Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię aluminiową
- mały słoiczek z zakrętką
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Buraki ze skórką dokładnie wyszoruj i osusz, a następnie owiń (każdy osobno) folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 1-2 godziny (w zależności od wielkości buraków) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczone buraki odwiń z folii i odstaw do przestygnięcia. Obierz ze skórki.
Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w ósemki.
Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy gałązkę rozmarynu i 3 listki świeżej bazylii. Karmelizujemy z obu stron.
Krok 2: KROIMY BURAKI
Upieczone buraki kroimy w ósemki i kładziemy na talerz.
Krok 3: GLAZURUJEMY GRUSZKI
Gdy gruszki przysmażą się z obu stron, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy porwane w dłoniach 3 listki świeżej bazylii, a całość zalewamy miodem.
Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Gruszki układamy obok buraków. Odstawiamy talerz, by buraki i gruszki przestygły.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiczku, zakręcamy go i wstrząsamy, aż składniki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Bryndzę kruszymy na duże kawałki i dekorujemy nią sałatkę. Na wierzchu układamy roszponkę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!
Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!
Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Brownie z buraków
- Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
- Sałatka z amarantusem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Chlebek proteinowy
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Muffiny z nasionami konopi
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Ubijany ganasz
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- ZIELONY MAJONEZ
- Jabłkowy chutney z piwem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Pesto z rukoli
- Gruszki parowane w białym winie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Pesto z kolendry
- Trifle makaronikowe
- Pesto z liści rzodkiewki
- Kabanosy w cieście
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1330 dni temu
super. bryndza jest smaczniejsza od fety
odpowiedz