Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- długie wykałaczki
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i przekładamy do rondelka. Dodajemy pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, cukier, ocet i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż śliwki zmiękną. Bazę sosu przekładamy do naczynia blendera.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i posiekaną papryczkę chili. Jeśli chcemy, by sos był umiarkowanie ostry, pozbywamy się nasion z papryczki. Opcjonalnie doprawiamy pieprzem cayenne. Całość blendujemy na gładki, jednolity sos.
KROK 2: PIECZEMY BUŁKI I BURGERY
Bułki do burgerów przekrawamy w poprzek. Spody i wierzchy układamy na blasze do pieczenia. Obok bułek układamy burgery Dobra Kaloria. Całość podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
Cebule obieramy i kroimy drobno razem z porem. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie plastry i pozbawiamy nasion. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez ok. 5-7 minut. Całość delikatnie mieszamy podczas smażenia.
Krok 4: SKŁADAMY BURGERY
Dolne części podpieczonych bułek smarujemy niewielką warstwą orientalnego sosu śliwkowego. Na warstwie sosu układamy kolejno: posiekane por i cebulę, podpieczone burgery Dobra Kaloria, ponownie cebulę z porem, plasterki papryki. Całość dopełniamy czubatą łyżką sosu śliwkowego i nakrywamy burgery górnymi częściami bułek.
Opcjonalnie: przed podaniem całość ponownie podpiekamy ok. 2-3 minuty w piekarniku i stabilizujemy burgery, wbijając w nie długie wykałaczki. Podajemy z surówką z modrej kapusty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Śledź w oleju
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)