zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • patelnię grillową
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA

Bakłażany (po odcięciu końcówek) kroimy wzdłuż na plastry, które następnie skrapiamy z obu stron oliwą. Rozsmarowujemy oliwę po ich powierzchni.

Plastry bakłażanów układamy na patelni grillowej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Dymki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i przypiekamy na patelni razem z bakłażanami.

Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Miętę grubo siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Czosnek kroimy w plasterki. Przesmażone bakłażany kroimy w grube paski, a ćwiartki cebuli przekrawamy na pół.

Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pomidorki przekładamy na dno miski. Dodajemy kolejno: czosnek, miętę, bakłażany, dymkę, oraz grube kawałki pokruszonej w dłoniach fety.

Całość skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę nakładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu pestkami granatu. Posypujemy posiekanym szczypiorem, grubo posiekaną miętą i fetą pokruszoną w dłoniach na grube kawałki. Podajemy z cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram