
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Gotowanie ziemniaków
Ziemniaki umyć, obrać, zależnie od wielkości przekroić na pół albo na ćwiartki. Włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze i posypać 1 łyżeczką soli. Do pojemnika wlać 1 litr wody. Umieścić wkład z ziemniakami na pojemniku miksującym i zamknąć go pokrywą. Gotować ziemniaki, ustawiwszy program steamer. W tym samym czasie ugotować szpinak na kuchence (według przepisu na opakowaniu).
Krok 2: Smażenie szalotek
Zdjąć wkład z ziemniakami i wstawić je w ciepłe miejsce, żeby nie stygły. Pojemnik opróżnić i osuszyć. Szalotki obrać, przepołowić i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Do szalotek dodać masło i roztapiać je (bez miarki) 1 minutę/prędkość 2/60°C. Następnie smażyć szalotki (bez miarki), ustawiwszy program roast/4 minuty/110°C.
Krok 3: Gotowanie szpinaku
Do szalotek dodać szpinak oraz śmietanę, gotować wszystko (bez miarki) 4 minuty/prędkość 1/100°C. Następnie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6. Do szpinaku dodać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Przełożyć szpinak do innego naczynia i ewentualnie ponownie go przyprawić. Trzymać szpinak w cieple. Dokładnie umyć pojemnik.
Krok 4: Przyprawianie jajecznicy
Jajka na jajecznicę wbić do pojemnika miksującego, dodać do nich mleko i 6 łyżek wody mineralnej, ubijać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 2. Przyprawić ½ łyżeczki soli, 2 szczyptami pieprzu i 2 szczyptami gałki muszkatołowej. Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
Krok 5: Smażenie jajecznicy
Na powlekanej patelni roztopić masło, wlać jajka. Smażyć, ostrożnie mieszając, na niezbyt dużym ogniu, aż się jajka się zetną, ale będą jeszcze kremowe. Jajecznicę podać z ziemniakami i szpinakiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Boczek pieczony
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)