Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tłuczek do ziemniaków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, zalewamy w garnku zimną wodą, solimy i zagotowujemy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy w garnku na odrobinie oleju, aż się zeszkli. Dodajemy połowę boczku pokrojonego w kostkę i 1 szczyptę cukru. Gdy całość lekko się zacznie karmelizować, dodajemy kapustę kiszoną i liść laurowy i krótko podsmażamy. Dolewamy ocet balsamiczny, sok jabłkowy i dusimy kapustę pod przykryciem.

Marchew obieramy, por oczyszczamy z wierzchnich liści. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sok jabłkowy odparuje, dodajemy śmietanę i dalej gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 3: SMAŻYMY SANDACZA

Sandacza myjemy i osuszamy, a jego skórę nacinamy za pomocą noża.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę, kładąc filet skórą do dołu. Po 2 minutach dodajemy drugą połowę boczku pokrojonego w kostkę. Zmniejszamy ogień i gdy skóra sandacza się zarumieni, obracamy filet na drugą stronę. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy z dodatkiem mleka i masła za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Filet z sandacza z boczkiem układamy na kiszonej kapuście w śmietanie i podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!