zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • folię aluminiową
  • mały słoiczek z zakrętką
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

Buraki ze skórką dokładnie wyszoruj i osusz, a następnie owiń (każdy osobno) folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 1-2 godziny (w zależności od wielkości buraków) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Upieczone buraki odwiń z folii i odstaw do przestygnięcia. Obierz ze skórki.

Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w ósemki.

Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy gałązkę rozmarynu i 3 listki świeżej bazylii. Karmelizujemy z obu stron.

Krok 2: KROIMY BURAKI

Upieczone buraki kroimy w ósemki i kładziemy na talerz.

Krok 3: GLAZURUJEMY GRUSZKI

Gdy gruszki przysmażą się z obu stron, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy porwane w dłoniach 3 listki świeżej bazylii, a całość zalewamy miodem.

Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Gruszki układamy obok buraków. Odstawiamy talerz, by buraki i gruszki przestygły.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiczku, zakręcamy go i wstrząsamy, aż składniki się połączą.

Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ

Bryndzę kruszymy na duże kawałki i dekorujemy nią sałatkę. Na wierzchu układamy roszponkę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram