Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY KALAREPY
Kalarepy obieramy i kroimy w cienkie słupki. Przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY SEZAM Z SOLĄ
Sezam z solą podprażamy na suchej patelni przez ok. 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 3: ŁĄCZYMY KALAREPĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Jogurt, oliwę, drobno posiekany szczypiorek, bazylię, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz dodajemy do kalarepy. Całość mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY SURÓWKĘ
Kalarepę posypujemy uprażonym sezamem i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.
Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!
Kalarepa to często niedoceniane warzywo, które zasługuje na swoje miejsce w kuchni jako smaczna baza dla różnorodnych potraw. Surówka z kalarepy to doskonały sposób na wydobycie naturalnego smaku tego warzywa. Jak przygotować surówkę z kalarepy i co do niej dodać? Poznaj nasze triki!
Surówka z kalarepy — dodaj ją do swojego obiadu
Kalarepa to pożywne warzywo z rodziny krzyżowych (z tej samej rodziny pochodzi chociażby kalafior) o charakterystycznym wyglądzie i delikatnym, rześkim smaku. Dziś warzywo to zostało nieco zapomniane, ale kalarepa stanowiła niegdyś ważny element przepisów. Zupy, sosy, potrawki i inne dania z kalarepy zdobiły staropolskie stoły i gościły na nich aż do PRL-u. We współczesnej kuchni polskiej kalarepę w ciepłych daniach spotkać można głównie na terenach Śląska, choć zdecydowanie częściej używa się ją jako bazę do surówek.
Surówka z kalarepy podana do obiadu lub innego posiłku to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dlaczego warto dodać do swojego posiłku surówkę z kalarepą? Wykorzystanie kalarepy do stworzenia surówki lub sałatki nada jej orzeźwiającego smaku. Surówka z kalarepy długo zachowuje świeżość, a samo warzywo jest niezwykle proste w obróbce.
Nie możemy także nie wspomnieć o tym, że kalarepa doskonale łączy się z wieloma składnikami! Prosta sałatka z kalarepy wzbogacona o marchewkę, kapustę, odrobinę rzodkiewki oraz pokruszone orzechy włoskie może stać się prawdziwym rarytasem, jeśli odpowiednio się ją doprawi.
Jakie inne składniki pasują do sałatki z kalarepą? Doskonałym dodatkiem mogą okazać się także różne owoce (np. jabłko, gruszka, melon lub arbuz), a także pomidor czy ogórek. Kalarepa tworzy także całkiem zgrany duet z serami — zarówno białymi, długo dojrzewającym, jak i pleśniowymi. Uwierz nam — nawet najprostsza surówka z kalarepy i pomidorów z dodatkiem parmezanu to prawdziwa poezja smaków!
Surówka z kalarepy — jak zrobić?
Surówka, w której główną gwiazdą jest kalarepa — jak ją zrobić? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz prostą surówkę z kalarepy do obiadu, czy bardziej wyszukaną sałatkę z dodatkiem tego pysznego warzywa, istnieje kilka trików, które pozwalają wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze.
Aby Twoja surówka z kalarepy miała lekką konsystencję, pokrój ją w cienkie plastry lub wąskie słupki. Warzywo będzie przyjemnie chrupało w ustach, ale nie będzie powodowało bólu zębów spowodowanego gryzieniem dużych i twardych kawałków.
Marzysz o sałatce z kalarepy, która będzie smakowała jak z najlepszej restauracji? Zamarynuj ją! Kalarepa doskonale absorbuje smaki aromatycznych przypraw, oliwy i innych dodatków. Zamarynowane warzywo pozostaw w lodówce na kilka godzin, by składniki dobrze się przegryzły. Do surówki z kalarepy warto dodać nieco owocowej słodyczy (np. jabłka lub suszone śliwki) lub odrobinę słodkiej marchewki, by zrównoważyć smak surówki i wyciągnąć z kalarepy goryczkę.
Sałatka z kalarepy — kilka inspiracji
Kalarepa i sałatka to wspaniałe połączenie, które może przynieść Twojemu podniebieniu wiele rozkoszy. Aby uzyskać pyszną surówkę z kalarepą nie potrzeba wielu składników ani olbrzymich umiejętności kulinarnych — wystarczy Ci odrobina inspiracji oraz kreatywność, a z pewnością stworzysz na talerzu prawdziwą ucztę smaków.
Kalarepę można porównać w smaku do kalafiora i kapusty, dlatego z powodzeniem możesz użyć jej zamiast tych składników (np. w przepisie na surówkę ze słodkiej, białej świeżej kapusty w sosie majonezowo-jogurtowym). Jeśli przepadasz za nieco słodszymi surówkami, musisz koniecznie spróbować przyrządzić surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka. Chrupiąca, lekko słodka i orzeźwiająca kompozycja z pewnością przypadnie do gustu także najmłodszym domownikom.
Dobrym pomysłem na sałatkę z kalarepą jest połączenie cienko pokrojonej kalarepy z odrobiną sosu sojowego i zielonego ogórka. Do surówki z kalarepy możesz dodać także białą kapustę i kiełki, aby jeszcze bardziej podkręcić jej świeży smak. Nie bój się i eksperymentuj z różnymi składnikami, dostosowując surówkę do własnych upodobań smakowych. Surówki z kalarepy nie da się zepsuć!
Przepis na sałatkę z kalarepy
Chcesz poznać najlepszy przepis na surówkę z kalarepy? Koniecznie przetestuj surówkę z kalarepy według Kingi Paruzel. Ta prosta kompozycja z dodatkiem bazylii, oliwy, jogurtu i cytryny będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Jeśli chciałbyś przygotować sałatkę z kalarepy w mniej minimalistycznej wersji, spróbuj dodać do niej odrobinę marchewki, czerwonej kapusty, orzechów włoskich i koperku. Cienko pokrojone warzywa skrop oliwą wymieszaną z musztardą dijon i pyszna, aromatyczna surówka z kalarepy do obiadu jest gotowa do zjedzenia! Jeśli chcesz, aby smak surówki był bardziej intensywny, wsadź ją na kilka godzin do lodówki i zaserwuj schłodzoną.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Barszcz biały z kiełbasą
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Zupa z batatów i dyni
- Faszerowana kalarepa
- Kiszonka orientalna
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Ryżowe placuszki z owocami
- Placuszki z tuńczykiem
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Kalarepa faszerowana grochem
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Regionalna kartoflanka
- Łosoś z salsą z truskawek
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Jabłkowe tacos
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Herbata myśliwska
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Domowe ogórki małosolne
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Mazurek królewski
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)