Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- długie wykałaczki
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i przekładamy do rondelka. Dodajemy pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, cukier, ocet i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż śliwki zmiękną. Bazę sosu przekładamy do naczynia blendera.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i posiekaną papryczkę chili. Jeśli chcemy, by sos był umiarkowanie ostry, pozbywamy się nasion z papryczki. Opcjonalnie doprawiamy pieprzem cayenne. Całość blendujemy na gładki, jednolity sos.
KROK 2: PIECZEMY BUŁKI I BURGERY
Bułki do burgerów przekrawamy w poprzek. Spody i wierzchy układamy na blasze do pieczenia. Obok bułek układamy burgery Dobra Kaloria. Całość podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
Cebule obieramy i kroimy drobno razem z porem. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie plastry i pozbawiamy nasion. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez ok. 5-7 minut. Całość delikatnie mieszamy podczas smażenia.
Krok 4: SKŁADAMY BURGERY
Dolne części podpieczonych bułek smarujemy niewielką warstwą orientalnego sosu śliwkowego. Na warstwie sosu układamy kolejno: posiekane por i cebulę, podpieczone burgery Dobra Kaloria, ponownie cebulę z porem, plasterki papryki. Całość dopełniamy czubatą łyżką sosu śliwkowego i nakrywamy burgery górnymi częściami bułek.
Opcjonalnie: przed podaniem całość ponownie podpiekamy ok. 2-3 minuty w piekarniku i stabilizujemy burgery, wbijając w nie długie wykałaczki. Podajemy z surówką z modrej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapki na śniadanie
- Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Dwie pasty na kanapki
- Carpaccio z łodygi brokułu
- Boczniaki po kaszubsku
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
- Zielona sałatka z brokułem
- Kotlety śledziowe
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Wigilijny makowiec
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Wegańska chałka
- Śledź marynowany po mazursku
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Sałatka z białej fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)