Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do ziemniaków
- praskę do czosnku
- duże sitko
- ręczniki papierowe
- łopatkę silikonową
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki ugotuj przed przystąpieniem do przygotowywania moskali. Możesz także wykorzystać ziemniaki, które pozostaną Ci z obiadu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ I DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI ORAZ CZOSNEK
Ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy jajko, jogurt, przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Całość zagniatamy na jednolite ciasto ziemniaczane.
KROK 2: FORMUJEMY MOSKOLE
Ciasto formujemy w walec. Kroimy go na 1-centymetrowe plastry. Formujemy z nich placuszki.
KROK 3: SMAŻYMY MOSKOLE
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Nadmiar ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Łopatką silikonową nakładamy na patelnię placuszki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Pieczemy ok. 5 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG DO PODANIA
Twaróg łączymy w miseczce z bryndzą i jogurtem naturalnym. Posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
KROK 5: PODAJEMY MOSKOLE
Moskole układamy na talerzach i podajemy z twarogiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
911 dni temu
Twoja stara lubi ten przepis
Odpowiedz
1147 dni temu
to jest wielkie kłamstwo, robiłem te markizy przez 6 godzin oraz powinno być zapisane żeby nie zastępować jogurtu mlekiem. nie polecam
Odpowiedz
1147 dni temu
Zgadzam się, niedokładnie opisany przepis