Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie składników dania

Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Wnętrze płaskiego wkładu do gotowania na parze natłuścić 1 łyżeczką oleju i włożyć do niego rybę.

Pecorino w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Przełożyć do miseczki.

Brokuł i kalafior umyć, rozdzielić na małe różyczki - potrzeba po 300 g różyczek. Warzywa rozdrabniać po kolei w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5, następnie włożyć je do głębokiego wkładu do gotowania na parze i posypać ½ łyżeczki soli. Zawiesić w nim płaski wkład z rybą i zamknąć pokrywą.

Krok 2: Gotowanie dorsza

Do pojemnika miksującego wlać gorący bulion warzywny, umieścić na nim zestaw do gotowania na parze i gotować wszystko, ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.

Krok 3: Przygotowanie dodatków

W tym samym czasie na teflonowej patelni bez tłuszczu zrumieniać na średnim ogniu płatki migdałowe. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Limonkę opłukać gorącą wodą, osuszyć, połowę skórki zetrzeć, następnie wycisnąć sok z limonki.

Kwaśną śmietanę rozmieszać w małej miseczce z połową szczypiorku, przyprawić kilkoma kroplami soku z limonki oraz 1 szczyptą gałki muszkatołowej i 1 szczyptą pieprzu.

Krok 4: Przygotowanie kuskusu brokułowo-kalafiorowego

Zdjąć zestaw do gotowania na parze. Każdy kawałek dorsza przyprawić 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, po czym odstawić na bok w przykrytym wkładzie. Pojemnik miksujący opróżnić, włożyć do niego mieszaninę brokułowo-kalafiorową, dodać pecorino, resztę soku z limonki oraz startą skórkę i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 2.

Krok 5: Sposób podania

Brokułowo-kalafiorowy kuskus rozłożyć na talerzach, dodać po kawałku dorsza, udekorować kleksem kwaśniej śmietany i podawać danie posypane pozostałym szczypiorkiem oraz płatkami migdałowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!