zobacz film Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę łączymy w misce z białym pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Podbijamy za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewając olej po suszonych pomidorach, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

Dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, rozdrobnione pistacje i drobno posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Tuż przed podaniem dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ponownie mieszamy.

Krok 2: BLANSZUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie blanszujemy na patelni na lekko rozgrzanym oleju ok. 1,5-2 minut. Oprószamy solą i pieprzem. W trakcie blanszowania odwracamy. Szparagi powinny lekko zarumienić się z wierzchu, zachowując jędrność i chrupkość.

By dobrze zblanszować grubsze pędy, szparagi zalewamy zimną wodą, przykrywamy i dusimy ok. 30 sekund. Dodajemy rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.

Cienką warstwę skórki cytryny odkrawamy (bez białej części), a następnie kroimy w cienkie paski. Dodajemy do szparagów. Chwilę smażymy.

Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ

Pokruszony w dłoniach ser pleśniowy układamy na smażących się szparagach. Całość dusimy kolejne 30 sekund, aż ser się rozpuści.

Sos rozprowadzamy na talerzu. Wykładamy szparagi z serem. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1053 dni temu
    A co dalej z tym sosem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1052 dni temu
    Tak jak piszemy w ostatnim kroku przepisu, sos należy rozprowadzić na talerzu i ułożyć na nim sałatkę ze szparagów.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!