Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię aluminiową
  • mały słoiczek z zakrętką
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

Buraki ze skórką dokładnie wyszoruj i osusz, a następnie owiń (każdy osobno) folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 1-2 godziny (w zależności od wielkości buraków) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Upieczone buraki odwiń z folii i odstaw do przestygnięcia. Obierz ze skórki.

Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w ósemki.

Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy gałązkę rozmarynu i 3 listki świeżej bazylii. Karmelizujemy z obu stron.

Krok 2: KROIMY BURAKI

Upieczone buraki kroimy w ósemki i kładziemy na talerz.

Krok 3: GLAZURUJEMY GRUSZKI

Gdy gruszki przysmażą się z obu stron, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy porwane w dłoniach 3 listki świeżej bazylii, a całość zalewamy miodem.

Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Gruszki układamy obok buraków. Odstawiamy talerz, by buraki i gruszki przestygły.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiczku, zakręcamy go i wstrząsamy, aż składniki się połączą.

Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Bryndzę kruszymy na duże kawałki i dekorujemy nią sałatkę. Na wierzchu układamy roszponkę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami

Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Kinga Paruzel

Wegańska sałatka wielowarzywna

Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Wegańska sałatka wielowarzywna

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1552 dni temu
    super. bryndza jest smaczniejsza od fety

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!