zobacz film Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię grillową
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA

Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.

Plastry bakłażanów układamy na patelni grillowej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Dymki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i przypiekamy na patelni razem z bakłażanami.

Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.

Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.

Całość skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Kubciu Kubciu
    763 dni temu
    A gdzie makroskładniki? Wygląda dobrze i chciałbym sobie zrobić tę sałatkę, ale dobrze byłoby pierw poznać makro

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    763 dni temu
    Niestety ten przepis nie został rozpisany pod kątem makroskładników. Mamy jednak nadzieję, że mimo wszystko skusisz się na jego przygotowanie ;)
  • Gość Gość
    1252 dni temu
    Proponuję dbać o środowisko i nie grzać powietrza w kuchni odpalonym palnikiem tyle czasu...

    odpowiedz

  • MYCHA MYCHA
    1269 dni temu
    Przepis w sam raz na upalne dni z grillem w ogrodzie. Na pewno będzie znikać szybko z talerzy gości. Niemal tak samo jak perła z lodówki.

    odpowiedz

  • ewa ewa
    1570 dni temu
    pyszna sałatka, ugotowałam sobie do tego trochę komosy i lunch do pracy jak znalazł :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    Chętnie spróbuje :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!