
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- sitko
- zakręcany słoiczek
Krok 1: NAMACZAMY RODZYNKI
Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Moczymy ok. 15-20 minut, a następnie odcedzamy i wykładamy na papierowy ręcznik.
Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Kolendrę, natkę pietruszki i szczaw siekamy grubo (bez łodyg). Zioła mieszamy ze sobą i wykładamy na talerz.
Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrawamy na pół, wykładamy na zioła. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Duże kawałki miąższu wyjmujemy łyżką i układamy na sałatce.
Krok 3: PRAŻYMY RODZYNKI
Osuszone rodzynki wykładamy na patelnię i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż zaczną się prażyć i karmelizować.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu dajemy do słoiczka. Zakręcamy i wstrząsamy, aż się połączą.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Obok sałatki układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Część rodzynek (ok. 1 łyżki) przekładamy do słoiczka z sosem, mieszamy. Drugą część wykładamy na sałatkę.
Całość polewamy kilkoma łyżkami sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!

Zobacz przepisy
na święta
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)