
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Kroimy gruszki
Dojrzałe gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm. Syrop klonowy oraz likier mieszamy i zalewamy nim gruszki. Pozostawiamy na ok. 50-60 minut.
Krok 2: Arbuza kroimy w kostkę
Dojrzałego arbuza kroimy w równą kostkę (ok. 1 x 1 cm). Owoc granatu myjemy, wyciągamy pestki i łączymy z arbuzem.
Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 5-7 minut.
Krok 3: Gruszkę w likierze układamy na talerzu
Gdy gruszka nabierze smaku likieru i syropu klonowego, wyjmujemy plastry i układamy na talerzu w okrąg. Na gruszki wykładamy arbuza z granatem. Całość polewamy sosem pozostałym po namaczaniu gruszki. Na końcu posypujemy prażonymi orzechami.
Wskazówka: Dla odważnych i ciekawych smaków – do sałatki dodaj ser feta!
Zobacz podobne
przepisy
Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Komentarze (0)