Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Kroimy gruszki
Dojrzałe gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm. Syrop klonowy oraz likier mieszamy i zalewamy nim gruszki. Pozostawiamy na ok. 50-60 minut.
Krok 2: Arbuza kroimy w kostkę
Dojrzałego arbuza kroimy w równą kostkę (ok. 1 x 1 cm). Owoc granatu myjemy, wyciągamy pestki i łączymy z arbuzem.
Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 5-7 minut.
Krok 3: Gruszkę w likierze układamy na talerzu
Gdy gruszka nabierze smaku likieru i syropu klonowego, wyjmujemy plastry i układamy na talerzu w okrąg. Na gruszki wykładamy arbuza z granatem. Całość polewamy sosem pozostałym po namaczaniu gruszki. Na końcu posypujemy prażonymi orzechami.
Wskazówka: Dla odważnych i ciekawych smaków – do sałatki dodaj ser feta!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik pistacjowy
- Łazanki
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (0)