Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w misce z białym pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Podbijamy za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewając olej po suszonych pomidorach, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę, rozdrobnione pistacje i drobno posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Tuż przed podaniem dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ponownie mieszamy.
Krok 2: BLANSZUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie blanszujemy na patelni na lekko rozgrzanym oleju ok. 1,5-2 minut. Oprószamy solą i pieprzem. W trakcie blanszowania odwracamy. Szparagi powinny lekko zarumienić się z wierzchu, zachowując jędrność i chrupkość.
By dobrze zblanszować grubsze pędy, szparagi zalewamy zimną wodą, przykrywamy i dusimy ok. 30 sekund. Dodajemy rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.
Cienką warstwę skórki cytryny odkrawamy (bez białej części), a następnie kroimy w cienkie paski. Dodajemy do szparagów. Chwilę smażymy.
Krok 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Pokruszony w dłoniach ser pleśniowy układamy na smażących się szparagach. Całość dusimy kolejne 30 sekund, aż ser się rozpuści.
Sos rozprowadzamy na talerzu. Wykładamy szparagi z serem. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Sałatka z mango, chili i kawiorem
Ostra papryczka, słodkie mango i kawior. Ryzykowne? Być może, ale na pewno przepyszne!
Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana karkówka w piwie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Zupa z zielonych warzyw
- Szparagi na 3 sposoby
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Sernik na zimno z mango
- Domowe ogórki małosolne
- Szparagowe paluszki w cieście filo
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Strudel z jabłkami i makiem
- Carskie tosty
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Pizza rolls z burakami i fetą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1227 dni temu
A co dalej z tym sosem?
odpowiedz
1227 dni temu
Tak jak piszemy w ostatnim kroku przepisu, sos należy rozprowadzić na talerzu i ułożyć na nim sałatkę ze szparagów.