Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
KROK 1: Przygotowujemy kuskus
Kuskus zalewamy wrzącą wodą – ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy talerzem, odkładamy na bok i studzimy.
KROK 2: Przygotowujemy składniki sałatki
Na suchej patelni podprażamy miks nasion. Do dużej miski przekładamy wystudzony kuskus. Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak kroimy grubo, pietruszkę i chili siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
KROK 3: Przygotowujemy dressing
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki dressingu i miksujemy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody. Dodajemy sól i pieprz i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 4: Podajemy sałatkę
Dressing wykładamy na sałatkę. Tuż przed podaniem mieszamy wszystkie składniki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
Kuskus to jeden z fascynujących trendów kulinarnych, który w ostatnim czasie stał się szczególnie popularny i chętnie dodawany do wielu potraw. Te małe, niepozorne ziarenka stanowią idealne uzupełnienie smaku sałatek. Jak wykorzystać kaszę kuskus do przyrządzania sałatek? Poznaj nasze kreatywne pomysły!
Sałatka z kuskusem – zdrowa przekąska na różne okazje
Pomysł na dodawanie kaszy kuskus do sałatek wziął się z tradycji kulinarnej Bliskiego Wschodu. Za sprawą turystyki, przepisy na sałatki z kuskusem dotarły także do innych zakątków świata i szybko stały się hitem ochoczo goszczącym na stołach w roli przekąski lub głównego dania. Przygotowanie sałatki z kuskusem i warzywami jest niezwykle szybkie, a dodatek kaszy nadaje całej potrawie wyjątkowej struktury.
Kuskus to idealna baza do wielu ciekawych połączeń smakowych. Świetnie pasuje do warzyw, owoców, pieczonych mięs, ryb czy serów. Jednym z ciekawych przykładów na zastosowanie tego pysznego dodatku jest sałatka z kuskusem, mango i awokado autorstwa Kingi Paruzel.
W tej sycącej, pożywnej kompozycji znajdziesz cały przekrój różnych smaków — od słonych poprzez kwaśne i słodkie, co czyni ją idealnym wyborem na obiad czy kolację. Sałatka z kuskusem z dodatkiem krewetek będzie najlepsza na wyjątkowe okazje, a wersja z grillowanym kurczakiem idealnie wpisze się w proste menu na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi.
Co dodać do sałatki z kaszą kuskus?
Sałatka z kaszą kuskus — jakie składniki można do niej dodać? Odpowiedź na to pytanie zależy przede wszystkim od osobistych preferencji smakowych. Jest jednak całkiem spora ilość składników, która idealnie komponuje się z kuskusem.
Marzy Ci się prosta sałatka z kaszą kuskus? Świeże, chrupiące warzywa to zawsze dobry pomysł. Jeśli nie wiesz, jakie wybrać, postaw na warzywa popularne w kuchni Bliskiego Wschodu — bakłażana, pomidory, paprykę, zielonego ogórka, cukinię, cebulę, czosnek lub kalafiora. Możesz użyć ich w postaci surowej, grillowanej lub gotowanej — wybór należy do Ciebie.
Jeśli preferujesz bardziej wyrafinowane połączenia, możesz dodać do sałatki z kaszą kuskus także kremowe awokado, młodą fasolkę szparagową, zielone szparagi, brokuły lub pikle z ogórków czy rzodkiewek. Kuskus lubi się z zielonymi liśćmi i ziołami — nie szczędź ich w swojej sałatce. Wybierz świeży szpinak, pietruszkę, kolendrę, miętę lub sałatę, by dodać sałatce orzeźwiającego charakteru.
Do sałatki z kaszy kuskus warto dodać także owocowe dodatki — tytułowe mango, brzoskwinie, pestki granatu, borówki, jabłka, truskawki, figę, a także pomarańczę i otartą skórkę z cytryny naturalnie dosłodzą sałatkę.
W kuskusowej sałatce nie może zabraknąć także protein! Idealnymi dodatkami mogą stać się kawałki grillowanego kurczaka, kotleciki z fasoli, falafel, a także aromatyczne kawałki pieczonej ryby skropione sokiem z limonki oraz różne rodzaje serów np. ser kozi, feta czy ser pleśniowy.
Sprawdzone przepisy na sałatkę kuskus
Sałatka z kuskusem to kulinarna podróż do krainy różnorodnych smaków i aromatów. Delikatny smak kaszy kuskus daje praktycznie nieograniczone możliwości połączeń smakowych. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów na przepisy na sałatki z wykorzystaniem kaszy kuskus.
Jeśli bliskie Twojemu sercu są potrawy z kuchni śródziemnomorskiej, to koniecznie musisz spróbować kombinacji kuskusu z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami kalamata, serem feta i świeżą bazylią. Niby prosto, ale jak pysznie!
Dla fanów bardziej wyszukanych i niecodziennych smaków polecamy połączenie kaszy kuskus z gotowanym burakiem, guacamole, świeżym szpinakiem i prażoną ciecierzycą skropione sosem na bazie chałwy, soku z pomarańczy i oliwy.
Lubisz świeże sałatki? Do miski dodaj ugotowany kuskus, grillowanego arbuza, miętę, orzechy włoskie, kozi ser, a całość przykryj miodowo-musztardowym dressingiem. Ta odświeżająca kompozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Z dodatkiem kuskusu jesteś w stanie stworzyć naprawdę fantazyjne kompozycje! Jeśli eksperymenty kulinarne to Twój konik spróbuj połączyć kaszę kuskus z kurczakiem marynowanym w sosie pomarańczowym, odrobiną pestek granatu i kremową fetą. Całość dopraw mocno aromatycznym sosem z dodatkiem harrisy i jogurtem.
Co jeszcze możesz dodać do ulubionego przepisu na sałatkę z kaszą kuskus? Zadziw swoich gości dodając do niej kiszoną cytrynę, suszoną morelę i popcorn z kaszy gryczanej. Lekka słodycz w połączeniu z kwaśną cytryną doda charakteru każdej sałatce.
Nie zapomnij o dodaniu do swojej kompozycji sosu, który połączy wszystkie składniki w harmonijną całość. Wykorzystaj oliwę, kefir, jogurt naturalny, sok z cytrusów, suszone pomidory, zioła i stwórz interesującą kombinację, pełną smaków i aromatów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kuskusem i warzywami
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Zielona sałatka z brokułem
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Hummus bowl
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Sałatka „Zielona Bogini”
- Piyaz
- Smoothie z żółtych owoców
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Sałatka z burakiem – przepis
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Sałatka z kiełkami fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)