zobacz film Sałatka z kuskusem, mango i awokado

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender

 

KROK 1: Przygotowujemy kuskus

Kuskus zalewamy wrzącą wodą – ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy talerzem, odkładamy na bok i studzimy.

KROK 2: Przygotowujemy składniki sałatki

Na suchej patelni podprażamy miks nasion. Do dużej miski przekładamy wystudzony kuskus. Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak kroimy grubo, pietruszkę i chili siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie i płuczemy. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

KROK 3: Przygotowujemy dressing

Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki dressingu i miksujemy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody. Dodajemy sól i pieprz i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Podajemy sałatkę

Dressing wykładamy na sałatkę. Tuż przed podaniem mieszamy wszystkie składniki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Kuskus to jeden z fascynujących trendów kulinarnych, który w ostatnim czasie stał się szczególnie popularny i chętnie dodawany do wielu potraw. Te małe, niepozorne ziarenka stanowią idealne uzupełnienie smaku sałatek. Jak wykorzystać kaszę kuskus do przyrządzania sałatek? Poznaj nasze kreatywne pomysły!

Sałatka z kuskusem – zdrowa przekąska na różne okazje

Pomysł na dodawanie kaszy kuskus do sałatek wziął się z tradycji kulinarnej Bliskiego Wschodu. Za sprawą turystyki, przepisy na sałatki z kuskusem dotarły także do innych zakątków świata i szybko stały się hitem ochoczo goszczącym na stołach w roli przekąski lub głównego dania. Przygotowanie sałatki z kuskusem i warzywami jest niezwykle szybkie, a dodatek kaszy nadaje całej potrawie wyjątkowej struktury.

Kuskus to idealna baza do wielu ciekawych połączeń smakowych. Świetnie pasuje do warzyw, owoców, pieczonych mięs, ryb czy serów. Jednym z ciekawych przykładów na zastosowanie tego pysznego dodatku jest sałatka z kuskusem, mango i awokado autorstwa Kingi Paruzel.

W tej sycącej, pożywnej kompozycji znajdziesz cały przekrój różnych smaków — od słonych poprzez kwaśne i słodkie, co czyni ją idealnym wyborem na obiad czy kolację. Sałatka z kuskusem z dodatkiem krewetek będzie najlepsza na wyjątkowe okazje, a wersja z grillowanym kurczakiem idealnie wpisze się w proste menu na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi.

Co dodać do sałatki z kaszą kuskus?

Sałatka z kaszą kuskus — jakie składniki można do niej dodać? Odpowiedź na to pytanie zależy przede wszystkim od osobistych preferencji smakowych. Jest jednak całkiem spora ilość składników, która idealnie komponuje się z kuskusem.

Marzy Ci się prosta sałatka z kaszą kuskus? Świeże, chrupiące warzywa to zawsze dobry pomysł. Jeśli nie wiesz, jakie wybrać, postaw na warzywa popularne w kuchni Bliskiego Wschodu — bakłażana, pomidory, paprykę, zielonego ogórka, cukinię, cebulę, czosnek lub kalafiora. Możesz użyć ich w postaci surowej, grillowanej lub gotowanej — wybór należy do Ciebie.

Jeśli preferujesz bardziej wyrafinowane połączenia, możesz dodać do sałatki z kaszą kuskus także kremowe awokado, młodą fasolkę szparagową, zielone szparagi, brokuły lub pikle z ogórków czy rzodkiewek. Kuskus lubi się z zielonymi liśćmi i ziołami — nie szczędź ich w swojej sałatce. Wybierz świeży szpinak, pietruszkę, kolendrę, miętę lub sałatę, by dodać sałatce orzeźwiającego charakteru.

Do sałatki z kaszy kuskus warto dodać także owocowe dodatki — tytułowe mango, brzoskwinie, pestki granatu, borówki, jabłka, truskawki, figę, a także pomarańczę i otartą skórkę z cytryny naturalnie dosłodzą sałatkę.

W kuskusowej sałatce nie może zabraknąć także protein! Idealnymi dodatkami mogą stać się kawałki grillowanego kurczaka, kotleciki z fasoli, falafel, a także aromatyczne kawałki pieczonej ryby skropione sokiem z limonki oraz różne rodzaje serów np. ser kozi, feta czy ser pleśniowy.

Sprawdzone przepisy na sałatkę kuskus

Sałatka z kuskusem to kulinarna podróż do krainy różnorodnych smaków i aromatów. Delikatny smak kaszy kuskus daje praktycznie nieograniczone możliwości połączeń smakowych. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów na przepisy na sałatki z wykorzystaniem kaszy kuskus.

Jeśli bliskie Twojemu sercu są potrawy z kuchni śródziemnomorskiej, to koniecznie musisz spróbować kombinacji kuskusu z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami kalamata, serem feta i świeżą bazylią. Niby prosto, ale jak pysznie!

Dla fanów bardziej wyszukanych i niecodziennych smaków polecamy połączenie kaszy kuskus z gotowanym burakiem, guacamole, świeżym szpinakiem i prażoną ciecierzycą skropione sosem na bazie chałwy, soku z pomarańczy i oliwy.

Lubisz świeże sałatki? Do miski dodaj ugotowany kuskus, grillowanego arbuza, miętę, orzechy włoskie, kozi ser, a całość przykryj miodowo-musztardowym dressingiem. Ta odświeżająca kompozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Z dodatkiem kuskusu jesteś w stanie stworzyć naprawdę fantazyjne kompozycje! Jeśli eksperymenty kulinarne to Twój konik spróbuj połączyć kaszę kuskus z kurczakiem marynowanym w sosie pomarańczowym, odrobiną pestek granatu i kremową fetą. Całość dopraw mocno aromatycznym sosem z dodatkiem harrisy i jogurtem.

Co jeszcze możesz dodać do ulubionego przepisu na sałatkę z kaszą kuskus? Zadziw swoich gości dodając do niej kiszoną cytrynę, suszoną morelę i popcorn z kaszy gryczanej. Lekka słodycz w połączeniu z kwaśną cytryną doda charakteru każdej sałatce.

Nie zapomnij o dodaniu do swojej kompozycji sosu, który połączy wszystkie składniki w harmonijną całość. Wykorzystaj oliwę, kefir, jogurt naturalny, sok z cytrusów, suszone pomidory, zioła i stwórz interesującą kombinację, pełną smaków i aromatów.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!