy i nie da się go zblendować. W przepisie jest serek śmietankowy - czy chodzi o biały serek do smarowania czy topiony?? Przepis niewypał
odpowiedz
408 dni temu
Brokuł, tak jak wskazujemy w przepisie, zalecamy gotować do miękkości. Zdarza się, że dokładnie 5 minut może być zbyt krótkim czasem. Serek śmietankowy to puszysty serek twarogowy do smarowania.
344 dni temu
proszę nie słuchać komentarza powyżej, popełniane błędów podczas gotowania jest jak najbardziej normalne. Każdy sie uczy, nasze życie to ciągła nauka. Pozdrawiam cieplutko życzę smacznej kawusi