• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • długie wykałaczki

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY

Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i przekładamy do rondelka. Dodajemy pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, cukier, ocet i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż śliwki zmiękną. Bazę sosu przekładamy do naczynia blendera.

Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i posiekaną papryczkę chili. Jeśli chcemy, by sos był umiarkowanie ostry, pozbywamy się nasion z papryczki. Opcjonalnie doprawiamy pieprzem cayenne. Całość blendujemy na gładki, jednolity sos.

KROK 2: PIECZEMY BUŁKI I BURGERY

Bułki do burgerów przekrawamy w poprzek. Spody i wierzchy układamy na blasze do pieczenia. Obok bułek układamy burgery Dobra Kaloria. Całość podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE

Cebule obieramy i kroimy drobno razem z porem. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie plastry i pozbawiamy nasion. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez ok. 5-7 minut. Całość delikatnie mieszamy podczas smażenia.

Krok 4: SKŁADAMY BURGERY

Dolne części podpieczonych bułek smarujemy niewielką warstwą orientalnego sosu śliwkowego. Na warstwie sosu układamy kolejno: posiekane por i cebulę, podpieczone burgery Dobra Kaloria, ponownie cebulę z porem, plasterki papryki. Całość dopełniamy czubatą łyżką sosu śliwkowego i nakrywamy burgery górnymi częściami bułek.

Opcjonalnie: przed podaniem całość ponownie podpiekamy ok. 2-3 minuty w piekarniku i stabilizujemy burgery, wbijając w nie długie wykałaczki. Podajemy z surówką z modrej kapusty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram