
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię aluminiową
- mały słoiczek z zakrętką
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Buraki ze skórką dokładnie wyszoruj i osusz, a następnie owiń (każdy osobno) folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 1-2 godziny (w zależności od wielkości buraków) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczone buraki odwiń z folii i odstaw do przestygnięcia. Obierz ze skórki.
Krok 1: KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w ósemki.
Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy gałązkę rozmarynu i 3 listki świeżej bazylii. Karmelizujemy z obu stron.
Krok 2: KROIMY BURAKI
Upieczone buraki kroimy w ósemki i kładziemy na talerz.
Krok 3: GLAZURUJEMY GRUSZKI
Gdy gruszki przysmażą się z obu stron, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy porwane w dłoniach 3 listki świeżej bazylii, a całość zalewamy miodem.
Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Gruszki układamy obok buraków. Odstawiamy talerz, by buraki i gruszki przestygły.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiczku, zakręcamy go i wstrząsamy, aż składniki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Bryndzę kruszymy na duże kawałki i dekorujemy nią sałatkę. Na wierzchu układamy roszponkę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1552 dni temu
super. bryndza jest smaczniejsza od fety
odpowiedz