
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w misce z białym pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Podbijamy za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewając olej po suszonych pomidorach, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, rozdrobnione pistacje i drobno posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Tuż przed podaniem dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ponownie mieszamy.
Krok 2: BLANSZUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie blanszujemy na patelni na lekko rozgrzanym oleju ok. 1,5-2 minut. Oprószamy solą i pieprzem. W trakcie blanszowania odwracamy. Szparagi powinny lekko zarumienić się z wierzchu, zachowując jędrność i chrupkość.
By dobrze zblanszować grubsze pędy, szparagi zalewamy zimną wodą, przykrywamy i dusimy ok. 30 sekund. Dodajemy rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.
Cienką warstwę skórki cytryny odkrawamy (bez białej części), a następnie kroimy w cienkie paski. Dodajemy do szparagów. Chwilę smażymy.
Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Pokruszony w dłoniach ser pleśniowy układamy na smażących się szparagach. Całość dusimy kolejne 30 sekund, aż ser się rozpuści.
Sos rozprowadzamy na talerzu. Wykładamy szparagi z serem. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1603 dni temu
A co dalej z tym sosem?
Odpowiedz
1602 dni temu
Tak jak piszemy w ostatnim kroku przepisu, sos należy rozprowadzić na talerzu i ułożyć na nim sałatkę ze szparagów.