Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.
Plastry bakłażanów układamy na patelni grillowej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dymki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i przypiekamy na patelni razem z bakłażanami.
Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.
Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.
Całość skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!
Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!
Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!
Sałatka z mango, chili i kawiorem
Ostra papryczka, słodkie mango i kawior. Ryzykowne? Być może, ale na pewno przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole z pomidorami
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Zupa krem z topinamburu
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Złoty sernik z kiwi
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Kotleciki z tofu
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Kaszotto z młodą kapustą
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Fit makaron à la carbonara
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Carskie tosty
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Pieczone szparagi à la caprese
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
- Sałatka z brukselki
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Chlebek cukiniowy
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
763 dni temu
A gdzie makroskładniki? Wygląda dobrze i chciałbym sobie zrobić tę sałatkę, ale dobrze byłoby pierw poznać makro
odpowiedz
763 dni temu
Niestety ten przepis nie został rozpisany pod kątem makroskładników. Mamy jednak nadzieję, że mimo wszystko skusisz się na jego przygotowanie ;)
1252 dni temu
Proponuję dbać o środowisko i nie grzać powietrza w kuchni odpalonym palnikiem tyle czasu...
odpowiedz
1269 dni temu
Przepis w sam raz na upalne dni z grillem w ogrodzie. Na pewno będzie znikać szybko z talerzy gości. Niemal tak samo jak perła z lodówki.
odpowiedz
1570 dni temu
pyszna sałatka, ugotowałam sobie do tego trochę komosy i lunch do pracy jak znalazł :)
odpowiedz
1629 dni temu
Chętnie spróbuje :)
odpowiedz