zobacz film Śląska ciapkapusta (panczkraut)

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • drewnianą łyżkę
  • durszlak

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

800 g ziemniaków w łupinach ugotuj na parze do miękkości. Kapustę przełóż na durszlak i dokładnie odciśnij sok do miski lub bezpośrednio do garnka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ

Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ½ łyżeczki majeranku.

KROK 2: GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

Odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości z kminkiem oraz zielem angielskim.

KROK 3: GOTUJEMY ZIEMNIAKI W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY

Dwa ziemniaki kroimy w kostkę razem ze skórką. Przekładamy do garnka z zebranym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty. Doprawiamy łyżeczką majeranku. Gotujemy ok. 20 minut (ziemniaki gotowane w ten sposób nie będą całkowicie miękkie).

KROK 4: ŁĄCZYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI NA CIAPKAPUSTĘ

Ugotowaną kapustę odciskamy łyżką z nadmiaru płynu. Przekładamy bez przypraw do uparowanych wcześniej ziemniaków, a następnie całość rozcieramy krótko za pomocą łyżki tak, aby ziemniaki były utarte, ale nie za mocno (ich konsystencja nie powinna przypominać purée). Doprawiamy solą i białym pieprzem.

KROK 5: PODAJEMY CIAPKAPUSTĘ

Ciapkapustę posypujemy ziemniakami odcedzonymi z soku z kapusty, boczkiem przesmażonym z cebulą i porwaną w dłoniach natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1156 dni temu
    Dzien dobry. Super, dziekuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1158 dni temu
    Dzien dobry. Czy moglbym prosic o odpisanie i poprawe opisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1158 dni temu
    Dzień dobry, porcje oraz wartości odżywcze zostały już zmienione :) Życzymy smacznego!
  • Gość Gość
    1161 dni temu
    Witam, o super :) Dziekuje za wiadomosc. Chcialem zapytac, czy na pewno zgadza sie podzial na porcje, bo wydaje sie nierealna porcja o wartosci prawie 940kcal i wadze ok. 1kg :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1162 dni temu
    Witam. Czy ktos reaguje na wiadomosci tutaj?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1162 dni temu
    Dzień dobry :) Owszem, zawsze odpowiadamy na pytania dotyczące gotowania i publikowanych przepisów. O co chciałbyś zapytać?
  • Gość Gość
    1171 dni temu
    Witam. Cos tu nie gra z podzialem na porcje. Raczej watpie, zeby z takiej ilosci skladnikow mozna bylo mowic o dwoch porcjach. Biorac pod uwage skladniki i informacje, ze to dwie porcje, to nie wiem, kto zjada jedna porcje o wartosci prawie 940kcal i wadze okolo 1kg :) To sie niestety zdarza dosc czesto na portalu.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!