Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI SURÓWKI
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, główkę przekrawamy na pół, a połowę główki ponownie na 2 równe części. Bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i jabłko w skórce pokrojone w drobną kostkę.
Krok 2: DODAJEMY DRESSING
Dodajemy jogurt, majonez, oliwę z oliwek, miód i musztardę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Składniki dressingu możemy połączyć w osobnej misce, wymieszać, a następnie dodać do pokrojonych warzyw.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Ponownie mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień, gdy przez jakiś czas postoi w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.
Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!
Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!
Surówka z białej kapusty – klasyka, której nigdy nie masz dość!
Sałatka z białej kapusty to dla nas obiadowy klasyk. Robią je nasze babcie, mamy, a nawet ciotki. Surówki te pasują do szerokiej gamy potraw – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Jednak jak zrobić surówkę, której smak przywoła tyle wspaniałych wspomnień kulinarnych z przeszłości i rozpieści nasze zmysły? Z pomocą przybywa Kinga Paruzel ze swoją przebojową wersją sałatki z białej kapusty. To klasyczny przepis, który wzbogacają pewne autorskie modyfikacje naszej mistrzyni sztuki kuchennej. Dzięki temu możesz poznać surówkę z białej kapusty, o której zdaje się, że wiesz wszystko, z jeszcze innej strony. I gwarantujemy, że będzie to niezwykle apetyczne doświadczenie!
Przepis na sałatkę z kapusty białej według Kingi Paruzel zaliczamy do przepisów łatwych. Pyszną surówkę z kapusty przygotujesz w 20 minut. Trzymając się proporcji podanych w przepisie, stworzysz sałatkę z kapusty białej dla dwóch osób. Zanim jednak przejdziemy do omawiania poszczególnych elementów przepisu, powiedzmy coś o historii surówki z białej kapusty.
Otóż surówka z kapusty białej znana jest również jako colesław. Choć nazwa ta ma rodowód niderlandzki, na całym świecie możesz znaleźć zróżnicowane pod względem składników i dominujących smaków surówki z białej kapusty. W naszym przepisie obok białej kapusty występują m.in. jabłko, jogurt, marchew, miód, musztarda i koperek. Istnieją także tak ciekawe warianty tejże potrawy, jak colesław z ananasem czy suszonymi owocami. W roli dressingu sprawdzają się też m.in. majonez czy musztarda, zastosowanie znajduje również ocet. Ponadto może zaciekawić Cię fakt, że historia surówki z białej kapusty sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Nie mamy zatem najmniejszych oporów przed nazywaniem surówki z białej kapusty absolutnym i ponadczasowym klasykiem!
Surówka z kapusty – o czym pamiętać, przygotowując ją?
Przepis Kingi Paruzel to bez wątpienia jedna z najlepszych odpowiedzi na pytanie, co przygotować z białej kapusty w krótkim czasie tak, aby zadowolić wszystkich gości. Pamiętaj, że zanim przejdziesz do przygotowywania surówki z białej kapusty, powinieneś upewnić się, że masz pod ręką tarkę o grubych oczkach – okaże się ona niezbędna na pewnym etapie przyrządzania potrawy. Oczywiście mowa tu o szatkowaniu kapusty. Jeśli jednak nie posiadasz tarki, wykorzystaj do ostry nóż. Chyba że masz w szafce urządzenie Monsieur Cuisine, które zrobi to za Ciebie!
Zastosowanie przywołanej już tarki kuchennej nie kończy się na szatkowaniu kapusty. Do polecanej surówki z białej kapusty musisz także zetrzeć marchew. Tak brutalnie nie musisz na szczęście obchodzić się z jabłkiem do surówki z kapusty białej. Po prostu pokrój je w kostkę!
Teraz pora na dressing do kapusty białej, a zatem na sos sałatkowy, który dodatkowo urozmaici smak potrawy. Zgodnie z naszym przepisem na surówkę z białej kapusty z majonezem musisz wymieszać oliwę z oliwek, miód i musztardę. Składniki możesz połączyć bezpośrednio w misce z sałatką z kapusty białej lub w osobnym naczyniu, a dopiero później dodać ją do warzyw. Polecana przez Kingę Paruzel potrawa nazywana bywa też surówką z białej kapusty z koperkiem – nie bez przyczyny. Na samym końcu należy doprawić ją solą, pieprzem i właśnie zapowiadanym koperkiem! Pamiętaj, że podobnie jak w przypadku wielu innych potraw, w odniesieniu do surówki z białej kapusty cierpliwość popłaca! Warto wstrzymać się z degustacją przez przynajmniej kilka godzin, aby pozwolić przeniknąć się wszystkim smakom. Dzięki temu efekt będzie perfekcyjny!
Najlepsza surówka z białej kapusty – z czym ją serwować?
Do czego pasuje nasza najlepsza surówka z białej kapusty? Jak już wspominaliśmy, jej potencjał kulinarny jest bardzo duży. Pasuje zatem do większości tradycyjnych polskich obiadów – zarówno do kotletów schabowych i mielonych, jak i ryb czy kurczaka. Surówka ze świeżej kapusty doskonale czuje się też w towarzystwie klusek czy kotlecików wegetariańskich. Oczywiście zawsze wtedy, gdy zachodzisz w głowę, jak zrobić surówkę z białej kapusty, możesz pozwolić sobie na pewne innowacje. Choćby dodając do surówki z białej kapusty, marchewki i jabłka odrobinę cebuli. Pamiętaj jednak, że w takim przypadku trzeba szybciej ją zjeść, ponieważ świeża cebula skraca czas przydatności do spożycia potraw, w których się znajdzie.
Przepis na surówkę z białej kapusty to tylko jeden z godnych wypróbowania pomysłów z naszej kolekcji. Poznaj również inne ciekawe przepisy na sałatki z Kuchni Lidla. Wśród nich wyróżniają się m.in. surówka z młodej kapusty według przepisu Karola Okrasy, surówka z kalarepy Kingi Paruzel, czy też wymarzona na letnie dni sałatka z grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ. Jeśli od białej kapusty wolisz czerwoną, daj szansę colesławowi z czerwonej kapusty. Gdy natomiast poszukujesz czegoś ekstra na najbliższą imprezę, tym, czego szukasz, może okazać się młoda kapusta z salsą z pomidorów. Dowiedz się, jak zrobić surówką z białej kapusty według przepisu Kuchni Lidla i poznaj inne fascynujące propozycje sałatkowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczeń à la Orloff
- Wielkanocne koszyczki
- Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
- Tajine z kurczaka z figami
- Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- 3 sposoby na lunchbox
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- Wegański tatar
- Grillowane kofty w tortilli
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Bułki do hamburgerów
- Kotlety śledziowe
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Ogórkowa agua fresca
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Gruszki parowane w białym winie
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Zielony falafel burger
- Indyk z salsą truskawkową
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Szaszłyki z jagnięciny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)