Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowanie składników dania
Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Wnętrze płaskiego wkładu do gotowania na parze natłuścić 1 łyżeczką oleju i włożyć do niego rybę.
Pecorino w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Przełożyć do miseczki.
Brokuł i kalafior umyć, rozdzielić na małe różyczki - potrzeba po 300 g różyczek. Warzywa rozdrabniać po kolei w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5, następnie włożyć je do głębokiego wkładu do gotowania na parze i posypać ½ łyżeczki soli. Zawiesić w nim płaski wkład z rybą i zamknąć pokrywą.
Krok 2: Gotowanie dorsza
Do pojemnika miksującego wlać gorący bulion warzywny, umieścić na nim zestaw do gotowania na parze i gotować wszystko, ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.
Krok 3: Przygotowanie dodatków
W tym samym czasie na teflonowej patelni bez tłuszczu zrumieniać na średnim ogniu płatki migdałowe. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Limonkę opłukać gorącą wodą, osuszyć, połowę skórki zetrzeć, następnie wycisnąć sok z limonki.
Kwaśną śmietanę rozmieszać w małej miseczce z połową szczypiorku, przyprawić kilkoma kroplami soku z limonki oraz 1 szczyptą gałki muszkatołowej i 1 szczyptą pieprzu.
Krok 4: Przygotowanie kuskusu brokułowo-kalafiorowego
Zdjąć zestaw do gotowania na parze. Każdy kawałek dorsza przyprawić 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, po czym odstawić na bok w przykrytym wkładzie. Pojemnik miksujący opróżnić, włożyć do niego mieszaninę brokułowo-kalafiorową, dodać pecorino, resztę soku z limonki oraz startą skórkę i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 2.
Krok 5: Sposób podania
Brokułowo-kalafiorowy kuskus rozłożyć na talerzach, dodać po kawałku dorsza, udekorować kleksem kwaśniej śmietany i podawać danie posypane pozostałym szczypiorkiem oraz płatkami migdałowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!
3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.
Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!
Ryba pod kruszonką na parze
Ryba gotowana na parze, doprawiona ziołową kruszonką, podana z ryżem i groszkiem cukrowym – pyszny, lekki obiad, który przygotujesz z Monsiuer Cuisine!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Czekoladowy sen
- Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Smażone tramezzini caprese
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Tiramisu ze śliwkami
- Dorsz czarny na szpinaku
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Kawa z imbirem
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Risotto z szynką i grzybami
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Babka marmurkowa
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Panini z grillowanymi warzywami
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
828 dni temu
No super! Zmiksowany kalafior z brokułem przypalił mi się na dnie garnka do gotowania na parze, a ryba włożona do zestawu w koszyczku została surowa. Nie bardzo wiedziałem co zrobić z tym bulionem w mikserze. Nie mogłem go gotować, bo pojemnik miksujący mam plastikowy. No i brakuje opisu przygotowania kuskusu. Czy wystarczy zalać wodą i czekać czy gotować w tym wywarze warzywnym. I jeszcze - co to jest pecorino? To nie zostało wyjaśnione. Pozdrawiam
odpowiedz
828 dni temu
W tym przepisie nie przygotowujemy kuskusu. To, co widać na zdjęciu, to zmiksowany brokuł i kalafior :) Natomiast pecorino, to ser podpuszczkowy otrzymywany z mleka owczego.