zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • sitko
  • zakręcany słoiczek

Krok 1: NAMACZAMY RODZYNKI

Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Moczymy ok. 15-20 minut, a następnie odcedzamy i wykładamy na papierowy ręcznik.

Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Kolendrę, natkę pietruszki i szczaw siekamy grubo (bez łodyg). Zioła mieszamy ze sobą i wykładamy na talerz.

Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrawamy na pół, wykładamy na zioła. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Duże kawałki miąższu wyjmujemy łyżką i układamy na sałatce.

Krok 3: PRAŻYMY RODZYNKI

Osuszone rodzynki wykładamy na patelnię i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż zaczną się prażyć i karmelizować.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu dajemy do słoiczka. Zakręcamy i wstrząsamy, aż się połączą.  

Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Obok sałatki układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Część rodzynek (ok. 1 łyżki) przekładamy do słoiczka z sosem, mieszamy. Drugą część wykładamy na sałatkę.

Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram