![Śląska ciapkapusta (panczkraut) Śląska ciapkapusta (panczkraut)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b81f04e7731a-01c4a525c4e6-KW36-karol-okrasa-ciapkapusta-1250x700px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- drewnianą łyżkę
- durszlak
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
800 g ziemniaków w łupinach ugotuj na parze do miękkości. Kapustę przełóż na durszlak i dokładnie odciśnij sok do miski lub bezpośrednio do garnka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ
Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ½ łyżeczki majeranku.
KROK 2: GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości z kminkiem oraz zielem angielskim.
KROK 3: GOTUJEMY ZIEMNIAKI W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY
Dwa ziemniaki kroimy w kostkę razem ze skórką. Przekładamy do garnka z zebranym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty. Doprawiamy łyżeczką majeranku. Gotujemy ok. 20 minut (ziemniaki gotowane w ten sposób nie będą całkowicie miękkie).
KROK 4: ŁĄCZYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI NA CIAPKAPUSTĘ
Ugotowaną kapustę odciskamy łyżką z nadmiaru płynu. Przekładamy bez przypraw do uparowanych wcześniej ziemniaków, a następnie całość rozcieramy krótko za pomocą łyżki tak, aby ziemniaki były utarte, ale nie za mocno (ich konsystencja nie powinna przypominać purée). Doprawiamy solą i białym pieprzem.
KROK 5: PODAJEMY CIAPKAPUSTĘ
Ciapkapustę posypujemy ziemniakami odcedzonymi z soku z kapusty, boczkiem przesmażonym z cebulą i porwaną w dłoniach natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!
![Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13dcf06d0d2b-ea725a39e525-kw29-kinga-paruzel-moskole-z-ziemniakow-z-twarogiem-i-bryndza.webp)
Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!
![Surówka z białej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7c60f8a68701-7e866ef306f3-kw20-Surówka-z-białej-kapusty-kinga-paruzel.webp)
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
![Surówka z młodej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8b410a5f01d4-90cf651ef195-kw25-surowka-z-mlodej-kapusty-karol-okrasa-1250x700.webp)
Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!
![Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/33cb5e2b98e2-ae42c4f2ddb8-Kartoffelauflauf.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Krupnik na wołowinie
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Kiszonka orientalna
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Wigilijne pierogi
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Zielony sok z kapusty i owoców
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Chleb chmurka z TikToka
- Regionalna kartoflanka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Makaron chow mein z woka
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Komentarze (7)
1038 dni temu
Dzien dobry. Super, dziekuje :)
odpowiedz
1040 dni temu
Dzien dobry. Czy moglbym prosic o odpisanie i poprawe opisu?
odpowiedz
1040 dni temu
Dzień dobry, porcje oraz wartości odżywcze zostały już zmienione :) Życzymy smacznego!
1044 dni temu
Witam, o super :) Dziekuje za wiadomosc. Chcialem zapytac, czy na pewno zgadza sie podzial na porcje, bo wydaje sie nierealna porcja o wartosci prawie 940kcal i wadze ok. 1kg :)
odpowiedz
1045 dni temu
Witam. Czy ktos reaguje na wiadomosci tutaj?
odpowiedz
1044 dni temu
Dzień dobry :) Owszem, zawsze odpowiadamy na pytania dotyczące gotowania i publikowanych przepisów. O co chciałbyś zapytać?
1053 dni temu
Witam. Cos tu nie gra z podzialem na porcje. Raczej watpie, zeby z takiej ilosci skladnikow mozna bylo mowic o dwoch porcjach. Biorac pod uwage skladniki i informacje, ze to dwie porcje, to nie wiem, kto zjada jedna porcje o wartosci prawie 940kcal i wadze okolo 1kg :) To sie niestety zdarza dosc czesto na portalu.
odpowiedz